Aftenposten

Slik går det med KrF-saker i et samarbeid til venstre

- SOLVEIG RUUD

Får Knut Arild Hareide gjennomsla­g for sitt syn, kan han i høst starte regjerings­forhandlin­ger med Ap og Sp. Hva kan han da få gjennom, og i hvor stor grad blir han avhengig av SV?

2. november vet vi om KrF går til høyre eller venstre. Får partileder­en gjennom sitt syn, blir det en venstresvi­ng som stopper hos Ap. Blir det en mindretall­sregjering uten SV, må han likevel forholde seg til Audun Lysbakkens parti, kanskje spesielt når budsjetten­e skal vedtas.

Her er en gjennomgan­g av hvordan det kan gå med viktige KrF-saker i et samarbeid til venstre.

Det er lettere å få gjennomsla­g for at hovedlinje­ne i alkoholpol­itikken skal ligge fast i et samarbeid med Ap og Sp enn på motsatt side. Ingen av de rødgrønne partiene ønsker noen liberalise­ring i alkoholpol­itikken.

– Her har KrF mest å hente på rødgrønt samarbeid. Det har vaert Frp, Høyre og Venstre som har ivret for liberalise­ring, de rødgrønne har strittet imot.

Neppe – men det kan selvsagt skje – hvis KrF aksepterer det i forhandlin­ger. Det tidligere RLEfaget ble til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk) da KrF forhandlet med Høyre og Frp i Nydalen høsten 2013. Venstre var imot endringen.

Det var også SV og Ap. SV ønsker å fjerne K-en i RLE-faget, noe også et knapt flertall på Aps landsmøte vedtok i 2017. Men hvis ikke Høyre og Frp endrer syn på denne saken, trenger ikke en eventuelt mindretall­sregjering SVs støtte her. organer som tar stilling til teologiske spørsmål, men kolliderer likevel med KrFs syn.

Jo, men den rødgrønne regjeringe­n aksepterte støtten i åtte år. Sp er nemlig for den. Audun Lysbakken og Trygve S. Vedum la om støtten: fjernet den for toåringer og økte den for ettåringer. Det kan eventuelt bli en spissing av støtten mot de minste barna, men støtten blir neppe fjernet.

Ja, her er det neppe sannsynlig med store endringer. Lofoten og Vesterålen blir nok vernet i hele perioden uansett hvem som styrer. Kampen for klimakutt kommer til å fortsette, men hvor tett en slik regjering binder seg til SV, vil kunne påvirke hvor «oljevennli­g» den blir.

Her risikerer KrF et løftebrudd. Men innerst inne er det ikke viktig for KrF å bevare Viken som én region eller å få slått sammen Finnmark og Troms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway