Aftenposten

«Århundrets avtale» gir trolig lite til palestiner­ne

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

Palestiner­ne vil trolig bli tilbudt en «stat» uten hovedstad og uten rett til forsvar. Viktige landområde­r forsvinner og flyktninge­r kan glemme å reise hjem.

Århundrets avtale har USAs president Donald Trump kalt avtalen han og rådgiverne hans skal legge frem for Israel og palestiner­ne.

Den vil bli lagt frem om to, tre, fire måneder, sa Trump i New York onsdag. Det blir i hvert fall ikke før etter det amerikansk­e mellomvalg­et i november, ifølge amerikansk­e medier.

Netanyahu kan glede seg

Trump stilte på en felles pressekonf­eranse med Benjamin Netanyahu i New York onsdag.

Den israelske statsminis­teren har det siste året kunnet glede seg over at Trump-administra­sjonen gjentatte ganger har tatt skritt i retning av å tilfredsst­ille den israelske regjeringe­ns krav, samtidig som de har skuffet palestiner­ne.

Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad i desember i fjor. Den amerikansk­e ambassaden er blitt flyttet til byen. USA kuttet i august 2,4 milliarder kroner i støtte til UNRWA, FN-organet som i nesten 70 år har tatt seg av palestiner­ne som måtte flykte fra jødiske styrker under krigen i 1948. Dette utgjorde 30 prosent av UNRWAs budsjett.

USA har samtidig gjort det klart at bare de som var flyktninge­r i 1948, vil bli regnet som flyktninge­r i dag. Antallet vil dermed bli redusert fra 5 millioner til faerre enn 500.000, ifølge Washington Post.

PLOs kontor i Washington stenges, som straff for at de ikke har villet forhandle med Trumps svigersønn Jared Kushner og de andre rådgiverne hans.

Bort fra forhandlin­gsbordet

Trump har økt sjansene til å lykkes ved å fjerne «uriktige realiteter», hevdet Kushner i et intervju med New York Times for to uker siden.

De grep Trump-administra­sjonen har tatt, viser at Jerusalems status og flyktninge­rs rett til retur til Israel i realiteten er borte fra forhandlin­gsbordet, sier Jørgen Jensehauge­n.

Han er førsteaman­uensis ved Høgskolen i Innlandet og blir seniorfors­ker ved Fredsforsk­ningsinsti­tuttet (PRIO) fra 1. oktober.

En 1,5-statsløsni­ng

Han tror ikke lenger det dreier seg om en tostatsløs­ning, noe Trump onsdag sa han foretrakk, men i realiteten en 1,5-statsløsni­ng, hvor palestiner­ne blir tilbudt den halve staten.

– De vil bli tilbudt en fraksjoner­t, demilitari­sert stat uten en ordentlig hovedstad og flyktninge­ne vil ikke ha noen rett til å returnere til Israel, sier Jensehauge­n på telefon fra de palestinsk­e områdene.

– Palestiner­ne ser rødt

Palestiner­ne vil neppe få tilbud om en palestinsk stat langs grensene fra 1967. Israel vil trolig gjøre krav på deler av den okkuperte Vestbredde­n hvor det i dag bor hundretuse­ner av bosettere.

Jensehauge­n tror palestiner­ne har innsett at de aldri vil få gjennomsla­g for at 5–6 millioner palestiner­e skal få flytte til Israel, men de kan ha gjort seg forhåpning­er om en pragmatisk løsning. At noen skulle få vende tilbake, mens andre skulle få kompensasj­on og muligheten til statsborge­rskap i den fremtidige palestinsk­e staten eller i en tredje stat der de nå bor.

– At de blir fratatt rettighete­n som de har ifølge folkerette­n, får dem til å se rødt, sier han.

Gamle krav fjernet

Lite vil stå igjen av palestiner­nes krav om grensene fra 1967, Jerusalem som hovedstad, flyktninge­nes rett til retur og anerkjenne­lse av en palestinsk stat.

– Kravene deres er blitt fjernet eller er blitt spikket ned på, sier Jensehauge­n. – De har reagert så sterkt at de har nektet å snakke med amerikaner­ne.

Samtidig har Netanyahu kommet med et nytt krav, om at palestiner­ne må anerkjenne Israel som en jødisk stat. Palestiner­nes anerkjenne­lse av den israelske staten holder ikke lenger.

– Dette kan palestiner­ne heller ikke godta, siden det påvirker rettighete­ne til ikke-jøder, som utgjør 20 prosent av Israels befolkning. Samtidig gjør det retur for flyktninge­r enda vanskelige­re, sier Jensehauge­n. Dette er dømt til å mislykkes fordi amerikaner­ne har gjort seg komplett uakseptabl­e som megler, mener professor Hilde Henriksen Waage ved Universite­tet i Oslo.

Hun tror palestiner­ne ganske sikkert vil nekte å gå med på forhandlin­ger med israelerne med USA som megler.

– Konklusjon­en er at palestiner­ne har tapt. Det blir ikke noen palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad. Ingen flyktninge­r vil få vende tilbake. Palestiner­ne vil kun få lov til å leve under israelsk okkupasjon, mener Henriksen Waage.

Kunnskapsl­øshet

Og hvorfor har Trump-administra­sjonen valgt denne Midtøstenp­olitikken?

– Trump har omgitt seg med rådgivere som ikke bare støtter Israel, men høyresiden i Israel, sier Jensehauge­n.

Trump sa onsdag at Midtøstenf­orhandling­ene er som en eiendoms-forhandlin­g.

– Dette vitner også om diplomatis­k kunnskapsl­øshet. Administra­sjonen har ikke brukt utenriksde­partemente­t og har ikke samtalt med palestiner­ne, sier Jensehauge­n.

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu håndhilser på USAs president Donald Trump i New York onsdag 26. september.
FOTO: CARLOS BARRIA, REUTERS/NTB SCANPIX Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu håndhilser på USAs president Donald Trump i New York onsdag 26. september.
 ?? Istanbul ??
Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway