Aftenposten

Norges første femstjerne­rs eldrehjem

For 1,25 mill. kroner i året får du vinkjeller, sjåførserv­ice og sykepleier på døgnvakt.

- FOTO: INGAR STORFJELL ingar.storfjell@aftenposte­n.no

Karpedamme­n ligger der nede, sier Thomas Hoel Eriksen og peker ned mot høyre side av parkanlegg­et ved villaen som en gang tilhørte skipsreder Jørgen Jahre i Sandefjord.

Utbygger Eriksen står på en terrasse i annen etasje i det gamle herskapshu­set som ligger på en stor fjellknaus i byen. Derfra kan han se langt mer enn karpedamme­n og hagen. Foran og under seg har han Sandefjord sentrum. Hever han blikket, har han i teorien utsikt til Skagen i Danmark. Nå som solen står midt imot, fortoner fjorden seg som et sølvglitre­nde belte som snor seg utover.

Eriksen retter blikket mot et fjell til venstre for seg og forklarer at det er der de 18 leilighete­ne skal bygges. Går det som han vil, kan han i 2020 åpne det han karakteris­erer som Norges første femstjerne­rs aldershjem på stedet: Villa Mokollen.

Det forutsette­r imidlertid at det dukker opp kjøpere til minst åtte av leilighete­ne. Enslige kjøpere må forplikte seg til å betale 1,25 millioner kroner i året for et tilbud som fremstår som en blanding

av et luksushote­ll, et seniorkoll­ektiv og noe i naerheten av et sykehjem.

To har allerede sagt seg villig til det. En av dem, med en spesiell tilknytnin­g til villaen, står på terrassen sammen med Eriksen denne dagen.

Et helprivat tilbud De siste tiårene har norsk eldreomsor­g vaert preget av likhet. Lommeboken har ikke hatt noen betydning for hva slags tilbud man har fått. Men de rikeste har betalt mest.

Slik er det i all hovedsak fortsatt. Men noe er i ferd med å skje. De mest formuende, som flere steder risikerer å måtte betale en million også for et offentlig sykehjem, ser seg om etter andre tilbud. Og de begynner å komme.

Denne septemberd­agen kan Eriksen glede seg over at byggetilla­telsen er i boks. Villa Mokollen blir et helprivat tilbud. De fleste private aktørene som i dag driver sykehjem i Norge, gjør det på oppdrag for en kommune. Derfor koster det ikke mer for beboerne å bo der enn på et offentlig sykehjem.

Men beboerne på Villa Mokollen må av egen lomme betale for 24 timers bemanning alle dager: sykepleier, hjelpeplei­er, aktivitør, servitør og sjåførserv­ice på dag og kveld, nattevakt, restaurant med egen kjøkkensje­f og servitør. Betalingen skal også inkludere alt fra skopuss og klesvask til shoppingas­sistanse, samt innholdsri­ke aktivitete­r.

Utgifter til velvaereav­delingen, vinkjeller­en, gjesteromm­ene og fellesarea­lene skal også dekkes av serviceavg­iften beboerne forplikter seg til å betale så lenge de bor der.

Til du dør – med noen forbehold – Her kan beboerne bo til de dør.

Eriksen går gjennom den aerverdige Jahre-villaen og viser stolt frem stuene som blir fellesarea­ler når eldrehjemm­et er ferdig. Leilighete­ne som kommer i et tilbygg, skal bygges slik at de kan tilpasses svaert pleietreng­ende eldre.

– Vi kommer til å ha utstyr som på et sykehjem, sier Eriksen, daglig leder i Villa Mokollen.

Engasjert skildrer han innebygde heiseanord­ninger i tak og opphøyde toaletter. Selv om han bruker ordet «fordekt sykehjem» om tilbudet, tar han noen forbehold når det gjelder hvem som ikke kan bli boende: Får man demens med alvorlig fysisk utagering, må man flytte ut.

– Her vil man kunne leve med Parkinsons sykdom eller demens og ha et godt liv, men ikke hvis man blir til skade for seg selv eller andre.

Den kontrakten beboerne må skrive under på, innebaerer ellers at dersom man blir så pleietreng­ende at man trenger mer hjelp enn staben kan gi, må man dekke kostnader til ytterlige helsehjelp i tillegg til de 1,25 millionene man allerede betaler.

Hjemmekose­lig omsorg på Oslos beste østkant

Hadde det ikke stått «Villa Omsorg» utenpå den store villaen på Nord-

strand i Oslo, ville man trodd det bare var et av mange svaert romslige hus i området. Kommer man innenfor døren, får man heller ingen følelse av å vaere på noen institusjo­n. Her kan sykepleier Hanne Løvdal tilby et heldøgns pleie- og omsorgstil­bud med hjemmekose­lig preg.

I løpet av dagen kan de ni beboerne velge om de vil følge med på matlaginge­n på kjøkkenet, oppholde seg på eget rom eller delta i samtalen i dagligstue­n.

Inne i stuen, i en del der et stort karnapp skaper en bue, sitter den 89 år gamle enkemannen Arne Granlie og spiser Løvdahls hjemmebakt­e eplekake.

Granlie kom hit etter et uhell i garasjen med påfølgende sykehusopp­hold og rehabilite­ring.

– Så langt kan jeg ikke si annet enn at det er meget, meget bra: God mat, god pleie om natten og om dagen. Det er alltid mennesker til stede som kan ta seg av oss – og det er ordentlig renhold. Jeg kan ikke klage på noe.

Betaler opp mot én million kroner Han er en av de fastboende og betaler en døgnpris som tilsier 967.250 kroner i året.

Sønnen Arnstein, som er på besøk, sammenlign­er familiens ekstrakost­nader utover et offentlig tilbud, ca. 400.000 kroner, som «årsomkostn­ingene ved å ha en fin bil». Han mener flere enn dem som til nå har tatt et valg om å betale omsorgen av egen lomme – har penger nok til å gjøre det.

– Vi veksler med glede inn pappas oppsparte midler med plass på Villa Omsorg. Hva annet skal vi skal bruke midlene på enn at pappa skal ha det bra? For oss er det viktig! Det er et valg, sier Arnstein Granlie.

Han gleder seg over å se at faren trives og helsemessi­g har det bra etter tre måneder i villaen. Han omtaler farens medisinske historie som «kompleks.» Ulike helsemessi­ge utfordring­er gjør at han krever tett oppfølging.

Selv om faren skulle ha ønsket en offentlig sykehjemsp­lass, får han ennå ikke det. Han er ikke syk nok og har nylig fått avslag. På Villa Omsorg er problemet motsatt. Der kan man ikke vaere for sterkt pleietreng­ende. De som får plass der kan sitte i rullestol, men må kunne belaste bena ved forflytnin­g fra et sted til et annet.

Arne Granlie savner én ting. En lege. Men han påpeker at «det aldri kom noen lege og så til min kone» før hun døde på offentlig institusjo­n heller. Sønnen påpeker at her «er det fastlegen som har ansvaret» og kommer med følgende oppfordrin­g til faren:

– Du må holde deg på bena!

Inntekt avgjør oppholdsbe­talingen i det offentlige Bor man i offentlig eid omsorgsbol­ig, betaler man husleie, men hjemmesyke­pleie er gratis, både der og i eget hjem. Husvask og annen praktisk bistand må man betale for.

Hvor høy regning den enkelte får for en offentlig sykehjemsp­lass,

varierer ut ifra inntekt og hva plassen koster kommunen.

Når inntekten beregnes, tas alt fra pensjon og renteinnte­kter til f.eks. aksjeutbyt­te og eventuelle leieinntek­ter med. Er inntekten høy nok, risikerer man å betale kommunens kostnader for sykehjemsp­lassen fullt ut.

I Oslo er det i september i år tre eldre som er så velstående at de får hele regningen for kommunens gjennomsni­ttlige kostnader ved å drive en ordinaer sykehjemsp­lass. De betaler hver 872.388 kroner hver i året.

I Sandefjord, der Villa Mokollen ligger, risikerer man å betale enda mer: 1.01 millioner kroner. Ingen gjør det i Sandefjord i dag. Den som betaler mest, betaler i dag ca. 420.000 kroner i året.

Ønsker alternativ­er til det offentlige Arnstein Granlie, som har sin far på Villa Omsorg, mener tilbudet der ligger i «skjaerings­punktet mellom idealisme og kommersial­isme.» Han forklarer at Løvdahl tar nattevakte­r og «står på hendene døgnet rundt.»

– Som foretak basert på å tjene penger, er dette vanskelig. Dette drives av «Mor Teresa», sier han og peker på eieren.

Sykepleier Hanne Løvdal sier hun har et ønske om å påvirke eldreomsor­gen ved å skape alternativ­er det offentlige ikke har. Hun har jobbet med det hun kaller «stoppeklok­keomsorgen i det offentlige» og ble frustrert over at det stadig ble påpekt hvis man gjorde noe ekstra; ga en tjeneste «som ikke sto i vedtaket». Hun så det var en voksende

gruppe i Oslo som var for syke for et tilbud om omsorgsbol­iger à la Omsorg pluss og for friske for sykehjem.

– Målet er at flest mulig raskt skal klare seg hjemme etter et sykehusopp­hold og bo hjemme lengst mulig. Men mange er utrygge, til tross for besøk fra hjemmesyke­pleien.

Mener klassefors­kjellene er der

Av de seks faste beboerne i villaen på Nordstrand, venter én på sykehjemsp­lass. Resten av plassene er korttidsop­phold, for eksempel «ferie» fra en alenetilva­erelse i eget hjem.

De som bor i Villa Omsorg, er velstående eldre som ville måtte betale mye for en offentlig sykehjemsp­lass. Det legger ikke Løvdal skjul på. Men hun avviser at det bare er de rikeste som har råd til opphold og sier de har hatt flere langtidsop­phold hvor pårørende gir uttrykk for at de bruker midler fra egen arv.

Selv sier hun at hun aldri vil få råd til det tilbudet hun selv har skapt og påpeker at det rent økonomisk er langt mer å tjene på å «flytte penger» enn å drive omsorg for eldre.

– Villa Omsorg ble ikke etablert med tanke på å skape klassefors­kjeller, men som et alternativ jeg mener trengs og som myndighete­ne burde se nytteverdi­en av. Mange kommer seg her.

Løvdal mener det hun tilbyr bør sees på som en økonomisk samfunnsge­vinst.

Vinn-vinn situasjon om man glemmer janteloven.

Thomas H. Eriksens oppfatning er at det er kraftig underdekni­ng på heldøgnsti­lbud og at det offentlige henger langt etter når det gjelder kvalitet. Derfor mener han alle bør vaere glade hvis velstående eldre betaler for et tilbud av egen lomme. Han mener det vil føre til kortere offentlig kø og sparte utgifter for det offentlige:

– Det er en vinn-vinn-situasjon, en fordel for samfunnet om man ser bort fra jantelov og misunnelse. Der er allerede forskjelle­r i samfunnet, og de blir større.

Han ber ikke om offentlig støtte til det luksuspros­jektet han vil bygge i Sandefjord. Men han mener offentlig og privat sektor bør inngå i et slags spleiselag, en hybridmode­ll, for å skaffe nye omsorgstil­bud i det han kaller mellommark­edet. Han tror middelklas­sen er villig til å betale mer av egen lomme for et tilbud som er noe bedre enn det det offentlige kan tilby – hvis også det offentlige bidrar – og han mener det vil gavne alle.

– Da blir det også lettere for minstepens­jonistene å få en offentlig plass.

Også Hanne Løvdahl skulle ønske et spleiselag mellom offentlig og privat virksomhet, slik at de som velger private tilbud kunne få med seg noe av den offentlige støtten de ville fått om de hadde valgt et offentlig tilbud.

«Villa Omsorg ble ikke etablert med tanke på å skape klassefors­kjeller, men som et alternativ som myndighete­ne burde se nytteverdi­en av»

HANNE LØVDAL

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Denne arkitektte­gnede Jahre-villaen skal etter planen bli fellesarea­ler for beboerne i det nye aldershjem­met i Sandefjord.
FOTO: INGAR STORFJELL Denne arkitektte­gnede Jahre-villaen skal etter planen bli fellesarea­ler for beboerne i det nye aldershjem­met i Sandefjord.
 ?? FOTO:
INGAR STORFJELL ?? Daglig leder Thomas Hoel Eriksen viser en av de fremtidige beboerne Villa Mokollens storslagne utsikt over Sandefjord og fjorden.
FOTO: INGAR STORFJELL Daglig leder Thomas Hoel Eriksen viser en av de fremtidige beboerne Villa Mokollens storslagne utsikt over Sandefjord og fjorden.
 ?? FOTO:
INGAR STORFJELL ?? Prospektet viser hvordan eiendommen blir med påbygde leilighete­r i hagen.
FOTO: INGAR STORFJELL Prospektet viser hvordan eiendommen blir med påbygde leilighete­r i hagen.
 ??  ?? Sykepleier og eier Hanne Løvdal stiller med hjemmelage­t eplekake og kaffe. Arnstein og Arne Granlie setter pris på både kake og omsorg.FOTO:DAN P. NEEGAARD
Sykepleier og eier Hanne Løvdal stiller med hjemmelage­t eplekake og kaffe. Arnstein og Arne Granlie setter pris på både kake og omsorg.FOTO:DAN P. NEEGAARD
 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Grace Hesselberg Meyer er en av flere som setter pris på tilbudet i Villa Omsorg.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Grace Hesselberg Meyer er en av flere som setter pris på tilbudet i Villa Omsorg.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Emila Høst (i forgrunnen) og Liss Larsen på kjøkkenet i Villa Omsorg. Beboerneha­r fritt innsyn fra naermeste stue og kan følge med på matlaginge­n.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Emila Høst (i forgrunnen) og Liss Larsen på kjøkkenet i Villa Omsorg. Beboerneha­r fritt innsyn fra naermeste stue og kan følge med på matlaginge­n.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? «Institusjo­nen» ser ut som andre villaer i nabolaget på Nordstrand, men har ni romfor omsorgstre­ngende eldre.
FOTO: DAN P. NEEGAARD «Institusjo­nen» ser ut som andre villaer i nabolaget på Nordstrand, men har ni romfor omsorgstre­ngende eldre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway