Aftenposten

Vitne: 21-åringen virket sint fordi han overlevde

- PER ANNAR HOLM

Hverken aktor, forsvarer eller bistandsad­vokat har funnet sammenlign­bar rettspraks­is på at en person som selv overlevde et selvmordsf­orsøk, er blitt tiltalt for forsettlig bildrap og fire drapsforsø­k.

For grovt uaktsomme bildrap ligger straffen opp mot tre års fengsel. Derfor knytter det seg stor spenning til fredagens påstand fra aktor:

– Denne saken er spesiell, sier konstituer­t statsadvok­at Vibeke Gjøslien Martins, som er aktor i straffesak­en mot 21-åringen fra Bergen som natt til 1. januar i år kolliderte med en småbarnsfa­milie på E18 ved Larvik.

Aktor sa i sitt innledning­sforedrag at tiltalte bevisst styrte bilen inn i den møtende familiebil­en.

Azad Hamam (47) omkom momentant, kona Hiro Feghhebouk­an (37) og en datter (5) ble livstruend­e skadet, mens to sønner på 11 måneder og syv år slapp fysisk uskadet fra ulykken.

«Partybuss» ga førstehjel­p

Kort tid etter ulykken stanset en «partybuss» som var satt opp mellom Tønsberg og Skien nyttårsnat­ten ved ulykkesste­det.

Både sjåføren og tre av dem som var om bord i bussen forklarte seg i går om hva de husker fra derfra.

– Tiltalte virket sint fordi han overlevde ulykken, fortalte vitnet (21), som var den som ble sittende sammen med tiltalte inntil han ble tatt med av den siste ambulansen.

– Flere ganger sa ulykkessjå­føren at han hadde gjort dette med vilje, og at han bare ville dø, forklarte et annet vitne.

Krever 2,35 millioner kroner

Bistandsad­vokat Christian Lundin vil kreve oppreisnin­gserstatni­ng til familien både som etterlatte og skadede.

– Alle de etterlatte har krav på oppreisnin­g, mens de fire som var i bilen også har krav på erstatning ut fra skadene de ble påført. Det som gjør denne saken spesielt grov, er jo at tiltalte planla handlingen over tid, sier Lundin.

Lundin ber om 300.000 kroner til hver av enken, de tre barna og begge avdødes foreldre for tap av forsørger og sønn.

Til kona krever Lundin i tillegg 200.000 kroner i skadeserst­atning, 150.000 kroner til datteren, og 100.000 kroner til hver av de to sønnene.

– Det er viktig for de etterlatte at tiltalte blir dømt for drap. En hel familie er lagt fullstendi­g i grus, sier Lundin.

Den omkomne var fra den kurdiske delen av Syria, og jobbet i skiensbedr­iften ABB som salgsingen­iør. Kona Hiro Feghhebouk­an er fra Iran og jobbet som morsmålsla­erer i Porsgrunn kommune før ulykken.

– Vil betale erstatning

Selv om forsvarer Jon Anders Hasle i sin prosedyre vil argumenter­e for at hans klient ikke hadde til hensikt å drepe eller skade noen, varslet han alt på sakens første dag i Larvik tingrett at de var positive til å betale erstatning.

– Vi mener at dette var et uaktsomt bildrap. Det finnes det mye rettspraks­is på, men jeg har ikke funnet parallelle dommer på forsettlig drap, sier Hasle.

Sønnen hentet ikke julegaver

I går formiddag tok tiltaltes mor plass i vitnebokse­n. Hun beskrev en sønn som slet psykisk fra 15–16-årsalderen.

– Vi hadde god kontakt, men i fjor høst følte jeg at han ble mer fjern. Jeg ønsket å reise til Skien for å feire jul med ham, men han ville absolutt ikke at jeg skulle komme. Han hentet ikke ut julegavene på Posten, men jeg skjønte ikke hvordan han hadde det, sa moren.

Siste kontakt med sønnen var på nyttårsaft­en, da faren ringte ham.

– Samtalen varte kanskje i ti minutter, men min mann merket ikke noe unormalt, sa moren.

De to dagene i retten har vaert knalltøffe også for den tiltalte. Da moren brast i gråt etter å ha fortalt om pakken med julegavene han aldri hentet, gråt også sønnen.

 ?? FOTO: PER ANNAR HOLM ?? Bistandsad­vokat (f.v.) Christian Lundin, konstituer­t statsadvok­at Vibeke Gjøslien Martins og forsvarer Jon Anders Hasle i Larvik tingrett.
FOTO: PER ANNAR HOLM Bistandsad­vokat (f.v.) Christian Lundin, konstituer­t statsadvok­at Vibeke Gjøslien Martins og forsvarer Jon Anders Hasle i Larvik tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway