Aftenposten

Joacim Lund: Derfor er soya mye brukt. Vanvittig mye, faktisk.

- Kommentato­r

åKommentar Joacim Lund I helgen samlet ungdomspol­itikere og ideelle organisasj­oner seg utenfor Stortinget for å demonstrer­e mot det høye forbruket av importert soya i dyre- og fiskefôr her til lands. Det kan selvsagt tenkes at noen der inne kikket ut på dem gjennom gardinene. I så fall antagelig uten å forstå hverken hva som er problemet, eller hva som kan gjøres fra politisk hold for å løse det.

Billig og bra

Soya er fantastisk. Bønnene er proppfulle av proteiner, og blandet i fôr til fisk eller dyr gir soyaprotei­nkonsentra­t god vekst, helse og produktkva­litet. På toppen av det hele er det billig, noe som selvsagt er velkomment i en presset bondeøkono­mi. Derfor er soya mye brukt. Vanvittig mye brukt, faktisk.

Ifølge Felleskjøp­et går det med rundt 1 million tonn soya til fôr til fisk og husdyr i Norge hvert år. Jeg antar at en Ford Focus med sine 1365 kilo er en noenlunde gjennomsni­ttlig bil. Det betyr at importert soya tilsvarend­e 732.000 biler går til fôr i Norge hvert år.

Da er det ikke likegyldig hvor soyaen kommer fra.

En redselsful­l historie

Det aller meste av soyaen som ender i norske dyr og fisk, kommer fra området Mato Grosso i Brasil. Bare soyaen som går til Norge krever et areal på størrelse med Vestfold. For å få plass til disse dyrkingsar­ealene er det blitt hugget ned kolossale regnskogar­ealer i Amazonas. Det har gitt monokultur­er, redusert biologisk mangfold, ubegripeli­g store utslipp av gasser som tidligere var bundet i skogbunnen, fortrengni­ng av urfolk og konflikter om landområde­r, bare for å nevne noe.

Mye er blitt bedre i Mato Grosso de siste årene. Soyaen som kommer til Norge, er i alle fall forsøksvis noenlunde baerekraft­ig. Men det hersker likevel ingen reell uenighet om at den store soyaimport­en er problemati­sk, også fordi den går hardt ut over matsikkerh­eten.

I sommer opplevde Norge tørke. Det gikk ut over avlingene, og plutselig ble det synlig hvor sårbart det norske matsysteme­t er. Norge er helt avhengig av import. Det må utvikles lokale fôrressurs­er.

Med den kunnskapen i bakhodet kan politikern­e bak gardinene heller stille seg følgende spørsmål: Hvordan kan vi redusere soyaforbru­ket i Norge?

Oppdrettsn­aeringens hodepine kan bli et nytt, norsk industriev­entyr. Kanskje vil barna våre svare noe annet enn oss på spørsmålet i tittelen: Klart jeg spiser laks, og selvsagt vet jeg hva den er laget av: norsk skog.

Fisk er verstingen

En urovekkend­e detalj ved soyaforbru­ket er at hele 80 prosent av importen går til fisk. De resterende 20 prosentene er fordelt mellom storfe, sau, svin og kylling. Fiskefôret inneholder også den høyeste andelen soya.

Skiftende regjeringe­r har hatt vekstambis­joner for oppdrettsn­aeringen. Senest i fjor mente davaerende fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) at en femdobling av verdiskapi­ngen i naeringen innen 2050 nok er litt beskjedent. En femdobling av soyaimport­en ville vaert en katastrofe.

De fleste ønsker at bransjen skal lykkes i å vokse og skape arbeidspla­sser og verdier til fellesskap­ets beste. Men de fire selskapene som dominerer markedet for fiskefôr i Norge, Skretting, Ewos, BioMar og Marine Harvest, har ifølge en rapport fra Regnskogfo­ndet og Framtiden i våre hender ingen ambisjoner om å redusere forbruket av soya.

Med andre ord: En overgang til lokale fôrressurs­er kommer ikke til å skje av seg selv, her trengs det politisk handlekraf­t.

Mirakelet på Ås

Det er utenkelig å erstatte all importert soya med lokale proteiner, i alle fall på kort sikt. Den gode nyheten er at det er fullt mulig å redusere importen, både på kort og lang sikt.

Vi har mye av mangt her i Norge. Traer, for eksempel. Eller tang og tare. Eller gress. Ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t (NMBU) på Ås er det blitt utviklet enzymer som kan bryte ned trevirke til cellulose og videre til sukker. Ved å dyrke gjaer på det kan det bli en fullverdig proteinkil­de, faktisk bedre enn soya, ifølge Margareth Øverland, professor ved fakultet for biovitensk­ap. En lignende prosess kan brukes på tare.

De kortsiktig­e tiltakene handler om å utnytte eksisteren­de fôrressurs­er som raps, bønner, erter og gress. Det er mulig å dyrke mye mer av det, og det finnes allerede teknologi som kan øke naeringsve­rdien. Men for å kunne fase ut importert soya til fordel for norskprodu­sert fôr, kreves det politisk vilje – og kanskje til og med mot.

Kapital og regulering­er

Ett politisk tiltak kan vaere å stille med risikokapi­tal til aktører som vil kommersial­isere forskninge­n og produsere baerekraft­ig norsk fôr. Et annet tiltak kan vaere å pålegge fôrproduse­ntene å blande inn en gitt prosentand­el protein fra norske råvarer. Det vil kunne få fart på omsetninge­n.

Norge er ikke det eneste landet i verden som leter etter baerekraft­ig fôr. Dette kan bli et nytt, norsk eksporteve­ntyr. Og kanskje vil barna våre svare noe annet enn oss på spørsmålet i tittelen:

Klart jeg spiser laks, og selvsagt vet jeg hva den er laget av: norsk skog.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Norsk laks er et sårbart industriev­entyr – helt avhengig av importert fôr.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Norsk laks er et sårbart industriev­entyr – helt avhengig av importert fôr.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway