Aftenposten

Fryktet å bli drept

Christine Blasey Ford beskrev i går overgrepet hun ble utsatt for som 15-åring av dommer Brett Kavanaugh.

- NTB Washington

Christine Blasey Ford sier hun er skrekkslag­en, men følte til slutt det var hennes samfunnspl­ikt å stå frem med voldtektsa­nklagen mot dommer Brett Kavanaugh.

Ford så nervøs ut da hun avla ed og startet sitt vitnemål i høringen i Senatets justiskomi­té i går om anklagene hennes mot Kavanaugh for seksuelt overgrep.

I løpet av de neste 20 minuttene beskrev hun hendelsen der hun sier at hun ble utsatt for et overgrep fra Kavanaugh da hun var 15 år gammel, slik det allerede er kommet frem i hennes brev til senator Dianne Feinstein.

Redd for voldtekt

Hun forklarte blant annet at hun var redd for at Kavanaugh skulle voldta henne, og at hun var redd for at han ved et uhell skulle drepe henne da han hindret henne i å skrike ved å holde hånden over munnen hennes.

Hun sa også at hun lenge slet med om hun skulle stå frem fordi hun fryktet at hennes stemme skulle druknes av alle Kavanaughs støttespil­lere.

Men hun ble til slutt presset til å stå frem personlig på grunn av press fra pressen.

Etter at hun forklarte seg, ble hun spurt av en påtaleadvo­kat fra Arizona, Rachel Mitchell, som er innkalt for å bistå i utspørring­en, og av flere senatorer.

Lo av henne

På spørsmål fra Feinstein og senator Patrick Leahy svarte hun at hun er 100 prosent sikker på at Kavanaugh var den som dyttet henne og la seg over henne på sengen i soverommet. Hun sa også at det hun best husker fra episoden, var at Kavanaugh og hans kamerat Mark Judge lo av henne da de gikk ned trappen etter at hun kom seg løs.

Troverdig og emosjonell

Ford fremsto som troverdig, men også svaert sårbar og emosjonell mens hun beskrev hendelsen og svarte på spørsmål.

Da han åpnet høringen, vedgikk komitélede­r Grassley at det har vaert et par vanskelige uker for Kavanaugh og Ford, og han ba om unnskyldni­ng for det de har måttet gå gjennom.

Kritiserte republikan­erne

Etter Grassleys presentasj­on var turen kommet til Dianne Feinstein, som er Demokraten­es høyest rangerte medlem av komiteen.

Hun kritiserte republikan­erne i komiteen for å forsøke å hastegjenn­omføre godkjennin­gen av Kavanaugh og ikke å innkalle andre som har kommet med anklager mot dommeren.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Christine Blasey Ford snakker med sin advokat, Michael Bromwich, mens hun forberedte seg til høringen i Washington i går.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Christine Blasey Ford snakker med sin advokat, Michael Bromwich, mens hun forberedte seg til høringen i Washington i går.
 ?? FOTO: ALEX WROBLEWSKI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Dommer Brett Cavanaugh er nominert til Høyesteret­t av president Donald Trump.
FOTO: ALEX WROBLEWSKI, REUTERS/NTB SCANPIX Dommer Brett Cavanaugh er nominert til Høyesteret­t av president Donald Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway