Aftenposten

Hadde ingen plan B dersom han skulle bli tatt. Eller?

-

Gjermund Cappelen håpet på en skikkelig belønning for å ofre Eirik Jensen.

sier Cappelen. Og legger til at strategien fungerte bra.

– Sier dette noe om din evne til å bli trodd selv når du snakker usant? spør Randby.

– Jeg har levd i en kriminell verden på utsiden av samfunnet. Der lyver man når det trengs. Jeg er ingen hellig ku, jeg har løyet mange ganger, men det jeg forteller om Eirik Jensen, er riktig, sier Cappelen.

Uttalelsen gjør ikke saerlig inntrykk på forsvarerb­enken. Dersom Cappelen skulle bli avslørt av andre kriminelle som politiinfo­rmant, hvilken plan hadde han for å slippe unna?

– Ingen plan, hevder Cappelen. Han mener det er et spørsmål som må rettes til Jensen, det var jo han som var så opptatt av sikkerhet.

Randby durer videre: – Hva ville den ultimate dekkhistor­ien vaere?

– Er man avslørt, så er man avslørt. Jeg vet ikke hva jeg skal svare på det.

Jensens forsvarere er overbevist om at nettopp Eirik Jensen er Cappelens hemmelige plan B, den ultimate dekkhistor­ien – og det er nok et poeng vi får høre mer om i prosedyren. Men det er ikke før snøen har lagt seg i januar måned.

Forsvarer Randby tar opp igjen de såkalte Ila-samtalene. Og nye løgner.

Det var 7. januar 2014 at to politimenn fra etterretni­ngsseksjon­en i Asker og Baerum politidist­rikt plutselig dukket opp på cellen til Cappelen i Ila fengsel.

De var på fisketur, for å si det på godt norsk. Og Gjermund Cappelen bet villig på agnet som ble lagt ut.

Cappelen skrøt uhemmet av seg selv som politikild­e, et skryt han senere har distansert seg kraftig fra. Rent oppspinn, hele greia.

Inkriminer­er Jensen

Men han forteller villig vekk om et samarbeid gjennom 20 år med Eirik Jensen, og det var nettopp Eirik Jensen politifolk­ene var ute etter.

– Jeg trodde jeg ville bli skikkelig belønnet for å samarbeide, sier Cappelen til Jensen-forsvarer John Chr. Elden.

Det var akkurat dette Elden håpet at Cappelen skulle svare.

Uttalelsen går rett inn i forsvarern­es strategi om at Cappelen inkriminer­er Jensen kun for å redde sitt eget forbryters­ke skinn.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Eirik Jensens forsvarert­rio: Sidsel Katralen, Thomas Randby og John Christian Elden. I bakgrunnen Gjermund Cappelens forsvarer Benedikt de Vibe.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Eirik Jensens forsvarert­rio: Sidsel Katralen, Thomas Randby og John Christian Elden. I bakgrunnen Gjermund Cappelens forsvarer Benedikt de Vibe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway