Aftenposten

Hareide vil felle Erna Solberg. Han kan ende med å felle seg selv.

KrF-velgerne foretrekke­r Erna Solberg. Partileder­en vil ha Støre. Knut Arild Hareides lederskap må bli en del av debatten i KrF.

- åKommentar Trine Eilertsen Politisk redaktør

Knut Arild Hareides drøm om et Ap/ Sp-samarbeid utløser full strid i partiet. Men først til spørsmålet: Hva skal vi med KrF?

Elendige målinger

Meningsmål­erne stiller ikke det spørsmålet. De spør hva du ville stemt hvis det var valg i morgen. Faerre og faerre svarer KrF. Sperregren­sen er blitt en altfor kjent størrelse. Og blant dem som stemte KrF sist, svarer flere at de heller stemmer Høyre. Samtidig har partileder Knut Arild Hareide brukt enhver anledning til å fortelle hvor mye gjennomsla­g partiet får som vippeparti. Men velgerne ser ikke gjennomsla­gene. De ser bare et parti som halser etter de andre og prøver å henge med nok til ikke å blamere seg under avstemning­ene i Stortinget. Dette, sammen med den naer-døden-opplevelse­n som valgdagen ble, har presset frem valget Hareide nå i realiteten tar. Spørsmålet er om KrFs skjebne dypest sett handler om tiden vi lever i, fremfor samarbeids­problemer. For spørsmålet står seg: Hva skal vi med KrF? Og hvem er vi i denne sammenheng­en?

Omsorg for det ufødte liv

Partiet selv brukte tid på dette i vår og kom ikke overrasken­de til at KrF absolutt trengs. Ja, vi har faktisk aldri hatt mer bruk for KrF.

KrF er partiet som kjemper mot sorterings­samfunnet og alle valgene bioteknolo­gien gir oss. Det er partiet som er opptatt av de fattige innenlands og utenlands. Og det er partiet som sikrer interesse for vår kristne kulturarv. Varme, menneskeve­rd og nestekj aerlighet er ord som klinger godt i KrF.

Problemet for et parti som vil kravle over sperregren­sen, oppstår når flere partier er opptatt av de samme sakene. De bruker bare andre ord. Menn eskeverd blir kampen for de svakeste, nestekjae rlighet blir solidarite­t. Substansen er den samme når temaet er det fødte liv. Det er når spørsmålet omhandler det ufødte liv, at forskjelle­ne blir tydelige. For det eneste som virkelig skiller KrF fra de andre, er den kristne dimensjone­n og vektleggin­gen av den. Resten kan velgerne finne i Senterpart­iet, Høyre, Ap og SV.

Det ikke-kristne KrF

KrF ble etablert i et forsøk på å bremse progressiv­e krefter. Mange i partiet erkjenner at det snart ikke er mer igjen å bremse. Kampen mot eggdonasjo­n gir grunn til å hisse seg opp over Høyre, men Erna Solbergs gjeng føyer seg bare inn i rekken av andre partier med samme standpunkt. Livet på vippen i Stortinget har dessuten tvunget KrF til å engasjere seg – men ikke markere seg – i alle mulige andre saker, saker som velgerne forbinder med andre partier. Det er selvsagt greit å vaere viktig i en avstemning om arbeidsli vspolitikk. Men de som er ordentlig opptatt av feltet, vil finne et sterkere engasjemen­t i andre partier. Lederen i søsterpart­iet Kristd emokratern­a i Sverige, Ebba Busch Thor, hadde en fest av en valgkamp, blant annet på grunn av det takknemlig­e temaet genuspedag­ogikk. Venstresid­en i Norge er ikke like opptatt av å viske ut kjønn, jenter og gutter, og det er lite å kjempe mot. Men hadde det vaert en sak også her, hadde sannsynlig­vis Frp vaert mer markant mot enn 2018-versjonen av KrF.

Ingen bekjennels­e

KrFs nedtur startet lenge før bekjennels­es paragrafen ble stemt bort i 2013. Det skjedde i en erkjennels­e av at partiet må nå bredere ut og treffe verdiengas­jerte mennesker fra ulike miljøer. Vedtaket, som var en skuffelse for den fløyen som mener at KrF skal vaere mer enn et parti – det skal vaere et kristent parti – var stor. Konflikten rundt Geir Bekkevolds vielse av det lesbiske paret i sommer viser at skillet mellom politikk og religion

Det ekstraordi­naere landsmøtet som skal avholdes om en måned, kan også bli et møte om hvilken leder KrF skal ha

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway