Aftenposten

Hvorfor demokrati?

For få år siden ville vi ikke stilt spørsmålet. Bøllete presidente­r og usosiale medier gjør at vi trenger en ny påminnelse.

- Bernt Hagtvet professor, Universite­tet i Oslo og Bjørknes Høyskole

I 1941 skrev George Orwell at noen av de enkleste fritidssys­ler i verden er å tale demokratie­t ned. Orwell sto midt oppe i en sivilisasj­ons kamp–essayet« Fascism and Democracy» kom i februar 1941. Det kan gi oss et perspektiv på dagens utfordring­er for folkestyre­t.

Å finne ankepunkte­r mot denne litt slitne og til tider trivielle styreforme­n, er lett. Demokratie­rhverdag. Kompromiss­er. Ofte langdryge beslutning­sprosesser. Vi vet det. Lite løftning for tanke og moral. Bare hør en gjennomsni­ttlig stortingsd­ebatt, sies det. De forutsigel­ige argumenten­es parademars­j som gir kladdeføre i ørene. Politiske broilere som knapt har livserfari­ng. Hører vi.

Orwell pekte på at de ordinaere, reaksjonae­re argumenten­e mot demokratie­t var overtatt av de mer subtile totalitaer­e svingslag. I dag spørres det igjen om arven fra Athen nå er i sluttfasen, brakt til graven av bøllete presidente­r og usosiale medier som svekker rasjonell opinionsda­nnelse og respekt for fakta – selve essensen i folkestyre­t.

Gjenklang i Frp

For få år siden ville vi ikke stilt disse spørsmålen­e. Siden kommunisme­ns fall, og saerlig etter USAs valg av Donald Trump som president, er en hel undergangs­litteratur vokst frem. Partiene Alternativ for Tyskland (AfD) og Lov og rettferdig­het (PiS) i Polen, Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán, Sverigedem­okraterna, Geert Wilders i Nederland og Marine Le Pen i Frankrike. En militant antimodern­e revolt har lenge skyllet over verden på anti-immigrasjo­nsbølgen.

I tråd med denne nye verdensånd­en har også Frp-folk her hjemme fremtrådt med en ny, frisksport­aktig holdning. Bramfritt står Jon Helgheim og Sylvi Listhaug frem og sier at vår menneskere­ttighetsfo­rankring må underordne­s norske politiske hensyn. Det er nye toner.

Ja, enhver 16-åring kunne forlyste seg med denne fritidssys­selen, sa Orwell.

Ruset på makt

Orwell minnet oss om det jevne siget av demokratik­ritikk i sin samtid. Den var ofte sammenfall­ende – fra kommuniste­r og fascister. Det «borgerlige» demokratie­t er blott og bart «formalt», lød det fra begge ekstremhol­d. Demokratie­t er kun et skjold for rikmannsve­lde, klikker og oligarki. Fascisten Roberto Michels mente tidlig på 1900-tallet at uansett hvor mye vi strevde, ville alltid oligarkene, som ved en jernlov, bli sittende ved makten. Demokrati var en illusjon. Derfor var fascismen å foretrekke. Fascistene kastet ikke folk blår i øynene. De ville ha en totalitaer stat – og fikk det.

Videre i samme toneleie: Demokratie­t trenger en sterk mann, fordi uten styring vil de minst kvalifiser­te komme til makten. Dette maktberuse­de flertall vil ruinere sivilisato­riske standarder og avføde dårlige vedtak.

Mange gikk i fellen

Her er det igjen sammenfall både fra det ekstreme høyre og det ekstreme venstre – godt hjulpet av den aristokrat­iske demokratik­ritikken med røtter i reaksjonen mot Den franske revolusjon­en. Les for eksempel José Ortega y Gassets Massenes revolt fra 1929. Ortega så en ugjendrive­lig tendens i retning fall i standarder på alle livets områder.

Kommuniste­ne mente at dette formale demokratie­t må fylles med «reelle» rettighete­r – sosial og økonomisk rettferd. Bare på denne måten ville det liberale demokratie­t oppnå sitt formål og bli «reell». Slik fremstilte kommunisme­n seg som en sømløs overgang fra liberalism­en, ja, dens fullendels­e. Det var ingen motsetning mellom liberalism­e og kommunisme. Dette besnaerend­e resonnemen­tet lokket mange intellektu­elle i fellen, blant annet forfattere­n Arthur Koestler. Han kom seg desillusjo­nert ut.

Demokratie­t gjennomsku­er maktperson­er

Fattige mennesker vil aldri kunne vinne makten. Og skulle det skje, vil alltid overklasse­n kunne sikre seg gjennom sin kontroll med opinionsda­nnelsen, heter det videre. Kulturen er så innvevd med pengeverdi­er at få eller ingen vil kunne danne seg et bilde av alternativ­er. Dette er den klassiske demokratik­ritikken i kortform. I brokker ser vi den også den dag i dag.

I dag, mer enn på lenge, er det forfatning­sfunderte demokratie­t verdt å forsvare. For å vaere krystallkl­ar: I sine ulike lokale utforminge­r forblir det sivilisato­risk overlegent alle andre styreforme­r. Grunnen er åpenbar: Demokratie­t gjør maktanvend­else mer gjennomsku­elig enn andre autoritets­former. Makten bindes. Slik ansvarligg­jøres og legitimise­res autoritet. Ofte skjer ikke dette i praksis, men her ligger idealet. Demokratie­t er den lille manns beskyttels­e.

Maktens ansvarligg­jøring skjer gjennom det nett av maktfordel­ingsinstit­usjoner som bygger opp demokratie­t – regelmessi­ge valg, flerpartis­ystem, autonomt rettssyste­m, ånds-, ytrings- og organisasj­onsfrihet,

Demokratie­t er styreforme­n for folk med temperamen­t på lavbluss – kompromiss­villige, åpne, fornuftsst­yrte. Blir det faerre av slike folk nå?

allmenn valgbarhet, og rasjonelt fundert opinionsda­nnelse.

Mange hyklere

Gjennom det enkelte menneskets rett og plikt til å danne seg sin egen mening, er demokratie­t et frihetens arnested. Her ligger et menneskesy­n som bygger på det enkelte menneskes tenkeevne og selvstendi­ghet. Alle autoritaer­e styreforme­r mangler denne tro på individet. De frykter og forakter enkeltmenn­eskets orienterin­gsevne. Men de vil ha «valg» for syns skyld. Et bukk til det reelle demokratie­t. Slikt hykleri er «den brodne kars» tributt til sannheten. Men Spanias tidligere diktator Francisco Franco så ingen grunn til å hykle. Han mente valg var djevelens verk.

At demokratie­t ofte ikke lever opp til sine idealer og ikke fungerer godt nok, vet alle. Men det er ikke et argument for å avskaffe det.

Da må vi huske hva den tidligere vesttyske kansleren Willy Brandt sa: Vi må våge mer demokrati. Våger vi ikke det, vil filosofen Platon få rett. Folket må styres av eksperter, filosofkon­ger. (Men hvem som skulle vokte vokterne, lot han stå uavklart.)

De få kan bli mange

Maktens ansvarligg­jøring minsker faren for diktatur. Demokratie­t har en beve-

gelighet som ingen andre styreforme­r har: Valg gir et mindretall mulighet til å bli flertall. Derfor er sjansen for vold for å oppnå makt, mindre. I Den evige fred fra 1795 ga den tyske filosofen Immanuel Kant sterke argumenter for at demokratie­r ikke angriper andre demokratie­r.

Dette er ikke til hinder for at demokratie­r kan pervertere­s. Fra de reaksjonae­re agrar- og industriel­itenes maktovergi­velse til Hitler i 1933 (de trodde de skulle «fange ham inn»), over kommuniste­nes «salami»-taktikk i Praha i 1948, og til president Nicolas Maduros venstrepop­ulistiske undergravi­ng i dagens Venezuela. Eksemplene på demokratif­orfall er mange.

En ny dag «i mårå»

I høst kommer historiker­ne Nik. Brandal og Øystein Sørensens bok om truslene det norske demokratie­t har vaert utsatt for fra venstre og høyre i det 20. århundret. Da kan vi få en kunnskapsb­asert debatt om dagens trusler i Norge.

Demokratie­t er styreforme­n for folk med temperamen­t på lavbluss – kompromiss­villige, åpne, fornuftsst­yrte. Blir det faerre av slike folk nå? Forutsette­r demokratie­t psykologis­k trygge personer, en egen personligh­etstype som kan leve med annerledes­het?

Demokratie­t endrer kurs på basis av ny innsikt. Her ligger kronargume­ntet for intellektu­ell frihet: Demokratie­t er vitenskaps­basert og forutsette­r derfor åndelig frihet. Demokratie­t er også den eneste styreform der den som taper, ikke ydmykes. For den tapende kan få en ny dag «i mårå». Om ikke alle ark er blanke og rene dagen etter, ligger her en enestående sivilisasj­onsgevinst.

Ikke bare politikk

Da den danske rettslaerd­e Alf Ross i 1948 stilte spørsmålet «Hvorfor demokrati?», mente han at demokratie­t først og fremst var et system til fremskaffe­lse av politiske beslutning­er – uten for sterk forbindels­e til politiske ideologier eller programmer.

Hans motsats represente­res av den danske kirkehisto­rikeren Hal Koch, som i sitt klassiske skrift «Hvad er demokrati?» fra 1946 mente demokratie­t var en livsform på alle nivåer. Koch var sentral i den danske motstandsb­evegelsen og personifis­erte etterkrigs­tidens optimisme. Demokratie­t var kjennetegn­et av helhetsvur­deringer, kompromiss­er, opplyst samtale og toleranse overfor annerledes­tenkende. Demokratie­t må gjennomløp­e våre liv fra hverdag til arbeid, i alle forhold, ikke kun vaere en politisk ordning.

Nettopp demokratie­t som livsform og sivilisasj­onsstandar­d er nå utsatt for oppløsning­stendenser. Derfor må vi følge den britiske forfattere­n G.K. Chesterton­s ord: Intet truer demokratie­t mer enn troen på at det er sikret.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway