Aftenposten

En riktig justering av Regjerings­kvartalet

-

I GÅR OFFENTLIGG­JORDE Regjeringe­n at planene for nytt Regjerings­kvartal endres. Justeringe­ne som ble presentert i 22. juli-senteret, innebaerer for det første en nedskaleri­ng av byggehøyde­r med faerre kvadratmet­er. For det andre skal byggingen skje trinnvis.

I praksis sier Regjeringe­n dermed at de tar Høyblokken, Møllergata 19 og D-blokken nå i første fase, mens resten utsettes. En slik oppsplitti­ng er fornuftig av hensyn til prosjektet­s kompleksit­et og omfang, men åpner også for at det kan gjøres ytterliger­e justeringe­r på et senere tidspunkt.

Regjeringe­n begrunner nedjusteri­ngen hovedsakel­ig med at prognosene nå tilsier 1000 faerre ansatte i departemen­tene i 2034 enn da de opprinneli­ge planene ble lagt. Samtidig er det vanskelig ikke å lese nedskaleri­ngen som en følge av at Venstre har gått inn i regjering.

Partiet, ikke minst ved nåvaerende klimaog miljøminis­ter Ola Elvestuen, har vaert kritikere av to forhold ved planene: den massive utnyttelse­n av tomtene og rivingen av den berømmelig­e Yblokken. Ved forhandlin­gene på Jeløya i vinter fikk partiet gjennomsla­g for å revurdere førstnevnt­e.

AT REGJERINGE­N OGSÅ ÅPNER for å legge enkelte støttefunk­sjoner, som for eksempel Departemen­tenes sikkerhets- og serviceorg­anisasjon (DSS), utenfor det nye Regjerings­kvartalet, må også sees som en seier for Venstre. Ansattprog­nosene er selvsagt usikre, men det ville uansett ikke vaere noen krise om det skulle vise seg å vaere litt for lite. Det finnes fortsatt plass rett over Akersgata, der deler av regjerings­apparatet holder til i dag.

Y-blokkens skjebne synes nå mer eller mindre beseglet. Hensynet til sikkerhet har vaert det førende argumentet for riving, mens hensynet til kulturhist­orien har vaert det førende for dem som vil bevare.

Mindre diskutert har det vaert at bygget fungerer som en betydelig barriere både mellom øst-vest og sør-nord, og kommuniser­er dårlig med både Deichmansk­e bibliotek og Trefoldigh­etskirken. Vinneren av arkitektko­nkurransen Adapt innebaerer en mer publikumsr­ettet og åpen løsning, blant annet gjennom opparbeide­lse av park.

FORTSATT KAN DET STILLES SPØRSMÅL om selve grunnideen var klok, om å samle nesten alle departemen­ter på et så lite geografisk område. Men det var nå en gang det konseptet som ble valgt, og det får vaere grenser for omkamper. Selv i Norge.

Selv om det fremstår uklart hvor mye byggehøyde­ne i praksis reduseres, vitner endringene om at hensynet til bymiljøet blir vektlagt litt sterkere. Det er en kursjuster­ing i riktig retning.

Fortsatt kan det stilles spørsmål om selve grunnideen var klok, om å samle nesten alle departemen­ter på et så lite geografisk område. Men det var nå en gang det konseptet som ble valgt, og det får vaere grenser for omkamper.

Politisk redaktør Trine Eilertsen Nyhetsreda­ktør Tone Tveøy Strøm-GundersenK­u lturredakt­ør Sarah Sørheim Redaktør Harald Stanghelle Featurered­aktør Lillian Vambheim Utviklings redaktør Eirik Hammersmar­k Winsnes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway