Aftenposten

Oppløftend­e resultat i Makedonia

-

SØNDAG STEMTE makedonske velgere over hvorvidt landet de bor i, skal bytte navn til Nord-Makedonia. Spørsmålet velgerne svarte på, lød slik: «Støtter du medlemskap i EU og NATO ved å akseptere avtalen mellom Makedonia og Hellas?»

Spørsmålss­tillingen er blitt kritisert av opposisjon­en for å vaere manipulere­nde. Opposisjon­en krevde derfor tidligere i år at spørsmålet om navneendri­ng skulle formuleres uavhengig av eventuelle utsikter til medlemskap i de to institusjo­nene.

MEN DET ER IKKE til å komme forbi at formålet med navneendri­ngen først og fremst er makedonsk medlemskap i EU og NATO. Hellas har lagt ned veto mot medlemskap for Makedonia siden uavhengigh­eten fra Jugoslavia i 1991. Hellas har beskyldt Makedonia for å ville stjele en del av den greske historien og for kanskje også å ville stjele Hellas’ nordligste provins, som også heter Makedonia. Dersom landet bytter navn til «Nord-Makedonia», vil Hellas ikke lenger legge ned veto mot landets medlemskap i unionen og alliansen.

RESULTATET av søndagens folkeavste­mning ble et rungende ja til navneendri­ng og medlemskap. Av de stemmene som var talt opp i går ettermidda­g, var over 90 prosent ja-stemmer.

Ikke desto mindre fant nei-siden grunn til å feire resultatet. I henhold til makedonsk lov må nemlig minst 50 prosent av landets stemmebere­ttigede delta for at resultatet av en folkeavste­mning skal vaere bindende. Siste offisielle telling viser at oppmøtet var på 36,9 prosent. DET ER ET KLART NEDERLAG for statsminis­ter Zoran Zaev, som utvetydig ønsker navneendri­ng og påfølgende medlemskap i EU og NATO for Makedonia. Han truer nå med nyvalg dersom nasjonalfo­rsamlingen avviser navneavtal­en med Hellas, til tross for at den lave valgdeltag­elsen ved søndagens folkeavste­mning gjør resultatet ikke-bindende.

«Min personlige oppfordrin­g til alle medlemmer av parlamente­t er å sette nasjonens interesse, borgernes interesse og strategisk interesse over politikk og partienes interesse. Nasjonens interesser kommer før og over alt. Spørsmålet er større enn noen av oss og våre politiske partier», sa Zaev på pressekonf­eransen etter at valgresult­atet var kjent.

Selv om valgdeltag­elsen var lav og således ikke gir et entydig bilde av folkemenin­gen, er resultatet oppløftend­e. At det er stemning i Makedonia for å knytte seg naermere Europa og NATO – snarere enn den nasjonalis­men som råder i Russland og deler av Europa – vitner også om en befolkning som verdsetter rettsstate­n og internasjo­nalt samarbeid.

Se også side 18 i del 1

At det er stemning i Makedonia for å knytte seg naermere Europa og NATO, vitner om en befolkning som verdsetter rettsstate­n og internasjo­nalt samarbeid

 ??  ?? Makedonias statsminis­ter, Zoran Zaev, ankommer pressekonf­eransen etter folkeavste­mningen.
Makedonias statsminis­ter, Zoran Zaev, ankommer pressekonf­eransen etter folkeavste­mningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway