Aftenposten

Gode råd for å forebygge selvmord

Det hjelper ikke å skrive stadig nye handlingsp­laner når det ikke finnes nok folk til å gjennomfør­e dem.

- Tine K. Grimholt postdoktor, selvmordsf­orebygging

I Aftenposte­n 20. september kunne vi lese at antall selvmord i Norge går opp. Har norske myndighete­r noe å laere av hvordan nabolanden­e våre jobber med å få ned selvmordst­allene, spør avisen. Her er ti gode råd til myndighete­ne:

1. Involver og hør på de etterlatte.

For hvert selvmord rammes mange pårørende. I 2016 ble det begått 624 selvmord i Norge, og det er enda flere selvmordsf­orsøk. Mange vet hva de trenger for å overleve og komme seg videre. I en trafikkuly­kke er det de tauseste som kan vaere hardest skadet, kanskje gjelder det å finne dem som ikke roper høyest her også?

2. Ikke omorganise­r bort de få klinikknae­re forsknings­miljøene vi har, forsøk heller å bygge dem opp igjen. Vi har nok epidemiolo­giske studier og tall på hvor mange som tar livet sitt, vi behøver kunnskap om hva som kan hjelpe dem å la vaere.

3. Uten midler eller stillinger er det ikke mulig å sette i gang ressurskre­vende studier. Et søk i registreri­ngsbasen over randomiser­te studier i Norge viser to (!) studier om selvmord. Til sammenlign­ing er det registrert 385 studier om hjerterela­terte sykdommer.

4. Det hjelper ikke å bruke ressurser på stadig å skrive nye handlingsp­laner, så lenge det ikke finnes tilstrekke­lig med folk til å gjennomfør­e og evaluere tiltakene.

5. Det holder ikke med noen få personer til å implemente­re selvmordsf­orebyggend­e materiell til primaerhel­setjeneste­ne i alle landets kommuner.

6. Som i Danmark og Sverige bør det satses på å styrke nasjonale ressurser som vil jobbe for samarbeid, skape synergieff­ekter og styrke kunnskapsu­tveksling mellom de små, spredte miljøene vi har ved landets helseforet­ak og utdannings­institusjo­ner.

7. Universell­e forebyggen­de tiltak, som for eksempel folkehelse­opplysning tilsvarend­e «Livslinien» i Danmark og tidlig intervensj­on, er vanskelig å vise effekter av. Men som et minstekrav bør folk flest vite forskjelle­n på det å kjenne seg deprimert og å tro at man er alvorlig syk, og man bør vite hvor det er mulig å be om hjelp. Slik kunnskap burde vaere like obligatori­sk som å vite forskjell på om bilen bruker diesel eller bensin.

8. Hjelp de mange som gjør selvmordsf­orsøk årlig. En pasient som var innlagt etter et selvmordsf­orsøk, beskrev oppfølging­en slik: «For å vaere alvorlig syk, må man vaere frisk og ressursste­rk.» Det er paradoksal­t at de som er på sitt svakeste og trenger sammensatt helsehjelp, av og til må ta en ny overdose medisiner for å få hjelp.

9. Skaff tilstrekke­lig kunnskap for å hindre at de som er under behandling i psykiatris­k avdeling og faktisk sier de vil ta livet sitt, ikke gjør det. Dette bør nok i stor grad inkludere dem som skrives ut etter bare noen få døgn på sykehus.

10. Finn ut hvor stor andel midler som blir øremerket til selvmordsf­orebyggend­e tiltak, sammenlign med et hvilket som helst annet helseprobl­em, og sjekk over budsjettet en gang til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway