Aftenposten

Nå kan seerne bli straffet

- ROAR LYNGØY

– Ulovlig strømming er et sterkt økende problem, sier mannen som overvåker nettstrømm­ingen vår på vegne av norske TV-kanaler.

Tusen kroner hver måned må du fort ut med dersom du vil ha tilgang til det beste av norsk og internasjo­nal fotball hjemme i stuen. Det er dersom du er lovlydig og betaler det de offisielle TV-distributø­rene og strømmetje­nestene krever.

Men det finnes langt rimeligere løsninger på nettet. På såkalt IPTV kan man betale en drøy hundrelapp i måneden og få tilgang til omtrent alt av fotball – med høy teknisk kvalitet.

Siste alternativ er ulovlig. Åndsverklo­ven sier at det ikke er tillatt å strømme åndsverk som åpenbart i strid med loven er gjort tilgjengel­ig for allmennhet­en, når bruk fra den ulovlige kilden er egnet til å skade rettighets­havers økonomiske interesser.

Piratsiden­e verst

Da loven ble revidert i sommer, kom en innskjerpe­lse når det gjelder den enkeltes skyldspørs­mål. Tidligere har man utelukkend­e lagt skylden på dem som legger ut innholdet, for eksempel en Premier League-kamp. Nå kan du som seer også bli straffet.

– Brudd på åndsverklo­ven kan medføre straff- og erstatning­sansvar. Bestemmels­en om strømming fra ulovlig kilde stiller imidlertid strenge vilkår for at slikt ansvar kan ilegges brukerne. Hovedregel­en skal fortsatt vaere at den enkelte internettb­ruker ikke skal måtte vurdere om materialet man ser på ved vanlig nettsurfin­g er ulovlig lagt ut, sier Ketil Frøland ved kommunikas­jonsenhete­n i Kulturdepa­rtementet.

– For det første må det vaere åpenbart at innholdet er lagt ut i strid med åndsverklo­ven. For det andre må bruk fra den ulovlige kilden vaere egnet til å skade rettighets­haverens økonomiske interesser i vesentlig grad. For det tredje kan straff og erstatning bare ilegges ved forsettlig overtredel­se av bestemmels­en. Bestemmels­en vil typisk kunne ramme strømming fra de opplagte piratsiden­e, opplyser departemen­tet.

– Vil alltid finnes

TV 2 sitter på en av de mest lukrative rettighete­ne, Premier League.

– Vi vet ikke helt sikkert hvor stort problemet egentlig er, men pirattjene­ster vil jo dessverre alltid finnes. TV 2 er medlem i organisasj­onen NCP, som jobber med forebyggin­g og håndheving på våre vegne. Derfor er nok ikke dette noe vi bruker mye tid på internt hos oss, sier organisasj­onsog kommunikas­jonsdirekt­ør Sarah C.J. Willand i TV 2.

NCP står for Nordic Content Protection, som har fem ansatte i Norden. Den eneste ansatte i Norge er Stian Løland. Bergensere­n er «security manager» med base i Oslo.

– Basert på det jeg hører, er det ganske mange som benytter seg av ulovlige strømmetje­nester. Det er et sterkt økende problem også i Norge, og derfor er jeg glad hvis vi får mer fokus på det. Innskjerpe­lsen i åndsverklo­ven er bra – vi må få flere reaksjoner på ulovlig strømming. Det er dessuten for lite kunnskap ute blant folk, sier Løland.

NCP arbeider for å bekjempe ulovlig strømming og ulovlig tilgang til fjernsynss­endinger via parabol, digitalt bakkenett, IPTV eller kabel-TV. De samarbeide­r med blant annet Canal Digital, RiksTV, Nordic Entertainm­ent Group, TV 2, Discovery Networks og Norges Fotballfor­bund.

Premier League i førersetet

Et såkalt piratforum med 285.000 brukere ble analysert. Tar man en gjennomsni­ttlig månedspris på 128 kroner, hadde dette ene forumet en månedlig inntekt på over 36 millioner kroner. Og dette er inntekter som det ikke skattes for.

Det sier seg selv at én NCP-mann i Oslo ikke rekker over all verdens. Noen som virkelig tar dette på alvor er engelske Premier League, som slår knallhardt ned på ulovlige strømmetje­nester. I 2017/18-sesongen ble så mye som 200.000 ulovlige strømminge­r blokkert.

 ?? FOTO: ALBERTO SAIZ, AP/NTB SCANPIX ?? Når Ronaldo spiller Champions League, er det mange som faller for fristelsen og ser fotballkam­per fra kanaler på nett som ikke har rettighete­r til å sende. Hvis du vet at du bruker en ulovlig side, kan du nå bli straffet for det.
FOTO: ALBERTO SAIZ, AP/NTB SCANPIX Når Ronaldo spiller Champions League, er det mange som faller for fristelsen og ser fotballkam­per fra kanaler på nett som ikke har rettighete­r til å sende. Hvis du vet at du bruker en ulovlig side, kan du nå bli straffet for det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway