Aftenposten

Jahn Holljen Thon

- Andreas G. Lombnaes

Jahn, begeistret og medrivende! Den som har opplevd hans undervisni­ng, vil for alltid huske utblåsning­en av ideer og kunnskap når hans borevirkso­mhet traff olje – så han og kateteret ristet, og fag ikke bare var fag. Det skjedde ofte, jeg tror hver time jeg hadde gleden av å undervise sammen med ham.

For snart ti år siden han ble merket. Lenge gikk det bra, ualminneli­g bra. Det ble artikler, foredrag, opposisjon­sinnlegg, seminararr­angement, redaksjons­arbeid og 11 kapitler i Norsk litteratur­kritikks historie. Med sin kjaere Maj-Britt var han i Isfahan og Samarkand, med familien på Høvringen – alt uten å forsømme sine mange interesser og venner.

Selv da legene ga opp og kreften fikk fritt løp, fortsatte han sine prosjekter. En av de siste dagene i august diskuterte vi hvordan hans neste, halvskrevn­e bok skulle fullføres. Som vanlig viklet vi oss inn i betraktnin­ger om livet, og ja, døden, uten at den siste fikk dominere. Og Jahn steg opp av sin flunkende nye sykehussen­g og plukket bøker fra hyllen. En uke etterpå, torsdag 6. september, 72 år ung, var det slutt, ikke uten å ha slått døden på én etappe i alle fall, da han fikk i hånden sin bok om Wergeland, fersk fra trykkeriet.

Jahns litteratur­kritikk vil vaere kjent av mange, likeens hans innsats for tidsskrift­er som Profil og Edda, og hans doktoravha­ndling om unglittera­ere tidsskrift­er. Et faglig testamente ligger i en tittel fra 2017: Medier, historie og mening.

Som litteratur­professor i Henrik Wergelands fødeby, Kristiansa­nd, tok Jahn initiativ til Wergelands-selskapet. Liksom dikteren så ikke Jahn noen motsetning mellom litteratur og samfunn, følelse og tanke. Dikterisk glød, fornuft og (folk) opplysning er like viktige!

I en av sine 17. mai-taler ved Krogh-støtten (en tradisjon Jahn tok opp) kalte han Henrik «en taper». Ikke noe ondt i det, det kunne ikke vaert annerledes. Begge kjempet for saker som aldri kan føres til seier, men som det er helt avgjørende at man, nei: du, det vil si jeg, fortsetter å kjempe for!

Slik vil jeg ikke lyse fred, men fortsatt kamp for det du glødet for – i kraft av!

(Og takk for alle våre diskusjone­r, som ingen vant, som aldri kunne vinnes og avsluttes.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway