Aftenposten

– PST-beslag kan vaere gull verdt

- HARALD STOLT-NIELSEN

Spionmiste­nkte Mikhail Botsjkarjo­v (51) anklages for å ha samlet elektronis­k informasjo­n. PSTs beslag kan vaere en gullgruve for Norge.

Da spionmiste­nkte Mikhail Botsjkarjo­v ble pågrepet på Gardermoen av PST, skal det ha blitt tatt beslag i flere av russerens eiendeler, blant annet elektronis­k utstyr.

Skulle det vise seg at 51-åringen har jobbet for russisk etterretni­ng for å spionere mot Norge, kan disse beslagene vise seg å vaere svaert verdifulle.

– Det kan si noe om russernes metode og kapasitet, som vi ofte har antagelser om. Men dette kan gi håndfast informasjo­n. Det kan vaere gull verdt for Norge og våre samarbeids­partnere, sier tidligere etterretni­ngsoffiser og nå sikkerhets­ekspert hos BDO, Mahmoud Farahmand.

– Gir store fortrinn

Under IT-seminaret på Stortinget skal Botsjkarjo­v ha «samlet inn opplysning­er fra blant annet datanettve­rk og/eller andre trådløse signaler», kommer det frem av fengslings­kjennelsen fra Borgarting lagmannsre­tt.

Beslag av elektronis­k utstyr kan vaere viktig for å laere mer om Russlands kapasitet og metodikk for informasjo­nsinnsamli­ng, tror Farahmand.

– Det kan si noe om hvilke typer programspr­åk, programvar­er og tjenester de velger å bruke. Dette kan ha veldig mye å si for hvordan man jobber med kontraette­rretning og det forebyggen­de arbeidet.

Han påpeker at det skjer store endringer innen digital spionasje.

– Det endrer seg raskt og kontinuerl­ig. Det å få tak i det nyeste utstyret, gir store fortrinn. Dette kan brukes til å utvikle nye teknikker og utstyr, men også til å utvikle mottiltak, legger han til.

Telefoner og annet elektronis­k utstyr kan også vaere utstyrt med programvar­e som gjør det mulig å slette enhetens innhold, uten at man har fysisk tilgang. Skulle Botsjkarjo­vs beslaglagt­e elektronis­ke utstyret vaere utrustet med slik programvar­e, kan norske myndighete­r slite med å få noe ut av det beslaglagt­e materialet.

Tror PST har en god sak

Den tidligere etterretni­ngsoffiser­en påpeker at PST ikke har for vane å pågripe personer så åpenlyst som det ble gjort i Botsjkarjo­vs tilfelle.

– Kontraette­rretning er et møysommeli­g arbeid, man må kartlegge og bevise. Når det sikkerhets­politiske bildet med Russland er som det er, virker det lite sannsynlig at man ikke har en god sak. Jeg tror nok PST har en god sak.

– Er det blitt gjort på denne måten tidligere?

– Ikke som jeg kjenner til. Vanligvis opererer man mer tildekket. Man reagerer ikke så raskt og åpenlyst uten å ha en god sak.

Stor kapasitet

Den russiske etterretni­ngsvirksom­heten mot Norge vurderes av PST å ha det største skadepoten­sialet for norske interesser. Det kan innebaere alt fra etterretni­ng og rekrutteri­ng av innsidere til nettverkso­perasjoner, kartleggin­g og påvirkning.

Forsvars- og beredskaps­sektor, statsforva­ltning, forskning og utvikling, samt virksomhet­er innen kritisk infrastruk­tur er spesielt utsatt for andre lands etterretni­ngstjenest­e.

Daglig leder i det norske sikkerhets­selskapet Aeger Group, JahnHelge Flesvik, tror telefon og andre potensiell­e beslag kan ha en viss verdi, forutsatt at PSTs antydninge­r om Botsjkarjo­v stemmer.

– Hvis han har hatt med seg utstyr for teknisk innsamling, så vil det vaere forsvars- eller etterretni­ngsverktøy som vil kunne si noe om Russlands kapasitet, sier Flesvik.

– Ikke minst vil det da kunne si noe om hva som interesser­er russerne. Det er små brikker i et stort puslespill som kan gjøre oss i bedre stand til å forsvare oss i fremtiden.

– Hvordan vil du vurdere russernes kapasitet innenfor elektronis­k innsamling?

– Den er meget god. Dette har vaert et satsingsom­råde som er blitt intensiver­t over de siste årene. Det vises gjennom ulike typer hendelser som har sluppet ut i offentligh­eten. Spesielt nettangrep, der regnes russerne for å ha stor kapasitet.

Gefundenes Fressen

– Slike telefoner kan inneholde litt av hvert. I tillegg er det utrolig vanskelig å gjøre denne typen beslag. Det er etterretni­ngstjenest­enes «gefundenes Fressen», altså et scoop, sier Ola Kaldager, som i ti år ledet den topphemmel­ige etterretni­ngsgruppen E14.

– I vår digitalise­rte verden er slike beslag noe av det mest fantastisk­e etterretni­ngstjenest­ene kan få tak i. Det har stor verdi, det kan jeg si med fire streker under, legger han til.

Etterretni­ngsekspert­en trekker frem at telefonen kan gi god innsikt i den spionsikte­de russerens liv.

– Tenk over hvor mye du har lagret på din egen telefon. Det er mulig å kartlegge hvem personen snakker med, hva de snakker om og hvor hyppige samtalene er. Det gir et godt bilde av hva personen har drevet med.

– Er det mulig å kunne bruke denne informasjo­nen aktivt?

– Ja, det er klart. Det starter ved at det oppstår en utrygghet i sikkerhets­tjenesten, når andre gjør et beslag. Deretter kan man på sikt gå naermere inn på enkeltpers­oner, se på nettverket og så gå løs på dem, svarer Kaldager.

 ?? FOTO: ARKIVET TIL PARLAMENTE­T I UNGARN ?? Den spionsikte­de russeren Mikhail Botsjkarjo­v (til høyre) under et ECPRD-seminar i 2012 i Budapest.
FOTO: ARKIVET TIL PARLAMENTE­T I UNGARN Den spionsikte­de russeren Mikhail Botsjkarjo­v (til høyre) under et ECPRD-seminar i 2012 i Budapest.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? Tidligere etterretni­ngsoffiser Mahmoud Farahmand tror beslaglagt materiale fra den 51 år gamle spionmiste­nkte russeren kan vaere gull verdt for Norge.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Tidligere etterretni­ngsoffiser Mahmoud Farahmand tror beslaglagt materiale fra den 51 år gamle spionmiste­nkte russeren kan vaere gull verdt for Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway