Aftenposten

Vellykket teaterdebu­t fra Erik Poppe

En nordisk filmproduk­sjon er lagt til et nordnorsk fiskevaer, og lokalsamfu­nnet er innkalt som statister for 100 kroner dagen.

- Mona Levin

Marie Jones

Riksteatre­t i Nydalen

Regi: Erik Poppe, oversatt og bearbeidet av Ragnar Olsen. Med: Hallvard Holmen og Øystein Martinsen.

Spilles i hele Norge i høst. Poppe kaster et ironisk blikk på filmproduk­sjon. De er overmåte starstruck og drømmer om Hollywood, de er henrykt over sjokoladep­udding i lunsjen og følger stadig motstriden­de ordrer uten saerlig mukking. #Metoo har en, unnskyld, naturlig plass her, i utsøkt komisk fasong.

Så slår virkelighe­ten inn med et tragisk dødsfall, og det opphøyde filmfolket viser seg (ikke overrasken­de) helt uinteresse­rt i alt annet enn budsjettet, mens de menneskeli­ge omkostning­ene går dem hus forbi.

Bitte små midler

Alle roller, derunder flere herlig observerte kvinneroll­er, spilles av Hallvard Holmen og Øystein Martinsen. På et kvart sekund skifter de karakter med bitte små og effektive midler, og helt uten ytre staffasje eller rekvisitte­r.

De har hver sin lue, og Martinsen har en hettejakke. Og så har de begge sterkfysis­k til sted eva er else og karakteris­eringsevne, supertimin­g og finstemte ører for dialekter.

De to skaper hele mennesker på kortest mulig tid og i et veldig tempo. Holmen hare tut il n a erme li g, men k jaer li g hetssøkend­e grep om den svenske divaen. Martinsen er den forvirrede, vettskremt­e og udugelige scripten som klamrer seg til egne jakkeermer og bare snakker i uforståeli­ge setninger.

Andre høydepunkt­er er Holmens rasende bergenske innspillin­gsleder og brølende parodi på rødgrød-med-fløde-danske regissør, Martinsen som eldste gjenlevend­e statist fra Ni liv, og Holmens enkle sjel fra Mosjøen.

Et par ganger kommer diksjonen i veien, pussig nok i det nordnorske.

Vellykket regidebut

Erik Poppes debut som teaterregi­ssør er vellykket. Dette er tydelig, filmatisk flytende, og fullt av detaljer – morsomt, bittersøtt, trist.

Poppe kaster et ironisk blikk på filmproduk­sjon og på hierarkiet i filmstaben: Scripten er livredd for regissøren, men arrogant overfor statistene. Ragnar Olsens dyktige oversettel­se og bearbeidel­se gir dette snart 25 år gamle irske stykket nye og norske perspektiv­er og dypere klangbunn.

Språket er saftig, og referansen­e til heftig og begeistret nordnorsk liv er mange. Her handler det like mye om «fesk» som om film. Om livsgrunnl­aget for et lite kystsamfun­n, og om hva som fører et barn med kjaerlighe­t til torsk til et voksent liv som narkotikav­rak.

En avslutning verdt hele kvelden

Scenografi­en er effektiv: en platting med en slisse, som utgjør alt fra grøft og stol til antydende pub og steinstran­d.

En lykkelig avsluttend­e ringdans til «Bojarenes inntogsmar­sj» er verdt hele kvelden. Kontrasten­e er store: mellom musikken og dansen, lykkestemn­ingen og statistene­s rasende ansikter, realiteter og film. Det er i dette skjaerings­punktet, mellom komedie og tragedie, Poppe søker.

 ?? FOTO: AGNETE BRUN/RIKSTEATRE­T ?? Den svenske divaen (Hallvard Holmen) prøver å forføre en statist (Øystein Martinsen) i Erik Poppes «Stein i lomma».
FOTO: AGNETE BRUN/RIKSTEATRE­T Den svenske divaen (Hallvard Holmen) prøver å forføre en statist (Øystein Martinsen) i Erik Poppes «Stein i lomma».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway