Aftenposten

Offer for sin egen strategisk­e suksess

- Frank Rossavik

Toppledere innrømmer sjelden et nederlag, men tirsdag gjorde Merkel nettopp dette. Flatt og uten forbehold, «her finnes intet å skjønnmale», som hun også sa.

Årsaken var at kanslerens kandidat til posten som parlamenta­risk leder i Forbundsda­gen, Volker Kauder, tapte avstemning­en. Parlamenta­rikerne fra Merkels konservati­ve CDU og det bayerske søsterpart­iet CSU, som har felles gruppe, valgte i stedet den nokså ukjente Ralph Brinkhaus. Det var ingen politisk arbeidsuly­kke. Merkel argumenter­te sterkt for Kauder. Det gjorde også CSU-leder Horst Seehofer.

Partifelle­ne ville rett og slett påføre kansleren et nederlag. Det er vanskelig å tenke seg et klarere tegn på tapt autoritet.

Nederlaget kommer på toppen av flere andre:

Et svakt resultat for CDU/CSU ved valget i fjor høst.

Fiasko i forsøket på å danne en koalisjon mellom CDU/CSU, liberale FDP og Die Grünen, Merkels plan A etter valget.

En seig reetableri­ng av den såkalte storkoalis­jonen mellom CDU/CSU og sosialdemo­kratene i SPD, som hverken partiene eller velgerne ønsket.

Flere kriser i den nye regjeringe­n, ikke minst den sterke striden om hva som skulle skje med Hans-Georg Maassen, leder for det føderale overvåking­spolitiet. Maassen har fått skarp kritikk for uttalelser om den senere tidens hendelser i Chemnitz.

Krisene er ikke nødvendigv­is kanslerens skyld, men det er Merkel-regimet som vakler. Hvis hun hadde hatt sin gamle autoritet, ville mye ikke ha skjedd eller lettere ha latt seg ordne.

I tillegg kommer at Merkel har sittet siden 2005. I demokratie­r får man nesten aldri så lang tid på toppen. Velgerne blir lei.

Ingen alternativ­er

En grunn til at Merkel likevel har kunnet bli, er at det ikke finnes åpenbare arvtagere, hverken i eller utenfor CDU. Når intet alternativ virker trygt eller forlokkend­e, vil en ansvarlig velger alltid kunne tenke at det er bedre å beholde det man har.

Merkel har vaert personifis­eringen av ro og orden i et stadig mer urolig Tyskland og en enda mer urolig verden. Styrken er også gradvis blitt en svakhet, fordi tyskerne spør seg om ikke Merkel også har et ansvar, kanskje også skyld, for uroen.

På ett punkt er svaret ja, i alle fall hva ansvar angår: Flyktningb­ølgen i 2015 henger ved henne. Cirka en million ekstra flyktninge­r kom inn på kort tid, med påfølgende økt kriminalit­et – herunder vold begått av og mot asylsøkere – og belastning av offentlige budsjetter. Utviklinge­n brakte en stor porsjon velgere på krigsstien. Høyrepopul­istiske AfD ble landets tredje største parti.

Flyktninge­r forklarer ikke alt

Merkel selv sier hun var nødt. Noen måtte ta ansvar og hjelpe flyktninge­ne. Andre land bare stengte grensene. Noen tror henne på det, andre ikke. Det er ikke så lett å gi et svar det kan settes to streker under.

Merkels ansvar kan uansett trekkes lenger tilbake i tid. AfD ble grunnlagt i 2013 og den innvandrin­gsfiendtli­ge bevegelsen Pegida i 2014, begge altså før den nevnte flyktningb­ølgen.

Åpningen for folkebeveg­elser på høyrefløye­n kom, mener mange, fordi Merkel målbevisst drev CDU mot sentrum: Hensikten var å stjele velgere fra sosialdemo­kratene og gjøre partiet så svakt at det opphørte å vaere en konkurrent om makten.

Det ble en suksess. CDU spiste av SPD fra høyre og venstrepar­tiet Die Linke (etablert i en fusjon i 2007) fra venstre. Samtidig åpnet det seg altså et rom på høyresiden. Det handlet ikke bare om innvandrin­g, men også om for eksempel EU: CDU/CSU og SPD sto sammen om redningspa­kker for Hellas og andre i eurokrisen. Mange tyskere mislikte å punge ut for land som hadde drevet uansvarlig budsjettpo­litikk. Ingen målbar deres misnøye. Det var denne saken som ga støtet til dannelsen av AfD.

I tillegg er det lett å peke på andre utviklings­trekk: svekkelse av samholdet i EU, Storbritan­nias pågående utmelding, autoritaer­e og høyrenasjo­nalistiske regimers fremvekst i og utenfor EU, og et forverret forhold mellom Vesten og Russland.

Ro i utakt

Ingenting av dette er direkte Merkels skyld, men burde ikke Europas mektigste politiker gjennom 13 år klare å gjøre seg bedre gjeldende?

Det er også en del å føre opp på plussiden i Merkels regnskap, for eksempel sterk økonomi og lav ledighet, men mange målinger har vist at tyskere føler stor uro, tross materiell sikkerhet.

Føler man økende uro, er det lenge beroligend­e med en leder som utstråler ro, men til slutt begynner man å mistenke at sistnevnte ikke helt skjønner hva som foregår.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway