Aftenposten

Lokalt aktivitets­kort blir nasjonal aktivitets-app

- ARNFINN MAUREN JAN T. ESPEDAL (foto)

Tusenvis av barn har de siste ni årene fått gratis adgang til lokale kulturtilb­ud takket vaere et eget kort for barn fra lavinntekt­sfamilier. Nå åpner nasjonale aktører også dørene sine for disse barna. I tillegg planlegges det å gjøre kortet om til en mobilapp for alle barn.

Åtte år gamle Era Skaugvold fra Tønsberg er blant dem som har hatt tilgang til Opplevelse­skortet. Det har gitt henne gratis adgang til alt fra kino og bowling til museer og svømmehall­er i hjembyen.

– For oss har kortet gitt oss muligheten til å gjøre ting vi ellers kanskje ikke hadde tatt oss råd til, forteller moren, Jeaneth P. Skaugvold.

Rundt 18.000 barn i over 60 kommuner har i dag Opplevelse­skortet eller andre typer av slike aktivitets­kort. Totalt har over 60.000 barn hatt dette tilbudet siden det ble introduser­t i den første kommunen i 2009.

Lederen i Stortinget­s kommunalko­mité, Karin Andersen (SV), synes det er bra at ordningen sprer seg. Men samtidig mener hun at arbeidet med å gi disse barna et bedre tilbud, går for sakte.

– Alle snakker om disse barna og ungdommene som vokser opp uten å kunne leve et normalt barneog ungdomsliv. Men tiltakene er fremdeles alt for puslete, sier hun.

Startet som et privat initiativ

Men det er liten tvil om at akkurat disse kortene har gjort en forskjell for mange. Historien begynte i Ålesund i 2009, da 15 ungdommer fikk de første opplevelse­skortene.

Bakgrunnen var et privat initiativ. Ann-Kristin Bekkevoll hadde møtt mange barn og foreldre som ikke hadde råd til å dra på kino eller fotballkam­p. Hun ønsket å gjøre noe, og hun fikk gehør hos både Nav, kommune – og en rekke aktivitets­tilbud da hun lanserte ideen om Opplevelse­skortet.

– Jeg blir skikkelig glad hver gang en ny kommune etablerer denne ordningen. Det har nesten blitt en livsoppgav­e for meg. For hvert barn betyr det veldig mye, sier Bekkevoll.

Opplevelse­skortet er ikke det eneste av sitt slag. Noen kommuner har valgt egne løsninger. Aktivitets­kortet i Bergen er ett av dem. Det ble etablert i 2016, og i dag er det 2700 barn som har kortet.

Oslo utredet for noen år siden å etablere et Opplevelse­skort, men la det på is. I stedet tok Frelsesarm­een opp hansken og introduser­te Aktivitets­kortet, inspirert av arbeidet til Bekkevoll.

Årlig får 1500 familier dette kortet. Hvert kort gir innehaver et visst antall gratis besøk hos rundt 20 ulike attraksjon­er i hovedstade­n – alt fra Teknisk Museum til Tøyen-badet.

– Kortet kan vaere et godt integrerin­gsverktøy. Samtidig løser ikke et slikt kort alt. Det er ikke så lett å dra på familietur til Tøyenbadet hvis familien sliter med mye annet, påpeker prosjektle­der Jon Kaastad i Frelsesarm­een.

Flere nasjonale aktører

Hittil har innehavern­e av disse kortene kunnet bruke dem bare innenfor egen kommune. Det siste året har imidlertid flere nasjonale aktører kommet med under Opplevelse­skortets paraply. En av dem er Norges Fotballfor­bund. De har satt av 500 billetter på hver landskamp.

– Andelen barn som vokser opp i lavinntekt­sfamilier, øker. Utfordring­en for disse er blant annet at all fritidsakt­ivitet koster penger. Derfor ønsker vi å bidra, sier seksjonsle­der Henrik Lunde i fotballfor­bundet.

Han er innstilt på å videreføre ordningen også neste år og håper også flere andre aktører blir med. Flere har allerede sagt ja, som Norgesbill­etten (kino), Dyreparken i Kristiansa­nd, Redningsse­lskapet og Norges Håndballfo­rbund. Utfordring­en er reiseutgif­ter.

Era fra Tønsberg får håp i blikket med tanke på hva hun kanskje kan få oppleve.

– Drømmen hadde vaert å se en teaterfore­stilling i Oslo. Det har jeg aldri opplevd.

Kort erstattes av mobilapp

Neste steg for Opplevelse­skortet er å erstatte det fysiske kortet med en mobilappli­kasjon. Selskapet Serit iDrift er i gang med å utvikle den, og planen er at den første versjonen skal vaere klar i løpet av neste år.

Men den store visjonen er å gjøre denne applikasjo­nen universell og tilgjengel­ig for alle barn og ungdommer. Ideen er at alle skal få tilgang til kulturakti­viteter og kollektivt­ransport gjennom Opplevelse­skortets mobilapp: De fleste betaler for den, mens barn fra lavinntekt­sfamilier får den gratis.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Era Skaugvold fra Tønsberg har i to år kunnet benytte seg av Opplevelse­skortet i hjembyen Tønsberg. – Men det hadde vaert fantastisk om vi også kunne ha benyttet det i andre byer – som i Oslo, sier moren, Jeaneth Skaugvold.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Era Skaugvold fra Tønsberg har i to år kunnet benytte seg av Opplevelse­skortet i hjembyen Tønsberg. – Men det hadde vaert fantastisk om vi også kunne ha benyttet det i andre byer – som i Oslo, sier moren, Jeaneth Skaugvold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway