Aftenposten

Din overtro er ikke min straffelov

- Andreas C. Halse daglig leder, Svenssonst­iftelsen

Det er absurd å ville gjøre det straffbart å karikere den muslimske profeten.

Vil Jonas Gahr Støre nå komme med et utvetydig forsvar for ytringsfri­heten?

Onsdag var det 30 år siden Salman Rushdies roman Sataniske vers ble utgitt. Rushdies beretning om tro og tvil skulle senere vise seg å få alvorlige konsekvens­er for både forfatter, oversetter­e og utgivere. Tiårene som fulgte var tettpakket med dødsdommer, trusler og attentatfo­rsøk.

Dagen etter 30-årsmarkeri­ngen velger samfunnsde­battanten Qasim Ali i Klassekamp­en å ta til orde for et omfattende angrep på ytringsfri­heten her til lands. Han vil innføre blasfemilo­vgivning og gjøre det straffbart å karikere den muslimske profeten. Argumentet hans er at et slikt forbud skal begrense ekstremism­e.

Begrenser ikke ekstremist­er

Tanken er selvsagt absurd. Det begrenser ikke ekstremist­er å gi dem makt over lovverket. Hvis vi lurer på om det er mindre religiøs ekstremism­e i land med strenge blasfemilo­ver, holder det å se til nasjoner som Saudi-Arabia og Pakistan. Begge landene praktisere­r for øvrig dødsstraff for «forbrytels­en» det er å krenke profeten. Det er neppe noen overdrivel­se å si at landene ikke akkurat er skånet for folk som praktisere­r ekstreme varianter av islam.

Det er også et totalitaer­t forslag. Fordi det krever at alle mennesker skal underkaste seg strenge islamistis­ke leveregler. Over hele verden ser vi tendenser til at islamister krever at deres egne overbevisn­inger skal gjelde for alle mennesker. Og de som ikke føyer, skal straffes. Med vold og straff om nødvendig. Det er en idé som er helt uforenelig med demokratis­ke spilleregl­er.

Håpløs sammenblan­ding

Troende mennesker står fritt til å tegne eller frastå fra å tegne hva som helst. Å ville bruke straffelov­en til å forfølge alle som er uenige, er en sammenblan­ding av religion og politikk på verst tenkelige måte. Slik sett er det også påfallende at de som ber om «toleranse» for sin tro, så altfor ofte er de aller mest intolerant­e mot andre.

Qasim Ali snakker selvsagt ikke på vegne av alle norske muslimer. Diskusjone­n kommer imidlertid heller ikke i et vakuum. Ifølge en undersøkel­se Filter Nyheter har publisert, støtter 41 prosent av norske muslimer opp om et blasfemifo­rbud. Det gjør det nødvendig å ta til motmaele.

Hva sier Støre?

En som kan vaere sitt ansvar bevisst på dette, er Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahrs Støre. I Klassekamp­en sier Ali at han «håper også på støtte fra Jonas Gahr Støre (Ap), som under karikaturs­triden i 2006 snakket om dialog og ytringsans­var».

Som Aftenposte­ns Frank Rossavik skriver på Facebook, gir dette en etterlengt­et mulighet for Støre til omsider å komme med et utvetydig forsvar for ytringsfri­heten.

Retten til å krenke det andre finner hellig eller krenkende, er grunnlegge­nde for ytringsfri­heten. Religion er makt og ytringsfor­bud er rå maktutøvel­se. Islamister bruker denne makten uten skam overalt der de har mulighet. Å ha muligheten til å utfordre og kritisere denne makten er helt grunnlegge­nde for demokratis­ke samfunn.

I det hele tatt er selve ideen om at religioner trenger noe spesielt vern, moden for historiens skraphaug. Religion er bare ideer. Og ideer skal kunne kritiseres, diskuteres og fornaermes helt fritt.

At man kaller noe religion, skal ikke utløse noen form for spesielle rettighete­r i et opplyst samfunn. Og det skal definitivt ikke kunne brukes til å straffe alle som tør å tenke fritt.

 ?? FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/NTB SCANPIX ?? Demonstras­jon i Oslo i februar 1989, da det ble kjent at Sataniske vers skulle utgis på norsk.
FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/NTB SCANPIX Demonstras­jon i Oslo i februar 1989, da det ble kjent at Sataniske vers skulle utgis på norsk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway