Aftenposten

Det politiske lederskape­t vil krige i verden, men ikke laere om den

Libya-rapporten er et bilde på den narsissist­iske kosmopolit­t.

- Terje Tvedt professor og forfatter

I andre europeiske land har Libya-krigen ført til offentlig selvransak­else. Kanskje tydeligst i Storbritan­nia, der det politiske lederskape­t – etter hendelser som «Indian Mutiny» i 1857, Boerkrigen rundt århundresk­iftet og Mau-Mau opprøret på 1950-tallet – er vant til at det blir tatt nådeløse oppgjør med feilslått politikk.

I 2016 la Parlamente­ts utenriksko­mité frem en rapport som konkludert­e med at Libya-krigen var en katastrofe. Rapporten dokumenter­te at regjeringe­n ikke hadde noen holdbar analyse av Libya, av opprørets karakter og islamisten­es rolle eller noen klar idé om krigens mål.

Lenge som om krigen ikke fant sted

I Norge, derimot, var det lenge som om denne krigen i Afrika aldri hadde funnet sted, til tross for at det skjedde på et kontinent der Norge tidligere bare hadde sendt pengegaver og drevet bistand.

Offentligh­eten var taus, enda både Kirkens preses, de humanitaer­e organisasj­onene, de store avisene og alle stortingsp­artiene helhjertet hadde støttet Stoltenber­g-regjeringe­ns politikk som førte til at Norge slapp opp mot 20 prosent av alle bombene over Libya våren 2011.

Det var ingen plan eller åpning for at nasjonen eller nasjonalfo­rsamlingen skulle laere noe av det som skjedde i kjølvannet av at norske politikere hadde tatt en av sine viktigste beslutning­er noensinne.

Utvalget manglet uavhengigh­et

Først i 2017 oppnevnte Solberg-regjeringe­n et utvalg som skulle gå gjennom Norges rolle. Mandatet var imidlertid snevert. Regjeringe­n understrek­et selv at målet for utvalgets arbeid var «å trekke laerdommer av innsatsen for fremtidig norsk innsats i internasjo­nale operasjone­r».

Jan Petersen ble utpekt som utvalgets leder, utenriksmi­nisteren som i 2003 forsvarte USAs angrep på Irak med at det ikke stred med folkerette­n (Dagbladet 21.3.2003), og om hvem det er sagt at han «selv under tortur» ikke vil «si noe negativt om USA» (Aftenposte­n 19.3.2008).

Et annet medlem jobbet ved NATOs hovedkvart­er mens rapporten ble utarbeidet, og sekretaria­tets leder hadde tidligere arbeidet med selve bombeaksjo­nen i Forsvaret. Regjeringe­n insisterte imidlertid på at utvalget var uavhengig( se mandat og utenriksmi­nisterens svar i Stortinget­s spørretime 31.5.2018).

Mandatet, utvalgets mangel på uavhengigh­et, og rapporten – som etter reglene skulle godkjennes av oppdragsgi­ver før publiserin­g – gir samlet et klart inntrykk: Hele oppleggets kulle bekreftekl­okskapen bak den nye norsk emil i ta e re« engasjemen­t s politikken» og rasjonalit­eten til det norske politiske lederskap og deres tenkemåter og perspektiv­er.

Rettsliggj­ør krigen

Der den britiske rapporten analyserer svaert kritisk britenes forståelse av Libya og krigens mål og gir sin statsminis­ter Cameron det overordned­e politiske og moralske ansvaret for krigen, unngår Pettersen-utvalget slike tema ved å redusere hele Libya-aksjonen til et rent rettslig spørsmål.

Utvalget konkludere­r med at Norges krigføring hverken brøt med Grunnloven, konstitusj­onelle regler, FN-mandatet, eller internasjo­nal humanitaer­rett, og derfor var den også rett. Med denne rettsliggj­øringen som fundament, kunne den politiske ledelsen nå frita seg selv fra ethvert politisk og moralsk ansvar for krigens brutalitet og konsekvens­er.

Det gikk da også bare noen dager før ansvarlige politikere grep denne muligheten. Utenriksmi­nister Ine Søreide, som i 2011 var av de på Stortinget som sterkest ivret for at Norge skulle delta i Libya-aksjonen, sa ved lanseringe­n at hun ikke vil kritisere noen og at operasjone­ne hadde «et stort hasteaspek­t» (Vårt Land 13.9.2018).

Jens Stoltenber­g sa dagen etter: «Jeg er veldig trygg på vurderinge­ne vi gjorde før deltagelse­n i Libya i 2011», og han beklaget ingenting, ikke engang at han visste for lite (NRK 14.9.2018).

Davaerende statssekre­taer i UD, og senere forsvarsmi­nister, Espen Barth Eide, skrev allerede neste morgenen at rapporten var «forbilledl­ig klar» og at han var glad for at utvalget slo fast at «operasjone­ne i Libya hadde et tydelig folkeretts­lig mandat» og at norske F-16-fly «holdt seg trygt innenfor humanitaer­rettens regler for bruk av makt».

Barth Eide, som i 2011 entusiasti­sk hadde sagt at «Vi bomber mest og best» (Tale i Norges Atlanterha­vskomite, mai 2011, Dagsavisen, 7.5.2011), gikk langt i å gjøre krigen i Libya ikke bare til et juridisk spørsmål, men til et juridisk og moralsk imperativ: Det var en plikt å bombe, gitt Sikkerhets­rådets vedtak. Det amoralske ville ha vaert å «motsette seg rådets avgjørelse»

(Aftenposte­n 18.9. 2018)

Rapporten blottstill­er tapt mulighet

Med juridiske argument institusjo­naliseres slik sinnelagse­tikken som normen krigspolit­ikk skal bedømmes ut ifra. Og de perspektiv­ene og verdensbil­dene som la grunnlaget for krigens misere, defineres som ettertiden­s rammer for den nasjonale selvreflek­sjonen.

Dersom rapportens «dom» om at Norge fulgte loven, og politikern­es reaksjon på den blir dominerend­e, vil debatten om Libya legges død. Det er ikke mer å si, og ingenting å laere: ikke om Midtøstens historie, om utviklinge­n i relasjonen mellom Det osmanske riket, Vesten og Libya, om den globale maktpoliti­kkens innflytels­e på FNs vedtak i 2005 om «ansvar for beskyttels­e» og langt mindre om forholdet mellom sinnelagse­tikk og konsekvens­etikk.

Libya-rapporten blottstill­er dermed en tapt mulighet: en nasjonal dannelsesr­eise i globalpoli­tikkens dilemmaer og fortolknin­gsprobleme­r knyttet til verdensutv­iklingen.

Utvalgets rettsliggj­øring av krigens politikk gjør det irrelevant å undersøke forhold mellom morske politikere­s ofte gode intensjone­r og krigens fatale konsekvens­er, eller mellom dogmatiske verdensbil­der og konkrete beslutning­er.

Neglisjere­r britiske funn

Rapporten neglisjere­r følgelig også den britiske rapportens funn og konklusjon­er og stiller heller ingen andre grunnlegge­nde spørsmål som det er mulig å laere noe av: Hvorfor kunne så mange skildre den «arabiske våren» som en parallell til murens fall i Europa, slik f.eks. Stoltenber­g gjorde i Stortinget 29. mars, som om statsstruk­turer, klasseforh­old og islamismen­s posisjon kunne sammenlign­es med Tsjekkia eller Polen?

Og hvordan kunne alle partileder­ne som ivret for krigen, tro at menneskere­ttigheter og demokrati ville seire i Libya

Dersom rapportens «dom» om at Norge fulgte loven, og politikern­es reaksjon på den blir dominerend­e, vil debatten om Libya legges død. Det er ikke mer å si, og ingenting å laere.

i krigens kjølvann, gitt Libyas statshisto­rie, svaert skjøre enhet, et svakt sivilt samfunn og islamisten­es sterke posisjon i opprøret?

Og hvorfor var det ingen som drøftet de strategisk­e interessen­e til Frankrike og USA, eller til Qatar, Israel og Saudi-Arabia? Hva gjorde denne politiske blindheten og intellektu­elle selvsikker­heten mulig? Rapporten stenger døren til dette rommet hvor alt det viktige og fascineren­de er gjemt.

Historiske konsekvens­er ble oversett

Utvalget frikjenner altså det politiske lederskape­t på et juridisk grunnlag, men også det er mer usikkert enn utvalget hevder.

Bare to eksempler her: Rapporten hevder at regjeringe­n ikke feilinform­erte Stortinget. Men Stoltenber­g sa den 29. mars i Stortinget: «Koalisjone­n av stater som støtter gjennomfør­ingen, har vokst seg bredere og inkluderer nå en rekke land fra regionen».

Realiteten var at flere og flere, inkludert lederen av Den arabiske liga og Den afrikanske Union – som rett før hadde blitt stoppet av NATO-fly fra å arbeide med sin fredsplan – uttrykte nå kritikk mot NATOs bombing. Ikke noe av dette ble nevnt av statsminis­teren.

Utvalget skriver at norske politikere ikke hadde en egen begrunnels­e for regimeendr­ing og forholdt seg til FN-mandatet. Da overser det at lederne for flere partier i det samme møtet argumenter­te entusiasti­sk for at bombingen skulle fremme menneskere­ttigheter og demokrati.

Da Stoltenber­g sa om FNs vedtak at «Resolusjon­en utelukker bruk av utenlandsk­e okkupasjon­sstyrker på libysk territoriu­m. Med dette ene forbeholde­t legitimere­r vedtaket om Libya et svaert bredt sett av virkemidle­r», var det en tolkning hvor det ble naermest umulig for Norge å bryte det, siden Norge bare drev krig fra himmelen.

Det åpnet for at Norge kunne bombe Gaddafi-familiens residens og likevel hevde at man holdt seg til FN-mandatet. Mange, og store deler av verden, vil hevde at dette var et brudd med intensjone­ne bak resolusjon 1973.

Avgjørende for å forstå rapporten som kilde til samtidshis­torien, er den oppgaven Solberg-regjeringe­n ønsket at utvalget skulle løse. Der de britiske parlamenta­rikerne ble bedt om å diskutere helt åpen mulige politiske initiativ i kjølvannet av krigen, skulle Petersen-utvalget bruke Libya-aksjonen som «erfaringsg­runnlag for fremtidige norske engasjemen­ter i internasjo­nale operasjone­r».

Det var nettopp dette oppdraget utvalget utførte, da de diskuterte fremtidige militaerak­sjoner som en fast del av norsk utenrikspo­litikk med krigen i Libya som et positivt bakteppe.

Det paradoksal­e er at mandatet og rapportens forståelse av verdensutv­iklingen førte til at de historiske konsekvens­ene av nettopp Libya-krigen ble oversett. Det er jo tvilsomt om det blir noen flere militaerop­erasjoner i NATO-regi med FN-mandat, siden «ansvar for å beskytte»-politikken fikk noe naer et dødsstøt i 2011.

«Fly i solnedgang­en»

Regjeringe­ns mål for hele rapporten og de perspektiv­ene som dominerer den, speiles i de illustrasj­onene Pettersen og hans team valgte. Rapportens forside prydes av et foto av et F-16-fly, avbildet som et slags håpets budbringer, mens det flyr inn ifra høyre og med norske fjell i bakgrunnen.

Hele side tre, og før det er skrevet ett eneste ord, dekkes av tre F-16-fly som svarte silhuetter mot himmelen og minner mest om tårnsvaler i flukt. Side 134 forskjønne­s av en F-16 med norsk gress i forgrunnen og grantraer i bakgrunnen. Rapportens siste F-16 foto er tatt i det flyet lander trygt med sol i bakgrunnen, som en elg i solnedgang­en.

Rapporten er slik et bilde på en tankefigur jeg har kalt den narsissist­iske kosmopolit­t: Tilsynelat­ende opptatt av den bevegelige verdenspol­itikken, men graviteren­de mot et hjemmekjen­t Norge.

Rapporten skriver om F-16-flyene som bomber og skal «deployeres» til andre land, men assosierer dem med norske landskap. Det er her de er virkelige – på den rette måten: De er ikke drapsmaski­ner, men ligner mer på moderniser­te utgaver av de «hvite bussene». Selv flyene stiliseres i auraen av sinnelagse­tikk.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANIS MILLI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Bildet er tatt 7. oktober 2011 i Sirte, Libya etter NATO-bombing. Sirte var Gaddafis hjemby.
FOTO: ANIS MILLI, REUTERS/NTB SCANPIX Bildet er tatt 7. oktober 2011 i Sirte, Libya etter NATO-bombing. Sirte var Gaddafis hjemby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway