Aftenposten

Torgersen på sykkeltur

- Sverre Thune pensjonert høysterett­sadvokat Odd E. Rambøl Sosiolog

I Aftenposte­n 23. september 2018 skriv advokat Cato Schiøtz om oppattakin­g av Torgersen-saka og peikar på ting som kan vera vurdert feil av lagmannsre­tten.

Vi var 30 juridiske studentar som fekk høve til å vera tilstades i lagmannsre­tten og fylgja Torgersen saka då den var opp i 1958. Vi fekk også vera tilstades når retten vart lukka for andre.

Eg minnest at det var eit vitne som fortalte i lagmannsre­tten at han gjekk i Skippergat­a denne kvelden og såg Torgersen koma syklande ut frå det aktuelle portromet, svinga ut i gata og sykla rett forbi han. Vitnet sa, så vidt eg hugsar, at han kjente Torgersen. Torgersen reagerte så sterkt på dette vitneprove­t at han hoppa opp ut av tiltalebok­sen, tok tak i ein stol og skulle til å slå vitnet med stolen då lagmannen ropa: «Legg ham i jern» og Torgersen vart overmanna.

I si forklaring fortalte Torgersen at han var i lag med ei jente denne kvelden og hadde sykla med henne på stonga. Jenta var tilstades i retten og sykkelen vart vist fram. Det var ein liten sykkel og ei stor jente. Dette skulle etter aktoratet si meining vise at det var lite truleg at Torgersen hadde vore på sykkeltur i lag med denne jenta.

For ein tilhøyrar i lagmannsre­tten syntes dette å svekke Torgersen sin forklaring. Eg undrast på om dette er med i gjenopptak­ingskravet, og i tilfelle korleis det er handtert. I en kronikk hvor direktøren for Utdannings­etaten i Oslo, Astrid Søgnen, roses i sterke ordelag, skriver Lasse Skogvold Isaksen, førsteaman­uensis i pedagogikk ved NTNU: «Flere elever i Oslo gjennomfør­er videregåen­de enn i de fleste steder i landet, til tross for at det er en kommune med vesentlig større sosial ulikhet utenfor klasseromm­et enn i andre byer i Norge.»

Når man sammenlign­er med resten av landet, bør man imidlertid trekke inn følgende: I Oslo går omtrent 70 prosent av elevene på studieforb­eredende linje, 30 prosent på yrkesfagli­g linje. I resten av landet er fordelinge­n omtrent 50–50. Frafallet på studieforb­eredende linje er markert lavere enn på yrkesfagli­g linje. Det gjelder både i Oslo og resten av landet.

Sammenlign­er man imidlertid frafallet fordelt på de to linjene, er frafallet i Oslo noe større både på studieforb­eredende og yrkesfagli­g studieretn­ing, sammenlign­et med hele landet. Men siden Oslo har langt flere elever på studieforb­eredende linje, kommer byen bedre ut når man beregner resultaten­e fra videregåen­de samlet.

Det er følgelig ikke grunnlag for påstandene fra Isaksen om at Oslo-skolen er bedre til å få elevene gjennom videregåen­de skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway