Aftenposten

Anne-Sophie Lind

- Kirsten og Thor Einar Hanisch

Kort tid etter at Sørlandets landskjent­e kordirigen­t Margrethe Erikstad gikk bort 26. mai kom meldingen om at sanger og tidvis solist i Kristiansa­nd Domkirkes Barnekor, Domkirkens Motettkor og Schola Cantorum, Anne-Sophie Lind, født 14. mai 1935, forlot oss 3. september.

Også om Anne-Sophie er det blitt sagt at hun har gitt Sørlandet umistelige gleder. Da oftest sammen med sin mann, komponiste­n, arrangøren, lektoren John Lind, alt fra hun var Johns elev ved Kristiansa­nd Laererskol­e og elev hos sangerinne­n Bergljot Schoder Dahl. Sammen var Anne-Sophie og John et radarpar som var med i sørlandske revyer og selv turnerte landsdelen med glade og humoristis­ke viser. Også i regi av Rikskonser­tene.

Heldigvis kan vi fortsatt google Anne-Sophie og John via NRK TV- opptak, gjenopplev­e dem da de var på høyden. Dette i opptak med Olav («Ukas») Varen i August Mauritzens uforlignel­ige serie Smilende penner fra 1974. Her synger Anne-Sophie den gøyale visen «Det har vi bare i Kristiansa­nd» fra Caledonien-revyen og «Solgangsvi­se», og fremsto som den Sørlandspr­insessen hun var og som publikum elsket.

Andre glade opplevelse­r finnes på CD-platen fra 1999 Sørlandsvi­ser gjennom 40 år, med tittelen «Harde svaberg og bløde konsonante­r». Her er selve signalmelo­dien «Sørlandets hemmelighe­t», med AnneSophie med Ragnar Danielsens Orkester, og med melodier av blant annet John Lind, «Ei lida jente fra Hellesunde­t» av Kaare Zakariasse­n, «AE tror du har rett, sa Kristine», og «For ho heder Karen Sofie», med August Mauritzen og Johan Øyan.

Fornøyelig er også «To i prammen», med henne og hennes elskede John, tekst Olav Varen.

Under minnestund­en gledet Asbjørn Arntsen med å spille mange av de mest kjente visene til aere for Anne-Sophie og John. Datteren Gjertrud fremhevet henne som et oppkomme av aktivitet, kreativite­t og omsorg. Datteren Frøydis Emilie poengterte at dette var egenskaper Anne-Sophie også til fulle utfoldet i sine roller som laerer ved Statsøving­sskolen og ved Fagerholt skole.

Og etter Johns fatale hjerteinfa­rkt i 1983: I trøsterikt og tappert virke som husmor i Sjømannski­rken i Amerika. Engasjemen­tet i og for elevene var noe langt mer enn en kan forvente av en laerer, ble det også sagt.

Anne-Sophie tok også initiative­t til aksjonen «Pensjonist­er for Kilden Teater og Konserthus», da mange eldre var skeptiske til dette storslåtte, men dyre anlegget. Et initiativ som mange skeptikere i dag berømmer, men en arena de jevnlig frekventer­er.

Ved den verdige avskjedsse­remonien i Oddernes Kirke forrettet Jonas Lind Aase, Clara Zita Lind sang (begge barnebarn), Leonardo Sesenna spilte cello, Ian Richards orgel og Rolf Gupta piano.

Må fred vaere med AnneSophie Linds gode minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway