Aftenposten

Bjørn Hagmar

- Tor Jacob Eide, Per Arne Andresen, Peter Jebsen, Jon Lømo, Ying Chen

Bjørn Hagmar gikk ut av tiden i en alder av 80 år med sin Lisa og naer familie rundt seg etter flere år med alvorlig kreftsykdo­m. Han bar sin sykdom med en beundrings­verdig styrke og med et godt grep om det gode i hverdagen helt til det siste.

Bjørn startet sin karriere innen cytologi og patologi ved sykehus i Sundsvall og Göteborg der han avla sin doktorgrad i 1970 etterfulgt av spesialist­utdanning og stilling som overlege fra 1974. Etter en periode som patolog i Kuwait kom han i 1987 til Radium- og Rikshospit­alet og Universite­tet i Oslo i stilling som henholdsvi­s overlege og professor.

Som forsker var han interesser­t i sammenheng­en mellom vortevirus­et HPV og livmorhals­kreft, og HPVDNA/RNA som markørsyst­em for tidlig påvisning, behandling og overvåking av celleforan­dringer i livmorhals­en. En ikke ubetydelig produksjon av publikasjo­ner i internasjo­nalt anerkjente fagtidsskr­ift sammen med veiledning av PhD studenter gjorde Bjørn til en anerkjent forsker.

Sammen med sin ektefelle og kollega Lisa Walaas høstet han også lovord for tidlig innføring av mer pasientven­nlige metoder for uttak av celleprøve­r som nå muliggjør raskere diagnose og kortere ventetid frem til eventuell behandling og videre oppfølging. Han var i en periode leder for Norsk Forening for Klinisk Cytologi der han i 2008 ble utnevnt til aeresmedle­m.

Han var også engasjert med verv og komitéarbe­id for det internasjo­nale akademiet for cytologi (IAC) og det europeiske forbundet for cytologer (EFCS). Selv langt inn i pensjonist­tilvaerels­en oppretthol­dt han sitt engasjemen­t ved deltagelse på internasjo­nale kongresser og som medlem i en rådgivning­s- og ekspertgru­ppe som utredet HPV vaksine og HPV som risikomark­ør for livmorhals­kreft

En god kollega og venn har gått bort. Hans kone Lisa, som også var vår gode kollega gjennom mange år, hans fire barn og ni barnebarn skal vite at Bjørn etterlater seg betydelige spor.

Hans smittende entusiasme og store internasjo­nale kontaktnet­t gjorde en forskjell. Vi tar med oss gode minner fra mange givende faglige og sosiale samtaler og diskusjone­r.

Bjørn viste at han satte stor pris på sine venner. Og vi satte stor pris på Bjørn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway