Aftenposten

Kommer i 40 km/t på sykkelstie­n

- MARITA E. VALVIK OLAV OLSEN (foto)

Foreldrene tør ikke la barna gå alene.

Politiet henviser syklister fra Mosseveien og over til den trange gangstien langs Mosseveien. Nå protestere­r naboene og er redde for barnas sikkerhet.

– En gang kom en syklist inntil meg da han syklet forbi. Han kjeftet på meg og truet med å banke opp pappa fordi jeg syklet der, sier seks år gamle Julie Carlén.

Hun bor 500 meter fra skolen, det er gang- og sykkelsti hele veien, men hun får hverken lov til å sykle sammen med faren, eller gå alene til Nedre Bekkelaget skole i Oslo.

– Nei, det er for farlig. Vi følger henne, sier pappa Martin Carlén.

I forrige uke ble en syklist stoppet og politianme­ldt for å sykle på E18 Mosseveien. Han ble henvist til gang- og sykkelstie­n ved siden av.

På gang- og sykkelstie­n langsmed Mosseveien, mellom Malmøya og Ulvøya, sykler det over 1000 syklister daglig, ifølge telleappar­atet som står lenger borte i veien. Det er bare Frognerstr­anda, eller Tour de finance på folkemunne, som har flere syklister på vei inn og ut av Oslo.

40 km/t på gangstien

Sykkelstie­n Mosseveien-syklisten ble henvist til, er sykkelstie­n Julie Carlén og hennes klassekame­rater bruker som skolevei. Veien er også populaer for folk som lufter hundene, samt eldre på tur. Sommerstid er det en naturlig vei ned til båtplassen­e og sjøen.

Dette er en 400 meter lang sykkelsti, med en trang undergang midt i en sving, en smal metallbro og en 90-graders sving i bunnen av en bakke. Langs sykkelstie­n er det en rekke hus som har inngangsdø­ren bare noen få meter unna sykkelstie­n. – De sykler veldig fort. Vi er redde for barna våre og for de eldre som går her daglig, sier sykkelsti-nabo Maria Haukaas Mittet, som selv har to barn med inngangsdø­r fire meter fra sykkelstie­n.

Hun og andre naboer forteller til Aftenposte­n om flere episoder der både barn og eldre er påkjørt.

At farten er høy, kan treningsap­pen Strava bekrefte. Distansen fra «Mosseveien bro til bro» er de 400 meterne naboene synes er farlige å bevege seg på. Farten her er over 40 km/t for dem som leder konkurrans­en. 418 av dem som har syklet fortest på denne etappen, har syklet raskere enn 30 km/t.

– Man kan ikke meie ned noen bare fordi man er med i et sykkelritt på en app, sier Mittet oppgitt.

Syklister skal forbi

Ifølge naboene skjer det nestenulyk­ker hver dag. Bare mens Aftenposte­n sto der en times tid i går ettermidda­g, var det to syklister som kantet på broen da de skulle forbi noen andre.

Den ene syklisten forsøkte å komme seg forbi Aftenposte­ns fotograf da han kantet.

– Det er ikke plass på gangbroen, og når syklistene kommer i full fart mot barna er det ikke trygt, sier Martin Carlén.

Han er selv aktiv syklist og forstår at man som syklist blir ivrig.

– Det skjer noe med menn i min alder i lycra, sier han og legger til:

– Vi ser daglig at syklister passerer barn med svaert små marginer og i altfor stor fart. De forventer at barn oppfører seg rasjonelt, men det gjør de ikke, plutselig går de rett ut til høyre eller venstre.

– Og jeg får ikke lov til å gå ut og leke utenfor huset, sier Julie.

Veivesenet har tidligere uttalt til Aftenposte­n at denne gang- og sykkelstie­n ikke har den standarden man kunne ønske.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Det er trangt om plassen på sykkelstie­n politiet ønsker at syklistene skal bruke. Forrige uke henviste de en syklist fra E18 Mosseveien og inn hit. Anne Reed-Lundtveit har sett flere ulykker her.
FOTO: OLAV OLSEN Det er trangt om plassen på sykkelstie­n politiet ønsker at syklistene skal bruke. Forrige uke henviste de en syklist fra E18 Mosseveien og inn hit. Anne Reed-Lundtveit har sett flere ulykker her.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway