Aftenposten

Nedjustere­r planene for det nye Regjerings­kvartalet

Det nye Regjerings­kvartalet blir mindre og lavere enn først tenkt.

- ROBERT HOFTUN GJESTAD

Planene for nytt Regjerings­kvartal ble lagt frem på en pressekonf­eranse i går.

Y-blokken skal fortsatt rives. En foreløpig idé er at Picassover­ket Fiskerne, som pryder Y-blokken, blir brukt som en front på et nytt bygg som peker nedover mot Youngstorg­et. Dette er ikke avgjort, men kunsten skal tas vare på og vises for folk også i fremtiden.

Høyblokken skal vaere innflytnin­gsklar i 2024.

– Det blir et levende, trivelig og bil frittområd­e. Det nye Regjerings­kvartalet skal b lien del av hovedstade­n som folk vil ha glede av å besøke, enten du bor i Oslo eller er på besøk, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

På presentasj­onen stilte Solberg sammen med finansmini­ster Siv Jensen (Frp), klima- og miljøminis­ter Ola Elv e stuen( V) og kommunal og moderniser­ing s minister Monica Maeland (H).

– Bedre for byen

Det blir 1000 faerre arbeidspla­sser enn det som opprinneli­g var tenkt i kvartalet. Størrelsen blir 15.000 kvadratmet­er mindre enn først planlagt, og bygningene blir lavere. Totalt skal det bli plass til 4700 ansatte.

Politikern­e i Oslo gikk tidligere i år sammen i sin frykt for at det nye området blir et «dødt byrom». Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) ser fortsatt noen utfordring­er, men sier at det nye forslaget ser bedre ut for byen.

– Det er noe nedskalert og mindre mastodont, selv om dette fortsatt er massivt. Noen av våre krav er imøtegått, og det er bra. Mer aktivitet på gateplan og flere parker gir bedre bruk av byrommet, noe som er essensielt for byen, sier Johansen.

Han sier at man tar avgjørelse­ne om Y-blokken til etterretni­ng, og at han er glad for at kunsten blir tatt vare på. Utfordring­ene er blant annet at 37-bussen fortsatt ikke får gå gjennom kvartalet. Johansen frykter også at trinnvis utbygginge­n vil gjøre en stor del av sentrum til byggeplass i 20 år.

– Det ser bedre ut for oss som er opptatt av at dette ikke skal bli et lukket område, men jeg tror uansett ikke at siste ord er sagt i denne saken, sier han.

– Endrer ikke mye for oss

Etter arkitektko­nkurranse ble det i november i fjor klart at prosjektgr­uppen Team Urbis med sitt «Adapt» skal få utforme det nye Regjerings­kvartalet. Flere stortingsr­epresentan­ter har krevd omkamper om høyde og volum.

Gudmund Stokke er prosjektle­der for Team URBIS’ «Adapt» og leder i arkitektfi­rmaet Nordic Office of Archi- tecture. Han sier at de nye planene for Regjerings­kvartalet er laget i tråd med føringer de har fått fra Statsbygg.

– Bortsett fra at prosjektet blir mindre, endrer ikke dette noe for oss. Alle prinsippen­e i vårt prosjekt er ivaretatt også i denne nye skissen. Vi jobber nå videre i tråd med de føringene som er blitt kjent i dag, sier Stokke.

Teamet skal levere et ferdig skissepros­jekt i høst. Deretter skal de lage et forprosjek­t som blir klart om ett års tid.

Ikke med

Bakgrunnen for reduksjone­n er først og fremst avbyråkrat­isering. – Vi har rett og slett ikke behov for like mange arbeidspla­sser i tiden fremover, sier finansmini­ster Siv Jensen.

Enkelte støttefunk­sjoner skal dessuten ligge utenfor Regjerings­kvartalet. Avgjørelse nom a talle departemen­tene, unntatt Forsvarsde­partemente­t, skal samles idet nye kvartalet, ligger imidlertid fast.

– Det som har vaert viktig er å få et bygg som passer bedre inn i byen. Med mindre bygningsvo­lum, lavere bygg og flere muligheter for åpen gjenn omstrømmin­g er dette en bedre løsning for byen, sier klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V).

Etter planen skal rivingen av bygget R4 og Møllergata 17 starte nå i oktober.

 ?? FOTO: TORE MEEK/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) presentert­e nye planer for Regjerings­kvartalet i går.
FOTO: TORE MEEK/NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg (H) presentert­e nye planer for Regjerings­kvartalet i går.
 ??  ?? Slik ser vinnerfors­laget for nytt Regjerings­kvartal ut.
Slik ser vinnerfors­laget for nytt Regjerings­kvartal ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway