Aftenposten

På denne dag

-

1547: Den spanske forfattere­n Miguel de Cervantes Saavedra ble født i Alcalá de Henares. Cervantes er fremfor alt kjent for romanen Don Quijote, som kom ut i to bind i 1605 og 1615. Verket er blant de mest innflytels­esrike i Vestens litteratur­historie, og betegnes ofte som romankunst­ens første klassiker. Nest etter bibelen skal romanen vaere den boken i verden som er oversatt til flest språk. Da De norske Bokklubben­e i 2002 arrangerte en kåring av verdens 100 beste bøker, gikk Don Quijote til topps med flest stemmer. I 1994 ga kritikeren Harold Bloom romanen plass i sin mye debatterte oversikt over litteratur­historiens høydepunkt­er. Bloom skrev om Cervantes’ mangslungn­e mesterverk: «Det finnes ikke to lesere av ‘Don Quijote’ som synes å ha lest den samme boken».

1829: Politistyr­ken Metropolit­an Police Service, ofte kalt Scotland Yard etter navnet på hovedkvart­eret, ble etablert i London. Grunnlegge­ren var innenriksm­inister Sir Robert Peel, som engelske politikons­tabler skulle få sitt kallenavn etter («bobbies»). Hensikten med opprettels­en var å erstatte det lappeteppe­t av paramilita­ere og halvprofes­jonelle politistyr­ker som inntil da hadde rådd grunnen i Stor-London. «The Met» besto opprinneli­g av litt over 1000 mann, hvorav cirka 900 var konstabler. Kvinner kunne søke opptak i styrken fra 1919, men måtte lenge finne seg i å få tildelt prefikset «kvinnelig» foran tittelen, som i «Woman Police Sergeant». Kvinnene hadde også snevrere fullmakter enn sine mannlige kolleger.

1913: Måltyven Silvio Piola ble født i Robbio utenfor Milano. Piola var ansett som en av verdens beste fotballspi­llere før 2. verdenskri­g, og holder fortsatt rekorden som den mestscoren­de i italiensk toppserie gjennom alle tider. I løpet av sine 24 år i toppdivisj­onen banket han inn tilsammen 290 mål på 566 kamper. Han er dessuten den eneste spilleren som har status som tidenes toppscorer i tre ulike Serie A-klubber (Lazio, Pro Vercelli og Novara). I en enkelt kamp mot Fiorentina i 1933 scoret han seks mål, også det italiensk rekord. Videre er Piola den tredje mestscoren­de spilleren i historien på det italienske landslaget, med 30 mål på 34 kamper, et tall som utvilsomt ville ha vaert høyere om det ikke hadde vaert for utbruddet av verdenskri­gen. To av landslagsm­ålene scoret han i VM-finalen mot Ungarn i 1938, da Italia ble verdensmes­tere. (NTB)

 ??  ?? Don Quijote betegnes ofte som romankunst­ens første klassiker.
Don Quijote betegnes ofte som romankunst­ens første klassiker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway