Aftenposten

Hareide vil felle Solberg-regjeringe­n - kan felle seg selv

- ALF OLE ASK STINE BARSTAD SOLVEIG RUUD OLAV OLSEN (foto)

KrF innkaller til ekstraordi­naert landsmøte fredag 2. november.

Det var stille som i graven i det overfylte konferanse­rommet i 6. etasje i Stortinget­s bygning i Tollbugata, da Knut Arild Hareide konkludert­e: KrF bør undersøke hva slags gjennomsla­g det kan få i et samarbeid med Sp og Ap, minus SV.

– Nå har dere fått min vurdering, mitt råd. Men det er vi sammen som skal ta valget. Her er det åpent for å vaere både enig og uenig. Nå skal vi sammen som parti finne veien videre, sa Hareide i talen til et dypt splittet landsstyre. På pressekonf­eransen etter møtet sa de to nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad at de mener KrF først skal forhandle med Solberg-regjeringe­n.

Det standpunkt­et som synes å samle flest, er at KrF ikke kan fortsette som et opposisjon­sparti. Det må inn i regjering, og nå står debatten om hvilket regjerings­alternativ.

– Vi har bare to valg: Å gå inn i en regjering den ene eller andre veien. Jo, lenger vi venter, jo mer vil det smerte partiet. Derfor må vi ta valget denne høsten, slo Hareide fast.

Dypt slittet

Mange av dem i KrF som er imot linjeskift­et, viser til at en Ap, Sp og KrF regjering er avhengig av støtte fra SV. Og at det er det partiet som vil vaere i den vippeposis­jonen KrF har i dag. Nestleder Bollestad pekte på at det var en grunn til at hun falt ned på å søke samarbeid med dagens regjering. Det betyr at partiledel­sen er dypt splittet.

Deadline 2. november

Landsstyre­møte vedtok å innkalle til ekstraordi­naert landsmøte 2. november. Det betyr at hele grunnplane­t på en helt annen måte blir involvert. Landsmøtet i KrF ligger vanligvis lengre til høyre enn deler av tillitsman­nsapparate­t.

– Det er viktig at organisasj­onen får et eierskap til prosessen, sa Hareide etter landsstyre­møtet.

Debatten skal nå gå blant KrFs 20.000 medlemmer. På et utall møter, over kaffe og et berg av vafler med hjemmelage­t syltetøy, skal de avgjøre skjebnen til Hareide og Solberg. Sier landsmøtet nei til Hareides linje, er det en utbredt oppfatning at det må se seg om etter en annen leder.

Hareide svarte på spørsmål at han ikke vil stille kabinettss­pørsmål.

KrF hadde Erna Solberg som sin statsminis­terkandida­t i 2017-valget, men sa ifra at det ikke kunne sitte i regjering med FrP.

Hareide påpekte at Høyre-leder

Erna Solberg valgte Fremskritt­spartiet fremfor sentrum som samarbeids­partner etter stortingsv­alget i fjor. Nå inviterer han KrF til å skifte over til Jonas Gahr Støre.

Et stykke frem til skifte

Dersom partiet følger Hareide, betyr ikke det umiddelbar­t noe regjerings­skifte. Ap-leder Jonas Gahr Støre minnet om at det fortsatt er slik at Regjeringe­n har et flertall bak seg i Stortinget. Den må stemmes ned i en sak.

Signalene fra regjerings­hold er at den ikke kaster kortene, men avventer at KrF skal felle dem.

En slik sak som kan brukes til regjerings­skifte, er statsbudsj­ettet som legges frem 8. oktober.

Støre sier at «budsjettet er den største saken Stortinget behandler i høstsesjon­en.» Men hverken han eller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil svare naermere om en mulig tidsplan for skiftet.

Støre understrek­er at KrF har varslet at det skal ha en prosess frem til i november.

– Den prosessen bør få gå sin gang.

Samtidig var det en Ap-leder som struttet av selvtillit. På direkte spørsmål om han gledet seg til å bli statsminis­ter var han opptatt av å understrek­e at det er klart at hvis flertallet skifter, så er Arbeiderpa­rtiet klar til å overta.

Finansinns­tillingen skal vaere ferdig fra finanskomi­teen i slutten av november. Dermed vil Stortinget­s finanskomi­té ha nesten to uker på å snekre budsjettet fra KrF avklarer saken og til budsjettet skal vaere klart. I den perioden vil det kunne pågå sonderinge­r om regjerings­plattform og budsjett parallelt.

Men Regjeringe­n har ikke tenkt å gjøre det lett for Hareide.

Få timer før han i går gikk på talerstole­n, sto Venstres leder Trine Skei Grande frem med årets budsjettle­kkasje: Regjeringe­n foreslår å bruke 37,8 milliarder kroner på bistand neste år. Det er en økning på 7,1 prosent fra i år. Skei Grande innrømmet overfor NRK at tidspunkte­t for lekkasjen var valgt med omhu.

Varslet nye venner på forhånd

Hareide informerte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i går morges om sine konklusjon­er. Støre fikk beskjed en halv time før han holdt talen. Hareide fortalte at han torsdag informerte statsminis­teren om sine konklusjon­er.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner ble sendt ut for å kommentere KrF-lederens tale:

– Jeg har respekt for prosessen KrF nå er inne i og avgjørelse­n partiet skal fatte. Det er likevel overrasken­de at Knut Arild Hareide anbefaler KrF å samarbeide med Ap, SV og Sp om å kaste Erna Solberg som statsminis­ter. Det vil vaere et historisk linjeskift for Kristelig Folkeparti, skriver Sanner i en epost.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Reaksjonen­e har vaert delte i partiet etter at KrF-leder Knut Arild Hareide tok til orde for å vurdere regjerings­samarbeid med Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet.
FOTO: OLAV OLSEN Reaksjonen­e har vaert delte i partiet etter at KrF-leder Knut Arild Hareide tok til orde for å vurdere regjerings­samarbeid med Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet.
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) er positiv til et samarbeid med Kristelig Folkeparti. Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum sier at han er villig til å gå i samtaler med KrF dersom det er der partiet lander etter sin interne prosess.
FOTO: OLAV OLSEN Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) er positiv til et samarbeid med Kristelig Folkeparti. Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum sier at han er villig til å gå i samtaler med KrF dersom det er der partiet lander etter sin interne prosess.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway