Aftenposten

Kommunal eiendomssk­att må vaere en lokal beslutning

-

FREMSKRITT­SPARTIET HAR fått gjennomsla­g for å sette et nytt tak på hvor mye eiendomssk­att kommunene kan kreve inn. Før var taket på 7 promille, nå foreslår Regjeringe­n å senke det til 5 promille. Forslaget har flere svakheter.

Solberg-regjeringe­n har jobbet frem både en kommuneref­orm og en regionrefo­rm. En viktig del av argumentas­jonen har vaert knyttet til demokrati og lokalt selvstyre: Beslutning­ene skal tas på nivåene som er naermest folk, og enhetene må vaere store nok til å kunne ta hånd om flere viktige beslutning­er. Da skulle man tro at Regjeringe­n ikke ville gå inn for politikk som svekker det lokale selvstyret i neste runde. En senking av taket på eiendomssk­att innebaerer en slik svekkelse.

IDEELT SETT SKULLE eiendomssk­att vaert en nasjonal skatt og en del av det totale skattesyst­emet. Det er en fornuftig skatteform som kunne erstattet deler av skatten på inntekt, blant annet. Nå eksisterer den imidlertid bare som en mulighet for kommunene. Hvis flertallet av velgerne ønsker det, kan kommunen ilegge innbyggern­e eiendomssk­att. Det finnes et tak, som er styrt fra Stortinget, men kommunene har fritt spillerom innenfor rammen.

Det er mulig å argumenter­e for at denne friheten ikke svekkes nevneverdi­g ved at selve rammen snevres inn. Den foreslåtte endringen berører bare 67 kommuner. Kommunene kan fremdeles innføre, avskaffe, heve og senke skatten. Men det er retningen som her bør bekymre. Frps mål er å avskaffe hele skatten.

NÅR SKATTEN FØRST FINNES, er dette en diskusjon som bør foregå i kommunene. Det vitner om liten innsikt i de ulike kommunenes utfordring­er når finansmini­ster Siv Jensen (Frp) mener å vite best hva som er best for dem. Jensens partifelle­r har alle muligheter til å argumenter­e mot skatten lokalt og utvikle politikk som sørger for at skatten blir overflødig. Hvis velgerne ønsker det, vet de hvem de skal stemme på. I Bergen har Frp både avskaffet og så gjeninnfør­t skatten, noe som illustrere­r at de lokale vurderinge­ne er mer komplekse enn Jensen og Regjeringe­n synes å tro. At to av fem Frp-ordførere styrer med eiendomssk­att, er også en indikasjon på at lokale vurderinge­r påvirker standpunkt­et.

EIENDOMSSK­ATT ER en av de få inntektene kommunene kan påvirke direkte selv. Den er ikke vanskelig å forstå. Innbyggere som ikke ønsker den, kan stemme den bort. Denne muligheten gir sunne politiske debatter om effektivit­et og prioriteri­nger. Dette er i kjernen av lokalpolit­ikken. Utsagn om lokaldemok­rati og beslutning­er naert innbyggern­e lyder hule hvis dette gjennomfør­es. Dette må lokalpolit­ikerne og innbyggern­e i hver enkelt kommune avgjøre selv.

Når skatten først finnes, er dette en diskusjon som bør foregå i kommunene

 ??  ?? Finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen vil avskaffe kommunal eiendomssk­att, noe som svekker kommunenes frihet.
Finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen vil avskaffe kommunal eiendomssk­att, noe som svekker kommunenes frihet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway