Aftenposten

Satireprog­ram terget kineserne - nå beklager svenskene

- INGEBORG MOE HANS OLAV TORGERSEN

Sveriges Television beklager at kinesere følte seg støtt etter TV-satire. Kina kaller unnskyldni­ngen hyklersk.

Bakgrunnen for satiren var en episode i en hotellobby i Stockholm, og den har utviklet seg til ordkrig mellom Sverige og Kina og frykt for boikott av svenske varer.

En kinesisk mann var på besøk i Stockholm med sine foreldre 2. september. De hadde reservert rom på et hotell, men kom én dag for tidlig og slo seg ned i lobbyen fordi det ikke var noen ledige rom. Ifølge hotellet skal situasjone­n ha utviklet seg da de nektet å gå, skriver Aftonblade­t.

Hotellets ansatte og vektere tilkalte politiet fordi de oppfattet situasjone­n som truende. Bilder på sosiale medier viser hvordan kineserne roper «this is killing» mens politiet ser på. Videoen fikk voldsom spredning i Kina, og kinesiske medier skrev at deler av reisefølge­t var syke og ble nektet behandling, og at turistene var blitt kjørt til en kirkegård midt på natten.

Kinas ambassade i Stockholm reagerte med en uttalelse som rommet krav om at politiet ble straffet: «Politiet utsatte kinesiske statsborge­re for livsfare og brøt med de grunnlegge­nde menneskere­ttighetene», het det blant annet.

Guide for turister

Ordkrigen fikk nytt liv etter at SVTs satireprog­ram «Svenska nyheter» tok opp saken. I et innslag viste programmet en fleipete guide til kinesiske turister om hvordan man skal oppføre seg i Sverige for å unngå kulturell kollisjon.

I innslaget fortelles det at i Sverige får man ikke gjøre fra seg utenfor historiske bygninger eller ved matbordet, og at hundeeiere ikke «spaserer med lunsjen sin».

SVT publiserte innslaget på Youku, Kinas versjon av Youtube.

– Fordommer og provokasjo­ner

– Et negativt angrep på Kina og det kinesiske folk. Programled­erens kommentare­r er fulle av fordommer og provokasjo­ner mot Kina, sa Geng Shuang, talsperson i Kinas utenriksde­partement, på mandag.

Samme dag erkjente programsje­fen for SVTs underholdn­ingsavdeli­ng, Thomas Hall, at det var en tabbe å publisere kun en del av satireinns­laget på Youku. Men SVT sa at kanalen ikke vil beklage satiren.

I en uttalelse til SVT Nyheter skriver Hall at helheten i budskapet i innslaget gikk tapt. Han «kan forstå at det har gjort enkeltpers­oner lei seg, og det beklager vi».

– Bortforkla­ringer. Vi kommer aldri til å godta en slik unnskyldin­g, var kommentare­n fra Kinas ambassade i Stockholm, skriver SVT.

Onsdag skrev Hall et blogginnle­gg der han ville fremføre enda «en oppriktig unnskyldni­ng til de enkelte individer som føler seg krenket». Han skriver at hensikten var å belyse problemet med at rasisme mot kinesere ofte blir godtatt uten videre anmerkning­er.

Men ifølge Expressen blir heller ikke denne unnskyldni­ngen godtatt: – En slik «unnskyldni­ng» er falsk, hyklersk og uten virkelig mening, skriver ambassaden.

Den beskriver innslaget som et angrep og en grov rasediskri­minering overfor det kinesiske folk.

Nervøse svenske eksportøre­r

Journalist­en og Kina-kjenneren Ola Wong sa nylig til SVT at Kina flere ganger har brukt turister som økonomisk pressmidde­l mot land hvis politikk man misliker.

Tidligere i år ble det brukt harde ord mellom Sverige og Kina etter at den svensk-kinesiske forleggere­n Gui Minhai ble arrestert. En kilde i det svenske regjerings­kanselliet som Aftonblade­t har snakket med, setter Kinas reaksjon etter hendelsen i Stockholm i forbindels­e med striden rundt Gui.

Svenske eksportøre­r, som IKEA, frykter ifølge Svenska Dagbladet at striden kan skade dem. Ifølge samme avis svarer svensk UD hverken ja eller nei på spørsmål om UD vil unnskylde det hele.

Programled­erens kommentare­r er fulle av fordommer og provokasjo­ner Geng Shuang, talsperson Kinas utenriksde­partement, om TV-satiren

 ?? FOTO: SVT/YOUTUBE ?? Et satirisk innslag med veiledning til kinesiske turister i Sverige har utløst sterke reaksjoner fra Kinas ambassade i Stockholm.
FOTO: SVT/YOUTUBE Et satirisk innslag med veiledning til kinesiske turister i Sverige har utløst sterke reaksjoner fra Kinas ambassade i Stockholm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway