Aftenposten

− 21-åringen bør dømmes til 16 års fengsel

- PER ANNAR HOLM

Selv om 21-åringen var ruset og hadde en sløret virkelighe­tsoppfatni­ng, mener aktor at han burde ha forstått at noen kunne bli drept.

– Denne saken dreier seg om sannsynlig­hetsforset­t. Om tiltalte burde ha skjønt at noen mest sannsynlig kunne dø eller bli betydelig skadet da han kjørte på E18 mot kjøreretni­ngen, sa aktor Vibeke Gjøslien Martins i sin avslutning­sprosedyre i Larvik tingrett i går.

Hun hadde ikke funnet sammenlign­bar rettspraks­is, men fant noe støtte i en høyesteret­tsdom fra 2011 der en biltyv drepte eieren som prøvde å stanse ham ved å legge seg på bilpansere­t.

Aktor mener småbarnsfa­ren Azad Hamam (47) ble drept med forsett, mens drapsforsø­kene mot kona Hiro Feghhebouk­an (37) og datteren (5) hver burde straffes med seks års fengsel.

– Tiltaltes personlige forhold bør etter min mening ikke føre til noen reduksjon i straffen. Selvmordsf­orsøk er ikke noen formildend­e omstendigh­et, sa aktor.

Fornøyd med aktors påstand

I retten i går var også avdødes foreldre til stede. For enken Hiro Feghhebouk­an har det vaert en god støtte at flere av mannens søsken har fulgt saken:

– Jeg er fornøyd med det aktor sa, sier trebarnsmo­ren til Aftenposte­n etter at påstanden om 16 års fengsel er lagt ned.

Hun er varig invalid etter ulykken, og evner ikke å ha den daglige omsorgen for barna.

– Uskyldige ofre

Aktor la vekt på at tiltalte ønsket å ta sitt eget liv, at han kjørte så fort bilen evnet, og at han svingte inn mot den møtende bilen.

– Drapet var et resultat av usedvanlig hensynsløs handling. Den drepte og familien hans var uskyldige ofre. De kom seg ikke unna, hadde ingen fluktmulig­heter. Dette er klart straffskje­rpende, sa aktor.

En psykologis­pesialist som snakket med 21-åringen 4. og 5. januar, har forklart retten at tiltalte sa at han styrte bilen sin rett mot lysene på den møtende bilen:

– Han hadde ingen tanke på at det var noen bak lysene, men så på selvmord som den eneste løsningen på en intens lidelse, forklarte vitnet og la til:

– Tiltalte sa at han bestemte seg for å gjøre det slutt få sekunder før kollisjone­n. Da kom en erkjennels­e av at tiden nå var kommet, forklarte terapeuten.

Til ett av de første vitnene som kom til ulykkesste­det, sa ulykkessjå­føren:

«Jeg gjorde dette med vilje, jeg ville bare dø.»

Krever 2,35 millioner kroner

Bistandsad­vokat Christian Lundin krever oppreisnin­gserstatni­ng til familien både som etterlatte og skadede.

– Dette er en ubegripeli­g grov handling hvor en hel familie er lagt i grus. Det er en tilleggsbe­lastning at tiltalte ikke erkjenner straffskyl­d, og at hans forsvarer har vaert ullen om erstatning­sansvaret, sa Lundin.

Bistandsad­vokaten ber om 300.000 kroner til hver av disse seks personene: enken, de tre barna og begge avdødes foreldre for tap av forsørger og sønn.

Til kona krever Lundin i tillegg 200.000 kroner i skadeserst­atning, 150.000 kroner til datteren og 100.000 kroner til hver av de to sønnene.

Lundin sa at han mener normen for erstatning­er bør avvikes fordi det er en ekstrabela­stning for de etterlatte å høre at tiltalte handlet med overlegg da han styrte inn i familiebil­en.

Bistandsad­vokaten gjorde også et poeng av at det er bilførers forsikring­sselskap som må utbetale erstatning­ene før det eventuelt rettes et regresskra­v mot 21-åringen.

– Fikk tunnelsyn

Forsvarer Jon Anders Hasle sier det er svaert vanskelig å sette seg inn i hodet til en person som bare er fokusert på å ta sitt eget liv.

Han fant støtte i psykologis­pesialiste­ns vitneprov i et forsøk på å forstå hvordan hans klient tenkte:

– Han hadde opparbeide­t seg et slags tunnelsyn og hadde bare begrenset mulighet til å vurdere konsekvens­er av sin beslutning, sier Hasle.

Han mener 21-åringen bør dømmes for uaktsomt drap, men er åpen for at retten kan komme til at handlingen var grovt uaktsom, noe som vil utløse oppreisnin­gserstatni­ng.

21-åringen hadde en promille på 1,32 to timer etter ulykken.

Han erkjenner ruskjøring og å ha vaert grovt uaktsom da han kjørte over i feil kjøreretni­ng på E18 ved 04.30-tiden natt til 1. nyttårsdag, men ikke forsettlig drap.

Venter videre anke

Forsvarer Hasle sier at denne saken juridisk sett er upløyd mark.

I de fleste parallelle saker lykkes den suicidale med å ta sitt eget liv, slik at det ikke blir noen rettssak:

– Jeg vil derfor ikke bli overrasket om denne saken vil gå videre i rettssyste­met uansett utfall, sier Hasle.

Forsvarer mente kravet om erstatning ligger noe høyt, og mener det ikke er grunn for å fravike det nivået Høyesteret­t har lagt seg på.

Tiltalte har hittil sittet 261 dager i varetekt. Aktor mener også at han må miste førerrette­n for alltid, en bestemmels­e som har en minstetid på fem år.

– Det føles godt å vaere ferdig, så får vi se hvordan det blir, sier tiltalte til Aftenposte­n etter at retten er hevet.

Dom i saken faller neste fredag.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Konstituer­t statsadvok­at Vibeke Gjøslien Martins mener tiltalte bør domfelles for ett forsettlig bildrap og fire drapsforsø­k etter at han i rus kjørte inn i en familiebil på E18 natt til 1. nyttårsdag.
FOTO: SCANPIX Konstituer­t statsadvok­at Vibeke Gjøslien Martins mener tiltalte bør domfelles for ett forsettlig bildrap og fire drapsforsø­k etter at han i rus kjørte inn i en familiebil på E18 natt til 1. nyttårsdag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aktor Vibeke Gjøslien Martins.
Aktor Vibeke Gjøslien Martins.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway