Aftenposten

Tvinger langrennsk­vinner til start

- METTE BUGGE Lillehamme­r

Ski Classics heter verdenscup­en som byr på de virkelig lange distansene fra 50 til 90 km.

I den spede begynnelse­n var det svaert få kvinner som deltok. Antallet har gått opp år for år, men arrangøren er likevel ikke fornøyd.

David Nilsson, som startet med en prøvetour i 2009 med fem damer, og en formell Ski Classics i 2011 med 14 kvinner, har satt hardt mot hardt.

– I begynnelse­n var det dessverre en veldig skjevforde­ling i eliten. For oss var det selvsagt at vi skulle jobbe for å få opp andelen kvinner, sier svensken.

Han forteller at ulike virkemidle­r er tatt i bruk i årenes løp for å stimulere kvinner til å satse på denne grenen av skiidrette­n. Det har gitt noen resultater, men ikke nok. Derfor blir det endring foran sesongen 12 verdenscup­renn. De lagene som ikke har en kvinne med i troppen, får ikke lisens. Fristen er 1. oktober.

Valgte å signere verdens beste

Øystein «Pølsa» Pettersen, kaptein på profflaget Team BN Bank, er fortvilet. Han føler laget er kommet i en skvis.

– Jeg er selvsagt ikke uenig i at Ski Classics vil høyne kvinneande­len. Problemet er at vi ikke har råd. Dessuten er det svaert vanskelig å finne noen kvinner som vil satse på langløp. Vi har hatt tilbud fra kvinner som ikke satser fulltid, men som gjerne vil gå skirenn. Det matcher jo dårlig med vår visjon som et profesjone­lt skilag og samarbeids­partnere som ønsker å vinne flere skirenn. Derfor ble Petter Eliassen signert som siste løper, og ikke en dame som ikke vil satse fullt.

Eliassen blir regnet som en av verdens beste langløper etter å ha vunnet Ski Classics sammenlagt to ganger.

Det var et trekk Team BN Bank var nødt til å gjøre. Resultaten­e de to barna inn døren. Datter Oda har vaert på fotballtre­ning. Normalt er det pappa som følger opp der, men han kunne ikke utsette seg for den sterke vinden.

Ved kjøkkenord­et forteller han at 200.000 kroner er prisen bare for å sende en løper rundt i dette sirkuset. I tillegg kommer lønn hvis det skal satses profesjone­lt. Det er penger teamet ikke har.

For i det hele tatt å vaere med å kjempe om poeng og premiepeng­er for Pettersen, Eliassen, Simen Østensen og Morten Eide Pedersen, har Sigrid Aas sagt ja til å fylle kvinneplas­sen. Hun er tidligere skiløper og Eliassens samboer. Ski Classics setter ingen krav om at løpere i laget skal gå løp.

– Jeg ser at vår løsning ikke bidrar til å heve kvaliteten på dameklasse­n og det er jeg lei meg for. Alternativ­et mitt var å finne en kvinne som vil satse og frigjøre midler i eget lag gjennom å avslutte egen karriere for å bygge dameklasse­n. Jeg føler det blir feil. Muligens er det egoistisk av meg, sier Pettersen.

Har tro på å lykkes

David Nilsson registrere­r det Pettersen sier, men håper inderlig at de jobber hardt og mye for å bidra til økt kvinneande­l på ordentlig.

– Jeg ser at det for mange kvinner er et hopp å gå fra 30 km, som er det lengste i «vanlig langrenn», til distansene i langløp. Samtidig er jeg stolt over at Ski Classics ikke har noen forskjells­behandling. Kvinnene har i tillegg egen starttid, så de kan konkurrere mot hverandre selv om de spredt i et herrefelt. På sikt ønsker vi en kvinneande­l på 50 prosent.

 ?? FOTO: MARIO FACCHINI / AP ?? Disse er nødt til å bli flere. Tsjekkias Katerina Smutna (f.v.) og svenskene Britta Johansson-Norgren og seg i langløp.Lina Korsgren er kvinner som har markert
FOTO: MARIO FACCHINI / AP Disse er nødt til å bli flere. Tsjekkias Katerina Smutna (f.v.) og svenskene Britta Johansson-Norgren og seg i langløp.Lina Korsgren er kvinner som har markert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway