Aftenposten

Gjør USA greit igjen!

-

for 36 år siden. Vi drakk alkohol uten å vaere vant til alkohol.

Og siden det er et poeng i Kavanaugh-saken: Hvis noen hadde påstått at jeg var på én bestemt fest i 1982, ville jeg i dag ikke hatt noen anelse.

Det handler altså om en situasjon som naermet seg en fullbyrdet voldtekt. Begge kan ikke fortelle sannheten, men det er ikke ensbetyden­de med at Ford av politiske grunner lyver for å skade Kavanaugh eller at sistnevnte lyver for å sikre seg det fremste embetet en amerikansk jurist kan få.

Flere mulige forklaring­er

Man behøver ikke å vaere psykolog for å se flere muligheter.

En av dem er at noen behandlet Ford slik på festen, at hun egentlig ikke husker hvem, men har kommet til å tro at det var Kavanaugh fordi han er den eneste av de mulige hun har sett i mediene i alle senere år. Hun kan altså tro at hun snakker sant, uten å gjøre det.

Hun ble riktig nok utfordret på dette punktet, og svarte da at psykologis­k forskning viser at man husker traumer bedre enn andre hendelser.

En annen mulighet er den helt enkle: At Kavanaugh hadde fått i seg så mye at han ikke husker at han var på festen og at han prøvde å presse seg til sex. Nå kan han ikke forestille seg at han gjorde det. Også han kan tro at han snakker sant, uten å gjøre det.

Hennes troverdigh­et styrkes betydelig av at to andre kvinner har stått frem med lignende anklager mot Kavanaugh. Den styrkes også ved at hun i går sa at hun hadde varslet om Kavanaugh før han ble nominert.

Hans troverdigh­et styrkes av dagboken fra 1982 og av at han i sin karriere ikke har utvist noe dårlig kvinnesyn, heller tvert imot. Dessuten har han vitner som sier at han ikke var på den aktuelle festen.

Kavanaugh er uansett hovedperso­nen her. Hans opptreden var fortvilet, ja, egentlig desperat. Han kjemper ikke bare for dommerembe­tet, men for hele sitt rykte. Han vet at han blir sett på som løgner av halve USA.

Etter min vurdering var han troverdig i avvisninge­n av det påståtte overgrepet, og han fremsto langt på vei som en oppriktig mann.

Udisipline­rt og aggressiv

Samtidig svekket han seg som kandidat til det mektige dommerembe­tet. Han var så emosjonell og udisipline­rt, så aggressiv i sine angrep på demokratis­ke senatorer, at han ikke fremsto med selv et minimum av verdighet.

Riktig nok er det grunn til å lure på hvorfor disse anklagene offentligg­jøres nå, rett før avgjørelse­n skal tas. De burde ha kommet i sommer. Kavanaugh ble nominert i juli. Men det tar seg ikke pent ut å sitte som kandidat til et slikt embete, og frese ut anklager om komplott.

Dessuten er det et stort spørsmål hvorfor komiteens republikan­ske flertall ikke forlengst har bedt FBI undersøke saken. Under høringen ba demokraten­e Kavanaugh slutte seg til et krav om at dette nå skal skje. Kandidaten bare mumlet seg bort fra disse utfordring­ene.

Forståelig svakhet

Her ser man nok en karrierist som ikke vil la sjansen til et høyesteret­tsembete gå fra seg. Å koble inn FBI betyr utsettelse. Snart er det mellomvalg. Det kan vippe flertallet i Kongressen­s to kamre og dermed stenge døren for Kavanaugh.

Samtidig er Kavanaughs svakhet på dette punktet jo menneskeli­g: Hvis han er helt sikker på at han er offer for en løgnaktig anklage, vil han gjøre alt han kan for å hindre at de som står bak, skal vinne.

Saken er tragikomis­k, men definitivt mest tragisk. Kavanaughs opptreden antas å samle republikan­erne, slik at han blir innsatt som høyesteret­tsdommer. Saken kan fortsatt bli sendt til FBI, men det virker ikke sannsynlig.

Må håpe på pendelen

Fords opptreden vil ganske sikkert sette ytterliger­e fyr i det liberale og progressiv­e USA, og antagelig styrke demokraten­es muligheter i valget i november.

Polariseri­ng er slett ikke noe nytt i USA. Den merker enhver som snakker om politikk med en amerikaner. Men avstanden mellom de to polene virker nå større enn den mellom geografien­s nordpol og sørpol.

Vel er det viktig hvem som sitter i USAs høyesteret­t, men det bør vaere viktigere å unngå at dette flotte landet går helt i oppløsning. Noen tror at historien går i pendelsvin­gninger: Et hardt utslag i én retning, avløses av svingning i den andre. Man kan håpe.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREW HARNIK / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Troverdig, men også udisipline­rt og aggressiv. I sum vant Brett Kavanaugh neppe mange nye venner.
FOTO: ANDREW HARNIK / TT NYHETSBYRÅ­N Troverdig, men også udisipline­rt og aggressiv. I sum vant Brett Kavanaugh neppe mange nye venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway