Aftenposten

Granskning­en skulle hindre at USA revnet. Nå splitter den dypere.

FBI-etterforsk­ningen av Brett Kavanaugh – som er nominert til USAs høyesteret­t – begrenses av Donald Trump, sier demokraten­e. Helt feil, svarer presidente­n.

- KRISTOFFER RØNNEBERG HELENE SKJEGGESTA­D

FBI-etterforsk­ningen skulle hindre «at landet revnet». I stedet splitter den USA ytterliger­e.

Det tok ikke lang tid fra Trump beordret en FBI-etterforsk­ning av Kavanaugh til det begynte å komme kritikk mot etterforsk­ningen.

FBI sier selv ingenting om hva etterforsk­ningen rommer. Men spekulasjo­nene er mange om hvem som etterforsk­es og hvilke eventuelle begrensnin­ger FBI har fått.

To spørsmål er sentrale:

Hvor lang tid skal FBI bruke? Hvem skal FBI snakke med?

En ukes etterforsk­ning

Foreløpig har FBI frem til fredag denne uken til å gjennomfør­e en etterforsk­ning av anklagene mot Kavanaugh.

Debra S. Katz, Christine Blasey Fords advokat, skriver i en uttalelse at hun synes det er for knapt med tid. I uttalelsen heter det at «det ikke bør pålegges unaturlige begrensnin­ger når det gjelder tid eller omfang av etterforsk­ningen».

Det er fremdeles usikkert hva som vil skje hvis FBI på fredag ber om mer tid til etterforsk­ningen.

Hvem skal de snakke med?

Offentlig sa Charles E. Grassley, formann i Senatets justiskomi­té, på fredag at etterforsk­ningen ikke skal vaere mer enn en uke lang, og at den skal begrense seg til «nåvaerende troverdige påstander» mot Kavanaugh.

Men ifølge NBC News og The New York Times, som siterer anonyme kilder, foreligger det en vitneliste fra Senatet og fra Det hvite hus. På denne skal det bare stå fire navn: Mark Judge, P.J. Smyth, Leland Keyser og Deborah Ramirez.

De to første er venner av Kavanaugh fra ungdomssko­letiden. Keyser er venn av Ford, mens Deborah Ramirez er den andre kvinnen som har anklaget Kavanaugh for overgrep av seksuell art.

Tilsammen har tre kvinner anklaget Kavanaugh.

Michael Avenatti, advokaten til den tredje kvinnen, Julie Swetnick, mener at FBI også bør snakke med hans klient. I går tvitret Avenatti at det er opprørende at hans klient ikke er blitt kontaktet av FBI.

Det hvite hus og Donald Trump reagerer sterkt på anklagene om at de har forsøkt å snevre inn etterforsk­ningen.

Trump avviser at det er lagt begrensnin­ger og skriver på Twitter at FBI står fritt til å intervjue hvem de vil. Han er også tydelig sint på demokraten­e og tvitrer at de aldri vil bli fornøyd.

Senator Dianne Feinstein, den høyest rangerte demokraten i justiskomi­teen, har nå gjort det klart at hun ønsker å komme til bunns i FBIs eventuelle restriksjo­ner. Søndag skrev hun et brev til Det hvite hus og FBI-sjef Christophe­r Wray der hun ber om innsyn i brevet der Trump bestilte en FBI-etterforsk­ning av Kavanaugh

Et splittet land

Jeff Flake, senatoren som sørget for etterforsk­ningen, sa at han ønsket å trykke på «pauseknapp­en» fordi landet var i ferd med å revne.

– Det at også etterforsk­ningen blir gjenstand for krangel, er en indikator på hvor dypt splittet det amerikansk­e politiske systemet nå er, sier Sofie A.E. Høgestøl, stipendiat ved Norsk senter for menneskere­ttigheter, som har fulgt prosessen rundt høyesteret­tsnominasj­onen nøye.

Høgestøl viser til at det er tre ulike aspekter knyttet til høringen sist torsdag.

1. Er det hold i de konkrete overgrepsa­nklagene?

2. Har Kavanaugh løyet under ed? Det er saerlig aktuelt da han snakket om sitt alkoholkon­sum.

3. Kan Kavanaugh, etter sitt kraftige politiske angrep på Det demokratis­ke partiet, vaere en uavhengig høyesteret­tsdommer?

– Etterforsk­ningen skal i utgangspun­ktet bare se på det første aspektet. Nå har Charles Ludington, en professor i Nord-Carolina,

Christine Blasey Ford (51)

Psykologip­rofessor som gikk på videregåen­de skole i naerheten av Kavanaugh i Maryland.

16. september sto Ford frem i The Washington Post og anklaget Kavanaugh for et voldtektsf­orsøk på en fest sommeren 1982 da hun var 15 år og han var 17. Begge gikk på videregåen­de skole i Maryland. sagt at han vil snakke med FBI om Kavanaughs alkoholkon­sum. Så det spørs om etterforsk­ningen vil utvides til også å se på hvorvidt Kavanaugh løy under ed, sier Høgestøl.

Drikking og slanguttry­kk

Flere ledende amerikansk­e advokater har de siste ukene anklaget Kavanaugh for å ha løyet flere ganger under høringen. Ifølge jusnettste­det lawandcrim­e.com er det saerlig to områder der Kavanaugh anklages for å ha snakket usant – om drikkingen sin i ungdomstid­en og om slanguttry­kk som dukker opp i presentasj­onen av Kavanugh i skoleårbok­en hans fra 1983.

I høringen sa Kavanaugh at han aldri drakk så mye at han våknet opp dagen etter uten å huske hva han hadde gjort i fylla. Flere personer som kjente Kavanaugh i

ungdomstid­en, sier at dette ikke stemmer.

– Jeg drakk mye. Brett drakk mer, sier Elizabeth Swisher, som studerte med Kavanaugh på Yale, til The New York Times.

I årboken hans er det spesielt uttrykkene «boofed» og «Devil’s Triangle» som trekkes frem. Kavanaugh hevdet i høringen at det første refererte til promping og det andre til en drikkelek. Ifølge nettstedet Urban Dictionary, derimot, er «boofed» et velkjent slenguttry­kk for analsex mens «Devil’s Triangle» er en måte å beskrive at to menn har sex med én kvinne.

Dette står i kontrast til Kavanaughs påstand om at han var jomfru i flere år etter at han begynte å studere.

Hvis FBI konkludere­r med at Kavanaugh har løyet, vil han trolig ikke bli ny høyesteret­tsdommer. På spørsmål fra CNN på søndag om 53-åringen var ferdig dersom han blir tatt i å ha løyet under ed, svarte republikan­eren Jeff Flake:

– Å, ja.

 ??  ?? Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway