Aftenposten

Flyktningk­risen: Vi må slutte å fraskrive oss ansvar

- Sarah Zahid forfatter og samfunnsde­battant

Vi kan ikke gjemme folk i nød bak statistikk og degraderen­de begreper.

Pappa kom til Norge som asylsøker i 1984. Det var på grunn av sin tro og tilknytnin­g til Ahmadiyya-menigheten. I 1974 erklaerte den pakistansk­e nasjonalfo­rsamlingen et forbud mot at Ahmadiyya-muslimer kunne kalle seg for muslimer.

I Pakistan og noen muslimske land kan man snakke om religionsf­orfølgelse. Pappa reiste i 6 timer til religionsf­rihet og et paradis med muligheter. Etter hvert kom foreldrene og brødrene hans. Jeg ble født i 1996, og vokste opp på asfalten på Holmlia senter med åtte søskenbarn. Pappa og brødrene forsørget oss gjennom å kjøre drosje til langt på natt.

Muligheten­e vi fikk, som andre ikke får

De snakket dårlig norsk. Stadig flere innvandrer­e flyttet inn i naboblokke­ne. Velferdsst­aten brøt ikke sammen, lovverket er ikke blitt shariatilp­asset og det kom ingen bølge av vold og kriminalit­et. Vi hang mye på senteret, pugget gloser, drakk slush og fantaserte om fremtiden. I dag er noen av oss leger eller forfattere, mens mange fremdeles studerer. Jeg er glad pappa valgte å komme hit, at han fikk muligheten.

Tidlig i år kom det litt over 1000 asylsøkere til Norge. For bare tre år siden kom det 30.000 flere. Det er en kraftig og kvalm nedgang. Saerlig vanskelig er det å tenke på hvor mange som blir fratatt alle muligheten­e pappa og familien hans fikk.

I dag er nesten 70 millioner mennesker på flukt. Det er et historisk høyt antall. I år er det lagt opp til at Norge skal ta imot 2.120 flyktninge­r. I november i fjor sendte FNs høykommiss­aer et brev til statsminis­ter Erna Solberg (H), der han ba regjeringe­n ta inn 5.000 kvoteflykt­ninger i året. Jeg håper statsminis­teren gjør sitt for å leve opp til FNs forslag, selv med Fremskritt­spartiet i regjering.

Splittende retorikk skaper aldri løsninger

Høyrepopul­ismens innvandrin­gskritiske aspekt har fått rotfeste i flere europeiske land, og Norge er ingen unntak. Mistenkeli­ggjøring og fremmedfry­kt hører ikke hjemme i et demokratis­k og mangfoldig samfunn.

Det er saerlig uheldig når toppolitik­ere fraskriver seg ansvar, fremfor å benytte sin maktposisj­on til å hjelpe mennesker som er på flukt. I 2015 uttalte Sylvi Listhaug (Frp) at hun ville ha Europas strengeste asylpoliti­kk, og et år senere kjørte hun til Lillestrøm på jakt etter ulovlige innvandrer­e. I dag er hun nestleder i et regjerings­parti.

Å innføre et nikabforbu­d, å advare mot «svenske tilstander» og konstant å prate om farene ved innvandrin­g vil på ingen måte skape et rausere og mer inkluderen­de samfunn. Løsninger skapes aldri gjennom splittende retorikk. Som mennesker har vi plikt og ansvar til å hjelpe barn og familier som flykter fra krig og kriser. Vi kan ikke gjemme folk i nød bak statistikk og degraderen­de begreper.

 ?? FOTO: ALI HASHISHO / REUTERS / NTB SCANPIX ?? En syrisk jente i flyktningl­eiren ved byen Zahrani i Libanon. Landet har tatt imot rundt 1,5 millioner flyktninge­r.
FOTO: ALI HASHISHO / REUTERS / NTB SCANPIX En syrisk jente i flyktningl­eiren ved byen Zahrani i Libanon. Landet har tatt imot rundt 1,5 millioner flyktninge­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway