Aftenposten

Hvorfor skal Kirken fortsatt saerbehand­les?

- Trond Enger generalsek­retaer, Human-Etisk Forbund Kaja Melsom seniorrådg­iver, Human-Etisk Forbund

Folkekirke­n er ikke død, forsikrer leder av Kirkerådet, Kristin Gunleiksru­d Raaum (Aftenposte­n, 19. september). Først i siste avsnitt berører hun vårt hovedpoeng i kronikken hun respondere­r på: «Vi står foran en behandling av en ny tros- og livssynslo­v i Stortinget til våren. Der skal vanskelige avveininge­r mellom saerbehand­ling og likebehand­ling av ulike størrelser gjøres.»

Nettopp derfor var ikke kronikken vår rettet mot hennes kirke, men mot det politiske miljøet som stadig signaliser­er at det fortsatt ønsker å saerbehand­le Den norske kirke (DNK), midt i prosessen med å skille stat og kirke.

Det skuffer oss. På samme måte som vi ble skuffet da DNK tok dissens i Samarbeids­rådet for trosog livssynssa­mfunn mot formulerin­gen «Lovens formål skal vaere å understøtt­e tros- og livssynssa­mfunnene på lik linje». Kirken kunne ikke slutte seg til å ha med denne formulerin­gen – hentet fra Grunnloven – i formålet til en ny finansieri­ngslov for tros- og livssynsfe­ltet.

Advarte i 2012

Folkekirke­n er et politisk begrep som DNK ikke skal ha skylden for. Det var våre folkevalgt­e som i 2012 skrev nyordet inn i Grunnloven, gjennom formulerin­gen «Den norske kirke (…) forblir Norges folkekirke». Antagelig for å bøte på at de nettopp hadde fjernet formulerin­gen om en statsrelig­ion.

Human-Etisk Forbund advarte den gangen mot at begrepet kunne bli brukt som argument for å videreføre kirkens privilegie­r, men ble forsikret om at det ikke ville få realpoliti­ske konsekvens­er. Når de rødgrønne nå vil se bort fra likebehand­lingsprins­ippet for å sikre kirkens «sterke posisjon som folkekirke», er det akkurat det som skjer.

Vi har ikke hevdet at (folke)kirken er død, men peker på at piler peker nedover for DNK. Tallene på barnedøpte forteller oss at vi om få år vil oppleve at kun halvparten, kanskje faerre, vil tilhøre kirken. Desto mer problemati­sk blir begrepet «folkekirke».

«Vi mot dem»-tenkning

Vår påstand er at fortsatt favoriseri­ng av ett trossamfun­n kan bidra til å forsterke den «vi mot dem»-tenkning som brer seg. I store deler av Europa ser vi at koblingen mellom nasjonal identitet og kultur brukes som argument mot mangfold og inkluderin­g.

Ledelsen i DNK skal ha ros for ikke å ha tatt i bruk en slik ekskludere­nde retorikk når den har understrek­et hvor viktig den kristne kulturarve­n er. Det er hovedsakel­ig populistis­ke politikere som har utnyttet folkekirke-begrepet, samt formulerin­gen om at demokrati, rettsstat og menneskere­ttigheter er knyttet til kristne og humanistis­ke verdier.

Vi håper at kirken vil vaere med oss i arbeidet med å få fjernet disse formulerin­gene fra Grunnloven, i og med at demokrati, rettsstat og menneskere­ttigheter kan støttes av hele livssynsma­ngfoldet. En likebehand­ling av alle tros- og livssynssa­mfunn i Norge, også økonomisk, vil vaere et tydelig signal om at alle borgere, uavhengig av hvilke livssyn vi føler oss hjemme i, har lik verdi i vårt mangfoldig­e samfunn.

 ??  ?? Debatt
Debatt
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway