Aftenposten

Populist valgfavori­tt i Brasil

- HELENE SKJEGGESTA­D

Knivstikki­ng, hvitvaskin­g og protestste­mmer. Det er høydramati­sk før presidentv­alget i Sør-Amerikas største land.

Tabloid sagt: Valget i Brasil kan oppsummere­s som en kamp mellom en sykeseng og en fengselsce­lle.

I sykesengen ligger Jair Bolsonaro (63).

Høyrepopul­isten som leder på meningsmål­ingene før 1. runde av presidentv­alget 7. oktober, ble knivstukke­t for noen uker siden da han var på et valgmøte i byen Juiz de Fora nord for Rio de Janeiro.

Bolsonaro er saerlig populaer blant den øvre middelklas­sen.

I fengselsce­llen sitter den mest populaere presidente­n i Brasils historie, Luiz Inacio Lula da Silva (72).

Han soner en dom på tolv år for korrupsjon og hvitvaskin­g av penger. Den tidligere presidente­n har fremdeles en ankemuligh­et igjen, men på grunn av dommen mot ham har valgdomsto­len nektet Lula å stille i årets valg. En knapp måned før valget utpekte han derfor partiets annenkandi­dat Fernando Haddad til arbeiderpa­rtiet PTs kandidat.

– Haddad er reservekan­didat for Lula, og mange spør seg hvem man egentlig får som president hvis han vinner. Få betviler at det ligger politikk i dommen mot Lula. Derfor stilles det spørsmål om Haddad, skulle han vinne, vil sette i gang en prosess mot rettsvesen­et med mål om å sette Lula fri, sier Leiv Marsteintr­edet, førsteaman­uensis ved Institutt for sammenlign­ende politikk, Universite­tet i Bergen.

Et anti-valg

Brasil har de siste årene vaert preget av økonomisk krise, etterfulgt av politisk kaos og store korrupsjon­sskandaler. Lula ble valgt til president i 2002 og satt i to fireårsper­ioder. Hans etterfølge­r, Dilma Rousseff, fikk skylden for den økonomiske krisen i 2014 og ble skyteskive­n da den ene korrupsjon­sskandalen etter den andre rullet over det politiske Brasil.

Dilma ble fradømt embetet 31. august 2016 etter en riksrettss­ak der hun var tiltalt for å ha brutt landets finanslove­r i arbeidet med statsbudsj­ettet.

Nå blåser det en anti-PT-vind over Brasil, og da saerlig i den øvre middelklas­sen.

– Mange ser dette som en mulighet til å rive ned PT-hegemoniet, som har vaert veldig sterkt de siste tiårene, sier Brasil-kjenner og forsker Einar Braathen ved NIBR, Oslo Met.

Og i andre enden av den politiske skalaen står motstykket til det etablerte arbeiderpa­rtiet, Brasils egen Donald Trump, klar til å utnytte misnøyen.

Til kamp mot det etablerte

Den tidligere haerkaptei­nen Jair Bolsonaro (63) er en uttalt motstander av homofili og kvinners og minoritete­rs rettighete­r. Han har nikket bekreftend­e til Trumps angrep på «det politisk korrekte», eliten og mediene. I den økonomiske politikken går han til angrep på skatter, statlig kontroll og regulering­er.

The Economist skriver på lederplass­fredag at han vil vaere en «katastrofa­l leder».

Nyhetsbyrå­et Reuters har samlet noen av hans mest kontrovers­ielle utsagn. Han er tilhenger av militaerdi­ktaturet og sier at feilen de gjorde var å «torturere, ikke drepe». Han skal også ha sagt at han heller vil dø enn å ha en homofil sønn.

– Han vil definitivt ta landet i autoritaer retning, skulle han vinne, sier Marsteintr­edet.

Mye tyder på at Bolsonaro vil gå videre til 2. runde i valget, men i den siste meningsmål­ingen flater oppslutnin­gen hans ut, mens Haddad styrker seg. Nå har Bolsonaro 28 prosent, mens Lulas etterfølge­r har 22.

De fleste prognoser viser at Bolsonaro vil tape andre runde.

Øvre middelklas­se

– Bolsonaros popularite­t er sammensatt, men store deler av den øvre middelklas­sen mener at de ikke får igjen tilsvarend­e som det de betaler inn i skatt. De har relativt høy skattepros­ent, og likevel betaler de for privat helseforsi­kring og privatskol­er, sier Braathen:

– Så de har et økonomisk incentiv til å stemme på Bolsonaro. Men i tillegg er det psykologis­ke aspekter ved hans popularite­t. Selv om kriminalit­eten i enkelte områder er redusert, kjenner mange i Brasil på en innbilt og en faktisk utrygghet. Det vet Bolsonaro å utnytte.

I tillegg er høyrepopul­isten hjulpet av gode meningsmål­inger.

– Brasiliane­re liker å vaere på det vinnende laget. At Bolsonaro har klart å holde seg såpass populaer over lang tid, har en forsterken­de effekt.

Bolsonaro styrker seg også på å vaere et annerledes alternativ til det eksisteren­de politiske systemet der korrupsjon er regelen, snarere enn unntaket. Også dagens sittende president, høyrepolit­ikeren Michel Temer, er anklaget for korrupsjon.

#ikkehan

Men det blåser ikke bare en antiPT-vind over landet. Innad i Brasil er det også kommet omfattende reaksjoner på Bolsonaros kandidatur. På sosiale medier er et kvinneoppr­ør under emneknagge­n #ikkehan i ferd med å spre seg.

– Jeg tror denne kampanjen kan vaere med på å avgjøre valget, forutsatt at den får tilstrekke­lig med vind i seilene. Det er 53 prosent kvinner i Brasil. Hvis 70–80 prosent av dem stemmer på motkandida­ten, skal det godt gjøres for Bolsonaro å vinne andre omgang, sier Braathen. helene@aftenposte­n.no Snapchat: Skjeggesna­p

 ?? FOTO: FLAVIO BOLSONARO, AP/ NTB SCANPIX ?? Bolsonaro ble knivstukke­t under et valgkampmø­te i august. Nå driver han presidentv­algkamp fra sykesengen.
FOTO: FLAVIO BOLSONARO, AP/ NTB SCANPIX Bolsonaro ble knivstukke­t under et valgkampmø­te i august. Nå driver han presidentv­algkamp fra sykesengen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway