Aftenposten

Kan vi gå tom for råstoffer?

Samfunnet vårt er helt avhengig av at vi hele tiden kan grave ut nytt jern, kobber, aluminium og andre grunnstoff­er fra jordskorpe­n. Men de er ikke fornybare.

- Anja Røyne forsker og foreleser, fysisk institutt, Universite­tet i Oslo

Er det en plan B å utvinne materialer vi trenger fra verdensrom­met?

Kobber spiller en avgjørende rolle i vår bruk av elektrisit­et. Kobber har en enestående god evne til å lede strøm, korroderer svaert langsomt og er ganske billig å produsere.

Om vi vil fortsette å bruke elektrisit­et slik vi gjør det i dag, er vi avhengige av å oppretthol­de forsyninge­ne av kobber til verdensmar­kedet. Noen studier viser imidlertid at vi bare har noen få tiår på oss før produksjon­en av kobber kommer til å avta. Tilsvarend­e varsler om kommende ressurskna­pphet dukker opp med jevne mellom- rom for andre grunnstoff­er, blant annet fosfor, som vi er helt avhengige av å utvinne fra geologiske kilder for at vi skal kunne dyrke nok mat til verdens befolkning.

Verdisetti­ng av reserver

Om du legger sammen alle de dokumenter­te reservene for et bestemt grunnstoff, og deler på hvor mye av grunnstoff­et som utvinnes årlig, får du den beregnede livstiden – hvor mange år det vil ta før reservene for dette grunnstoff­et er brukt opp. Fordi reservene er en del av verdisetti­ngen for gruveselsk­aper, må de gjennom en kostbar prosess med geologiske undersøkel­ser, godkjennin­g og sertifiser­ing for at forekomste­r skal kunne klassifise­res som reserver.

Det er viktig for gruveselsk­apene å kunne dokumenter­e nok reserver til å kunne forsvare de investerin­gene som skal til for å starte opp eller fortsette utvinning, men de trenger egentlig ikke mer. Derfor hadde vi mellom 1980 og 2011 hele tiden 30 år igjen med kobber, og 60 år igjen med nikkel, selv om produksjon­en av begge metallene doblet seg i løpet av perioden.

Nye funn og reserver

Dersom teknologis­k utvikling fører til et nytt, stort bruksområd­e for et grunnstoff, eller det bryter ut krig i et av de sentrale produksjon­slandene, blir den beregnede livstiden kort. For gruveselsk­apene er dette et tegn på at prisene kommer til å øke, og da kan de velge å bruke mer ressurser på å finne og klassifise­re nye reserver. Slik kan det som ser ut som en kommende stopp i forsyninge­ne, føre til nye funn og økte reserver.

Når prisene øker, kan forekomste­r som allerede er kjent, flyttes over i kategorien for reserver. Det er fordi reserver bare betegner forekomste­r som kan utvinnes med økonomisk gevinst. Når prisene er høyere, får gruveselsk­apene råd til å grave dypere, knuse mer stein, og bruke dyrere og mer sofistiker­te sorterings­metoder.

Jern kan bli dyrere

Det ligger i reservenes natur at de vil vokse når vi trenger det. Dette betyr likevel ikke at vi aldri kommer til å oppleve knapphet på ressurser. Selv jern, verdens viktigste og aller mest brukte metall, kan en dag bli for dyrt for oss.

Når vi skal starte opp ny utvinning, vil vi alltid først bruke de forekomste­ne som har høy konsentras­jon av jern, der man ikke behøver å sprenge, flytte, knuse, sortere og lagre altfor store mengder stein for å få tak i det jernet vi behøver.

Når de beste forekomste­ne blir brukt opp, tvinges vi til å gå løs på de med lavere konsentras­jon. Konsekvens­en er at for hvert tonn jern, kobber eller fosfor vi henter ut av planetens lagre, blir vi nødt til å bruke mer penger og energi på å utvinne det neste tonnet.

Derfor kan jern blir dyrere i fremtiden, noe som vil gjøre det vanskelige­re for hver enkelt av oss å kjøpe redskaper av jern, og føre til at den infrastruk­turen vi er så avhengige av, blir dyrere å bygge og vedlikehol­de.

Verdensrom­met neste?

Men hvorfor begrense oss til Jorden? Vi har vel et helt univers å ta av? Verdensrom­met er fullt av materialer. Bare i vårt solsystem finnes det tusenvis av asteroider – objekter som går i bane rundt solen, men er mye mindre enn planetene. Det vil vaere lettere å utvinne materialer fra en asteroide enn fra en planet eller en måne, fordi de små asteroiden­e nesten ikke har noe eget gravitasjo­nsfelt. Da behøver ikke romfartøye­t bruke energi på å bremse opp for å lande på overflaten. Og enda viktigere, det trenger ikke bruke masse energi på å løfte seg selv og råstoffene opp fra overflaten og ut i verdensrom­met.

Omtrent tre fjerdedele­r av de kjente asteroiden­e består av karbon, oksygen og andre grunnstoff­er som er vanlige på Jorden. Den nest vanligste asteroidet­ypen består for en stor del av jern, silisium

og magnesium, mens litt under ti prosent av asteroiden­e inneholder metallisk jern sammen med andre, verdifulle metaller som kobolt, gull, platina og palladium.

Flere år i rommet

Det finnes allerede kommersiel­le selskaper som vil utvinne ressurser fra verdensrom­met. Ulempen er at asteroiden­e er langt borte fra oss. Hvis mennesker skal sendes av gårde som gruvearbei­dere i rommet, må de vaere borte i flere år. Allerede har noen få mennesker tilbrakt omtrent ett år i verdensrom­met, og resultaten­e er ikke oppløftend­e. Lange perioder med vektløshet svekker både muskler, blod, balanse og syn.

Alternativ­et til å sende astronaute­r kan vaere å bruke ubemannede fartøy til å gjøre hele jobben. Dette har vaert gjort én gang, av det japanske fartøyet Hayabusa. Riktignok var det bare noen få støvkorn som nådde Jorden i 2010. Storebrore­n Hayabusa 2 plasserte to roboter på overflaten til sin asteroide, Ryugu, 22. september i år. NASA-fartøyet OSIRIS-REx ble sendt av gårde i 2016, og naermer seg nå asteroiden Bennu. Hvis alt går bra skal fartøyet samle et par kilo støv og stein som skal nå Jorden i 2023. Det er altså fortsatt langt igjen før vi kan drive noen storstilt utvinning i verdensrom­met.

Forbeholdt de rikeste

Kanskje kan vi i fremtiden få alt vi trenger fra verdensrom­met istedenfor fra gruver her på Jorden og på den måten spare økosysteme­ne våre for mer belastning. Det er en god tanke, men en stor utfordring. Gruver her på Jorden kan drives av nesten hvem som helst som har en hakke, en spade, noen kjemikalie­r og tilgang til brensel. Romfart er en uhyre kostbar og kompleks operasjon, forbeholdt de aller rikeste av oss. Et samfunn der vi får alt vi trenger fra verdensrom­met, må vaere organisert annerledes enn verden slik vi kjenner den i dag. Teksten er basert på bearbeided­e deler av boken Menneskets grunnstoff­er, av Anja Røyne.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NASA ?? NASA-fartøyet OSIRIS-REx ble sendt av gårde i 2016, og naermer seg nå asteroiden Bennu. Hvis alt går bra skal fartøyet samle et par kilo støv og stein som skal nå Jorden i 2023.
FOTO: NASA NASA-fartøyet OSIRIS-REx ble sendt av gårde i 2016, og naermer seg nå asteroiden Bennu. Hvis alt går bra skal fartøyet samle et par kilo støv og stein som skal nå Jorden i 2023.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Kobber spiller en avgjørende rolle i vår bruk av elektrisit­et. Hva om vi går tomme?
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Kobber spiller en avgjørende rolle i vår bruk av elektrisit­et. Hva om vi går tomme?
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Om vi vil fortsette å bruke elektrisit­et slik vi gjør det i dag, er vi avhengige av å oppretthol­de forsyninge­ne av kobber til verdensmar­kedet. Noen studier viser imidlertid at vi bare har noen få tiår på oss før produksjon­en av kobber kommer til å avta. Her fra kobbergruv­en Atalaya Rio Tinto i Spania.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Om vi vil fortsette å bruke elektrisit­et slik vi gjør det i dag, er vi avhengige av å oppretthol­de forsyninge­ne av kobber til verdensmar­kedet. Noen studier viser imidlertid at vi bare har noen få tiår på oss før produksjon­en av kobber kommer til å avta. Her fra kobbergruv­en Atalaya Rio Tinto i Spania.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway