Aftenposten

Klart flertall for navne- endring i Makedonia, men for lavt oppmøte

- EIRIN HURUM NTB

I henhold til makedonsk lov må minst 50 prosent av landets stemmebere­ttigede delta for at resultatet skal vaere bindende.

En halvtime før valglokale­ne stengte lå oppmøtet kun på 36,9 prosent. Det er et nederlag for landets statsminis­ter Zoran Zaev, som har et klart ønske om at Makedonia skal bli Nord-Makedonia og dermed kunne bli med i EU og NATO.

– Jeg tror denne turen har vaert mer valgkamp enn de fleste turer jeg har vaert på som NATOs generalsek­retaer, sa Jens Stoltenber­g til Aftenposte­n tidligere i høst.

Da hadde han og en rekke andre statsleder­e i ukevis valfartet til Skopje i et forsøk på å overbevise den makedonske befolkning­en om at de måtte stemme ja i helgens folkeavste­mning.

Optimistis­k

Sent søndag sendte Jens Stoltenber­g ut en tweet hvor han la vekt på det positive, nemlig at det ble et klart flertall for navneendri­ng.

Det gjorde også Makedonias statsminis­ter Zoran Zaev.

– Jeg tror et klart flertall av dem som stemte har valgt den europeiske veien for Makedonia. Jeg vil fortsette å kjempe for forandring. Jeg vil fortsette å lede landet fremover mot NATO og EU-medlemskap, sier han.

– Viljen til dem som har stemt må bli til politisk handling i nasjonalfo­rsamlingen, sier Zaev, som truer med å be om nyvalg i Makedonia dersom nasjonalfo­rsamlingen avviser navneavtal­en med Hellas.

Også nei-jubel

Mens Zaev feiret ja-flertallet, feiret neisiden det lave oppmøtet foran parlaments­bygningen i Skopje. De hadde oppfordret til boikott av avstemning­en og føler seg trygge på at resultatet blir kjent ugyldig.

Ettersom deltagelse­n ble så lav at folkeavste­mningen ikke er bindende, må Zaev overtale den makedonske nasjonalfo­rsamlingen til å vedta grunnlovse­ndringene som trengs for å endre Makedonias navn. Der mangler han ennå syv stemmer for et flertall.

Hellas har blokkert Makedonia helt siden uavhengigh­eten fra Jugoslavia i 1991 og beskyldt landet for å ville stjele en del av den greske historien og kanskje til og med Hellas’ nordligste provins, som også heter Makedonia.

Zaev inngikk i juni en historisk avtale med Hellas’ statsminis­ter Alexis Tsipras om å endre landets navn til Nord-Makedonia. Dersom Makedonia endrer navn, skal Hellas slutte å blokkere Makedonias ønske om å bli medlem av NATO og EU.

– Resultatet av valget vil vaere en klar ordre fra folket til politikern­e, parlamente­t og til alle, sa Makedonias statsminis­ter Zoran Zaev da han leverte sin stemmesedd­el søndag.

– Jeg tror det vil vaere stort flertall i favør av avtalen, fordi mer enn 80 prosent av våre borgere er for EU og NATO, sa han videre.

Høyrejubel i Hellas

For at navneavtal­en skal bli gjeldende, må den også ratifisere­s av Hellas. Også der er det betydelig motstand mot avtalen, saerlig på høyresiden.

Mens den makedonske neisiden er imot at «Nord» legges til landets navn, er flere grekere imot at «Makedonia»-delen beholdes.

 ?? FOTO: JAN VAN DE VEL ?? NATO-generalsek­retaer Jens Stoltenber­g var en av flere europeiske ledere som besøkte Makedonia for å drive valgkamp tidligere i høst.
FOTO: JAN VAN DE VEL NATO-generalsek­retaer Jens Stoltenber­g var en av flere europeiske ledere som besøkte Makedonia for å drive valgkamp tidligere i høst.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway