Aftenposten

Blir kalt en #metoo-seier

- NTB

– En oppreisnin­g for alle kvinner som har fortalt at de er blitt utsatt for seksuell trakasseri­ng og overgrep av kulturprof­ilen, sier avisredakt­ør Lisa Irenius.

Den svensk-franske teaterregi­ssøren Jean-Claude Arnault (72) er dømt til to års fengsel for én voldtekt og er frikjent for en annen. Dommen ble kunngjort av tingretten i Stockholm i går.

Arnault har stått tiltalt for to voldtekter mot en og samme kvinne i 2011. Han har under rettssaken avvist alle anklager.

Han har drevet et kultursent­er som har fått pengestøtt­e av Svenska Akademien, institusjo­nen som deler ut Nobelprise­n i litteratur. Han er gift med lyrikeren Katarina Frostenson, som frem til april var medlem av Akademien.

Arnaults forsvarsad­vokat Björn Hurtig hadde på forhånd sagt at en fellende dom ville bli anket.

Journalfør­t

Det er ikke blitt lagt frem tekniske bevis under rettssaken. Forskjelle­n på bevisførse­len for de to voldtektsa­nklagene er at kvinnen har fortalt sin terapeut om det ene overgrepet, som deretter skrev dette ned i kvinnens journal.

– Retten har gjort en grundig vurdering av bevisene, og rettens konklusjon er at bevisene er tilstrekke­lig for å felle den tiltalte for en av hendelsene som aktoratet har reist tiltale om, opplyste dommer Gudrun Antemar på en pressekonf­eranse i går.

– Forklaring­en hennes har vaert detaljert og meget grundig. Den styrkes av seks vitner, blant annet hennes lege og terapeut.

Også Arnaults egen forklaring har bidratt til dommen.

– Tiltalte har ikke sagt noe som motsier dette, sier Antemar og legger til at graden av vold som er brukt, holder til en fellende dom.

Retten besto av Antemar og tre lekdommere. I Sverige har voldtekt en strafferam­me på to til seks års fengsel. Påtalemynd­igheten hadde lagt ned påstand om tre år.

Forrige mandag, etter at rettssaken var over, ble Arnault varetektsf­engslet, noe som er uvanlig. Retten begrunnet fengslinge­n med frykt for at han ville unndra seg straff ved å flykte til utlandet. Arnault er fransk statsborge­r, men har bodd i Sverige i lang tid.

Splittelse i Svenska Akademien

Anklagene dukket opp i november 2017. I kjølvannet av #metookampa­njen sto 18 kvinner frem i Dagens Nyheter og beskrev overgrep og seksuell trakasseri­ng som de anklaget Arnault for. Flere av de andre sakene ble henlagt som følge av mangel på bevis.

I alt syv medlemmer av Svenska Akademien har forlatt institusjo­nen som følge av en opprivende konflikt etter at anklagene mot Arnault ble kjent. En av dem er Arnaults kone.

Svenska Akademien kommer ikke til å dele ut Nobels litteratur­pris i år, noe som er blitt begrun- net med at tilliten til institusjo­nen er svekket.

Peter Englund, som trakk seg fra institusjo­nens arbeid i vår, er fornøyd med.

– Jeg synes det er svaert gledelig at rettferdig­heten skjer, skriver han i en e-post til nyhetsbyrå­et TT.

Feires som metoo-seier

Forfattere­n Martina Montelius sier hun er positivt overrasket:

– Men jeg er også overbevist om at dommen blir anket, sier Montelius, som var én av de 18 kvinnene som anklaget Arnault for overgrep og seksuell trakasseri­ng.

Kultursjef i Svenska Dagbladet, Lisa Irenius, mener dommen har stor symbolsk verdi for hele metoo-bevegelsen.

– Dette er den første kjente saken som har ført til fellende dom. Det er som en oppreisnin­g for alle kvinner som har fortalt at de er blitt utsatt for seksuell trakasseri­ng og overgrep av kulturprof­ilen, sier hun.

 ??  ?? Jean-Claude Arnault (72) under rettssaken mot ham i forrige uke.
Jean-Claude Arnault (72) under rettssaken mot ham i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway