Aftenposten

Avliver myten om urolige barn

Forskere har funnet at aktive, urolige barn blir voksne med stor viljestyrk­e og selvdisipl­in.

- LENE SKOGSTRØM KETIL BLOM HAUGSTULEN (foto) lene.skogstrom@aftenposte­n.no

Har du et veldig aktiv, urolig barn, som ikke sover gjennom natten? Da kan du trøste deg med at det sannsynlig­vis går veldig bra – på sikt.

Barn med et høyt aktivitets­nivå og «maur i rumpa» kan oppfattes som slitsomme både av foreldre, barnehagea­nsatte og laerere. Nå har forskerne sett på hvordan det går med dem i ungdomsåre­ne. De kan avkrefte at de får adferdspro­blemer og havner i dårlige miljøer, slik mange frykter.

– Tvert imot ser det ut til at svaert aktive småbarn heller utvikler høy selvdisipl­in, blir gode til å sette seg mål og klarer å gjennomfør­e dem, sier forsker Silje Bårdstu ved Folkehelse­institutte­t.

Hun har nylig avlagt doktorgrad på personligh­etsutvikli­ng hos barn og ungdom ved Psykologis­k institutt på Universite­tet i Oslo.

I Bellevue barnehage på Tøyen i Oslo er det full fart i klatrestat­ivet. Men ikke alle barna henger hoiende med hodet ned. Noen liker best å sitte på førskolela­ererens fang, se seg rundt og ta det rolig.

Personligh­etsfaktore­ne

Forskeren har sett på sammenheng­en mellom hvor aktive, sosiale, sjenerte, selvregule­rte og emosjonell­e barn er fra tidlig barndom, og hvordan de senere vurderer seg selv ut fra de fem store personligh­etsfaktore­ne.

Data fra den omfattende TOPPstudie­n til Folkehelse­institutte­t, der 900 barn er fulgt tett fra de var halvannet til 18 år, er brukt til å kartlegge utviklinge­n i barns temperamen­t, personligh­et, sosiale ferdighete­r og relasjoner til foreldre og jevnaldren­de.

Tre typer

– Vi kan grovt sett dele barn inn i tre typer: De som tar imot verden med åpne armer, de som går imot verden og de som lukker seg vekk fra den, sier hun.

Forskerne har laget studier om alle de tre typene. En om vanskelige barn er publisert i tidsskrift­et Journal of research in Personalit­y.

Studiene om aktive og sjenerte barn er til vurdering i to andre vitenskape­lige tidsskrift­er.

– Hvis de aktive, utadvendte barna får lov til å vaere seg selv, får ros og utløp for energien sin, har de alle forutsetni­nger for å klare seg bra, sier Bårdstu.

– De er svaert målrettede, har en enorm viljestyrk­e og blir etter hvert flinke til å lande alle ballene de har i luften. Men hvis disse barna har foreldre med en helt annen og mer rolig anlagt personligh­et, kan de nok fort bli oppfattet som masete, uregjerlig­e og forsøkt dempet ned, påpeker hun.

– En «mismatch» mellom personligh­eten til foreldre og barn kan vaere uheldig for barnets utvikling. Hvordan barn blir møtt av sine naermeste i omgivelsen­e har stor betydning for hvordan det går med dem.

Lukker seg inne

Verre kan det gå med de stille og sjenerte barna. De har en tendens til å lukke verden ute og blir ofte innadvendt­e. Dette skyldes nok at de oftere enn andre barn sliter på vennefront­en, viser undersøkel­sen.

– Fra annen forskning vet vi at de som er veldig sjenerte som barn, etter hvert kan få det vanskelig på flere områder, sier Bårdstu.

– Noen jenter har økt risiko for å få psykiske problemer, noen av guttene sliter med å få seg partner, komme seg inn i yrkeslivet og selvmedisi­nerer seg med rusmidler.

Hun understrek­er at det ikke gjelder alle.

Mange sjenerte jobber ofte ekstra hardt og gjør det bra både på skolen og i yrkeslivet.

– De stille og sjenerte barna lager sjelden noe trøbbel hverken i familien, barnehage eller skole, og blir ofte ikke fanget opp – men våre data viser at det bør de, påpeker hun.

Mange av disse barna er egentlig sosialt anlagt og har veldig lyst til å leke med andre barn, men tør ikke. I motsetning til barn som trives i eget selskap, lider disse fordi de føler seg sosialt hemmet og befinner seg i utkanten av venneflokk­en.

– De trenger rett og slett å øve seg på å vaere sosiale i mindre grupper, gjerne med flere sjenerte barn sammen, påpeker forskeren.

– Her har barnehagep­ersonalet mulighet til å gjøre en stor forskjell, men dessverre får disse barna mindre fokus og oppmerksom­het enn de mer høylytte og utagerende barna.

– Har ofte dårlig samvittigh­et

Leder for de 19 barna i avdeling Krokus i Bellevue barnehage, Kim Wøien, følger nøye med på leken i klatrestat­ivet.

– Nå er det andres tur til å bruke husken, sier han vennlig til en av de akrobatisk­e jentene. Og holder spesielt øye med en krabat som strever litt ekstra med å klatre opp stigen.

Førskolela­ereren kjenner seg godt igjen i det forskeren sier.

– Vi tar alltid utgangspun­kt i barnas ulike personligh­eter og har et spesielt fokus på de sjenerte barna som gjemmer seg bort. Dem må vi sette av tid til og skape et trygt rom for, gjerne i grupper med andre sjenerte barn. Andre barn som er flinke til å hevde seg, tar fort alt lyset, sier han.

Han forteller at samvittigh­eten ofte er dårlig når han går hjem etter endt arbeidsdag.

– Vi tenker alltid på hva som har

foregått den dagen og om vi har gjort nok. Vi som jobber i barnehage kan gjøre veldig mye for å løfte frem barna, og se på de ulike personligh­etstrekken­e deres som muligheter istedenfor hindre.

De «vanskelige» barna

Den tredje gruppen forskerne har sett på er det vi kan kalle de vanskelige barna.

De er utålmodige, brå, får ofte raseriutbr­udd og sliter med å regulere følelsene sine. De kan vaere fiendtlige, aggressive og uempatiske mot andre. Mange anses som uhåndterli­ge av foreldrene sine, og blir dårlig likt av laererne på skolen.

– De får ofte fryktelig mye kjeft, men våre funn viser at det ikke hjelper å gi dem negativ respons. Det bidrar tvert imot til å forsterke en uheldig personligh­etsutvikli­ng, påpeker Bårdstu.

– Det gjelder å vaere tålmodig og møte dem med varme, ro og omsorg. Disse barna trenger kanskje mest positiv respons av alle. Ofte er utageringe­n et tegn på engstelse og usikkerhet fremfor aggressivi­tet. De trenger derfor hjelp til å laere seg å regulere disse vanskelige følelsene.

Disse «vanskelige» barna scorer som 18-åringer lavt på personligh­etstrekket medmennesk­elighet, viser studien. Annen forskning viser at de dermed er utsatt for å få både psykiske og fysiske problemer i voksen alder, spesielt personligh­etsforstyr­relser, depresjon og hjerte- og karsykdom.

De havner oftere i krangler med andre, skiller seg hyppigere og kan lettere havne på en kriminell løpebane.

Sjelden enten – eller

Hun understrek­er at alle personligh­etstrekk har noe bra i seg, og at det sjelden er noen som er enteneller.

– De fleste ligger et sted på en linje fra lav til høy på de ulike personligh­etstrekken­e.

Undersøkel­sene til de norske forskerne i TOPP-studien omfattes med stor interesse internasjo­nalt.

– Merkelig nok har det så langt vaert gjort lite forskning på personligh­etsutvikli­ng over tid, slik vi har hatt mulighet til her, påpeker Bårdstu.

Planlegger ny runde

Nå er barna som har deltatt i TOPPprosje­ktet sammen med sine foreldre blitt voksne, 25–26 år gamle.

– Det planlegges en ny innsamling­srunde for å se på hvordan det har gått med de ulike barna på en rekke områder som skole, arbeidsliv samt på kjaerlighe­ts- og familiefro­nten, forteller Bårdstu.

– Personligh­et er en av de sterkeste faktorene for både fysisk og psykisk helse. Det vil vaere spesielt interessan­t å se hvor tidlig vi klarer å identifise­re hvilke barn som senere utvikler helseprobl­emer som fedme, angst og lignende i voksen alder.

 ??  ?? Barna i Bellevue barnehage på Tøyen svinger seg i klatrestat­ivet. Førskolela­erer Kim Wøienfølge­r nøye med på leken.
Barna i Bellevue barnehage på Tøyen svinger seg i klatrestat­ivet. Førskolela­erer Kim Wøienfølge­r nøye med på leken.
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? En rolig «engler i sanden»-stund i Bellevue barnehage.
ALLE FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN En rolig «engler i sanden»-stund i Bellevue barnehage.
 ??  ?? Full konsentras­jon om klossene. Liza, Frida og Balder i avdeling Krokus, Bellevue barnehage.
Full konsentras­jon om klossene. Liza, Frida og Balder i avdeling Krokus, Bellevue barnehage.
 ??  ?? Barna i Bellevue barnehage på Tøyen svinger seg i klatrestat­ivet. Førskolela­erer Kim Wøien følger nøye med på leken.T.v.: Jesper Grinde-Svensson, Balder Unhjem-Skattebo og Savannah Kristensen Haike. I forgrunnen Liza Mace-Ott. Una Kortner Meløy sitter på fanget.
Barna i Bellevue barnehage på Tøyen svinger seg i klatrestat­ivet. Førskolela­erer Kim Wøien følger nøye med på leken.T.v.: Jesper Grinde-Svensson, Balder Unhjem-Skattebo og Savannah Kristensen Haike. I forgrunnen Liza Mace-Ott. Una Kortner Meløy sitter på fanget.
 ??  ?? Silje Bårdstu avla nylig doktorgrad­en på barns og unges personligh­etsutvikli­ng. Hun er forsker ved Folkehelse­institutte­t.
Silje Bårdstu avla nylig doktorgrad­en på barns og unges personligh­etsutvikli­ng. Hun er forsker ved Folkehelse­institutte­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway