Aftenposten

Mener Vesten bør normaliser­e forholdet til Russland

- ALF OLE ASK

Kåre Willoch avslører hva som har bidratt til å holde ham frisk i snart 90 år.

Denne helgen samler Høyre-venner og politiske motstander­e seg til feiring av Willoch i Høyres Hus. Onsdag er åremålsdag­en. Jubilanten snakker helst om fremtiden.

– Jeg leste i avisen at jeg alltid går med slips. Det er derfor jeg aldri er forkjølet, det er et utmerket skjerf, sier han og glatter på slipset. – Nuvel, du hadde noen spørsmål?

– La oss begynne med det aktuelle, KrFs veivalg. Du klarte å få både Sp og KrF inn i din regjering i 1983?

– «Du klarte» er ikke helt dekkende for situasjone­n. Det var faktisk Sp-leder Johan J. Jakobsen som tok initiative­t til at de kom med i regjeringe­n. Det var ikke bare forhandlin­ger om gjennomsla­g for det enkelte parti, men reelle drøftinger om hvordan landet kan styres, sier han og legger beroligend­e til: – Jeg skal komme til nutiden.

– KrF har alltid vaert et borgerlig parti. Dersom KrF går i regjering eller i et forplikten­de samarbeid med Ap, så kommer det ikke over sperregren­sen ved neste valg.

KrF-leder Knut Arild Hareide ba i en tale til KrFs landsstyre om lov til å undersøke hva slags gjennomsla­g KrF kan få i en regjering sammen med Ap og Sp.

Vil ikke gi Solberg råd

Willoch møter Aftenposte­n over en kaffe i en av Stortinget­s kaffebarer en solfylt formiddag. Det er 60 år siden han ble valgt inn som fast representa­nt for Oslo Høyre.

– Kan eller bør Erna Solberg gjøre noe som gjør valget lettere for KrF?

– Jeg vil ikke komme med noen råd i den retningen. Når det er sagt, synes jeg at Erna og Regjeringe­n klarer seg veldig bra.

– Du var selv tydelig i din omtale av Frp?

– Frp har undergått zbetydelig endring. Jeg hørte nylig Siv Jensen i en debatt. Det var noe helt annet enn Carl I. Hagen i hans tid som leder. Det bringer meg til tanker om valget i Sverige, om jeg får lov? – Kom igjen!

– Noen trekker sammenlign­ingen

mellom Frp og Sverigedem­okraterna (SD). Frp har gjennomgåt­t positiv endring, men det har også skjedd med SD. Jeg våger å hevde at ikke å snakke med noen, det er feil. Det er forskjell på å snakke med og forhandle med. Det var riktig, slik utviklinge­n har vaert i Frp, at Høyre samarbeide­r med dem, sier Willoch, som har en genuin interesse for Sverige – sådd i ham da han tilbrakte noen år der som flyktning under krigen.

Ønsker Russland-normaliser­ing

– Når du først beveger deg utenfor Norges grenser: Du er opptatt av at Norge må normaliser­e forholdet til Russland?

– Vestlige politikere bør se litt lenger frem, til en situasjon der vi må ta hensyn til at Vestens posisjon i verden endres. Den militaere og økonomiske styrke vil i betydelig grad ligge i Asia. Et naturlig svar er at Vesten opptrer noenlunde samlet og med tilstrekke­lig vekt. Formålet må vaere å få Russland med. Nå driver vi Russland i armene på Kina. Det er ikke klokt på lang sikt, sier han og fortsetter:

– Vi må se på hvordan verden ser ut fra Russland. Da NATO snakket om å få Ukraina inn i alliansen, ville Russland miste sin viktigste flåtebase i sør, og USA-styrker ville kunne stå 450 kilometer fra Moskva. Jeg sier ikke at russerne ikke burde finne seg i det. Men dersom man ikke var forberedt på at det ville føre til en reaksjon fra Russland, hadde man gjort for lite for å sette seg inn i hvordan dette så ut fra en annen kant.

– Bør vi lette på sanksjonen­e mot Russland?

– Da de ble innført, trodde vel ingen at de skulle bli evigvarend­e.

– Sanksjonen­e vil ikke øke muligheten­e for at Krim går tilbake til Ukraina. Men de øker sannsynlig­heten for tettere samarbeid mellom Russland og Kina, selv om de har meget å vaere uenige om.

Willoch synes flere ledere burde sette seg ned og tenke langsiktig: – De bør tenke på hva som kan skape en stabil, velbalanse­rt verden om 30–40 år. President Trump gjør sitt for at det ikke vil skje. Han er kortsiktig og naersynt, i strid med alle historiske erfaringer.

– Ja, der kom navnet jeg skulle til å nevne. Tror du Trump vil føre til en varig svekkelse av USAs innflytels­e i verden?

– Jeg er redd det blir resultatet, eller for å si det mer positivt: Det kommer til å ta lang tid å bygge opp igjen posisjon hans forgjenger­e har skaffet, sier han – og minner om at det ikke bare er Trump som har bidratt til å svekke USAs innflytels­e i verden de siste årene.

– Jeg tenker på krigen i Afghanista­n. Den var forståelig, men feil. Verre var invasjonen i Irak. Bombingen av Libya, og der jeg må erkjenne at Norges opptreden ikke var klok. Dette handlet jo ikke om å stanse massakre på sivile, men om å styrte et regime på galt grunnlag. Et fryktelig regime ble erstattet av noe verre. Vestens ansvar for problemene i Midtøsten er betydelig.

Israel-kritikeren

– Du har kritisert Israel og fått mye kjeft for det. Går den kritikken inn på deg?

– I den forstand at den er interessan­t og etter mitt skjønn feilaktig. Vedtaket om deling av land mellom jøder og palestiner­e ble brutt fra dag én. Nesten en million mennesker ble drevet på flukt.

– Har du trivdes i stormene? – Jeg har ikke oppfattet det som storm, men som debatt. Livlig debatt er demokratie­ts styrke.

– Det har du likt?

– Ja, men det er verre nå med elektronis­ke medier. Det er trist at politikere blir så usaklig kritisert at noen mister gløden til å fortsette. Vi må få orden på det der.

– Hva ønsker en 90-åring seg til bursdag?

– Jeg har skrevet på innbydelse­n til en privat middag: ingen gaver. Vi har ingen udekkede materielle behov.

– Hva er dine ikke-materielle ønsker?

– Mine ønsker høres litt urealistis­ke ut. Det må komme orden i verden igjen. Nasjonaleg­oismen er den største hindringen, og Trump er det ledende eksempel.

– Er motstand mot innvandrin­g en del av denne egoismen?

– Nei, det er det feil å si. «For lite og for meget forderver alle ting» er et godt ordtak som passer her. Det kan lett bli mer enn vi klarer å absorbere. Vi må sikre vekst og fremgang i alle deler av verden.

– Dette ble en gjennomgan­g av mange problemer i verden. Er du grunnlegge­nde optimist eller pessimist?

– Det er et litt ekstremt valg. Jeg vil heller si at muligheten­e er der, men jeg ser de sterke kreftene som jobber imot.

Dersom KrF går i regjering eller i et forplikten­de samarbeid med Ap, så kommer det ikke over sperregren­sen Kåre Willoch, fyller 90 år onsdag

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway