Aftenposten

– Snarere tvert imot

- SOLVEIG RUUD

– Han tar feil, sier Sanner om påstandene i KrF-leder Knut Arild Hareides nye bok, Det som betyr noe. Sanner mener Høyres forslag til nytt prinsippro­gram beviser det.

I dag vil Hareide trolig fortelle eget landsstyre hvem han mener KrF bør regjere sammen med. Et snaut døgn før møtet, sender Høyre forslag til nytt prinsippro­gram på høring i eget parti. Sanner har ledet arbeidet med programmet.

– Bort fra verdikonse­rvativ arv

«Beklagelig­vis ser det ut til at det er den liberalist­iske fløyen som styrker seg i Høyre», skriver Hareide i sin bok – og sier han noen ganger knapt hører «forskjell på SVs og Høyres talsperson­er når de diskuterer familiers valgfrihet».

Han skriver også at det for KrF gir faerre grunner til å foretrekke Høyre fremfor andre «hvis Høyre i stadig større grad velger å bevege seg bort fra sin verdikonse­rvative arv». Ikke nok med det: Hareide mener Høyre ikke lenger er «en så sterk alliert i kampen mot sorterings­samfunnet».

– Han tar feil når han hevder at Høyre har gått i liberalist­isk retning. Jeg vil si snarere tvert imot, repliserer Sanner, som har vaert i partiets ledelse sammen med Erna Solberg siden 2004.

Han sier de har forsøkt å gjøre Høyre bredere og tydeliggjø­re partiets sosiale engasjemen­t.

– Høyre fremstår mye tydeligere som et folkparti og et sentrum/ høyre-parti i dag, sier han.

Nei til sorterings­samfunnet

– Når det gjelder gen- og bioteknolo­gi, er det riktig at Høyre har inntatt et nytt standpunkt som dreier seg om å hjelpe folk med å få barn, sier han og sikter til partiets ja til blant annet eggdonasjo­n.

– Det er noe helt annet enn sorterings­samfunnet, sier han og legger til at «på de viktige områdene mener jeg Høyre og KrF er de partiene som står naermest hverandre i gen- og bioteknolo­giske spørsmål».

Konfronter­t med at Sp kan sies å stå enda naermere KrF i slike spørsmål, sier han at andre rødgrønne partier som Ap og SV «står på en helt annen side».

Samfunnet bygges nedenfra

Sanner mener Høyre støtter Hareides beskrivels­e av at samfunnet må bygges nedenfra, og at samfunnet er mer enn staten.

– Et velferdssa­mfunn handler om de naere og små fellesskap, om familie og naermiljø, frivillige fellesskap og samspillet med frivillig sektor og private, sier han.

Sanner mener KrF de siste fem årene har fått gjennom svaert mye via det borgerlige samarbeide­t. Han mener det skyldes at det er et fellesskap mellom partiene. Han vil derfor bli forundret om KrF nå beveger seg mot Ap, siden «Høyre har kommet KrF i møte i saker som er viktige for dem, der Ap har vendt dem ryggen».

– Det gjelder etablering av krist-

 ??  ?? Jan Tore Sanner (H) (til høyre) mener man skal lete lenge for å finne folk som mener at Høyre har beveget seg i liberalist­isk retning – slik Knut Arild Hareide (KrF) hevder i sin nye bok.
Jan Tore Sanner (H) (til høyre) mener man skal lete lenge for å finne folk som mener at Høyre har beveget seg i liberalist­isk retning – slik Knut Arild Hareide (KrF) hevder i sin nye bok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway