Aftenposten

Maleren Mehren

- Didrik Hvoslef-Eide

Forfattere, og spesielt poeter, blir fort glemt etter sin død – om de ikke var populaere i mer folkelig forstand. Stein Mehren er selvsagt fortsatt høyt verdsatt i litteraere kretser, men de unge vet knapt hvem han er. Mye skyldes at han de siste ti årene, før sin død i 2017, var alvorlig syk, med dalende kjendisfak­tor. Men han forbedret sine dikt helt til det siste, trykket opp i stadig nye opplag, takket vaere sitt sjenerøse forlag Aschehoug, eller som han selv ironiserte: William (Nygaard) er nok grundig lei av meg.

Nå dukker han høyst levende opp igjen, som maler, i en minneog salgsutsti­lling i galleri GULDEN Kunstverk nord for Drammen. Denne siden av Stein er enda mindre kjent blant de yngre, til tross for flere utstilling­er. Steins bilder ble i såkalt kunstfagli­ge kretser oppfattet mer som aparte innslag av en dikter – enn «kunst». Derfor hopper de antagelig også over denne utstilling­en.

Det er synd for den allmenne kunstinter­essen. Frans Widerberg sa en gang: Stein er så dyktig med farger. Det overgår det meste av alt det andre etablerte, nonfigurat­ive. Det bekrefter gjensynet i Galleri Gulden. Hans bruk av farger er treffsikre visualiser­inger av medfølgend­e enkle tekster. Noen uten titler, men spennende komposisjo­nelt, og vakre. Steins maleriske behov startet først i moden alder med å illustrere egne dikt, før han slo til på store lerreter. 50 av hans akrylbilde­r er nå utstilt i galleri Gulden Kunstverk, en opplevelse det er verdt å få med seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway