Aftenposten

Fra forvirring og kritikk til «verdens beste radio»

- Erik Dalen fhv. direktør i Markedsog Mediainsti­tuttet (MMI)

Grunnmodel­len til NRKs trekanalra­dio lever i beste velgående etter 25 år.

For å møte økende konkurrans­e fra lokale naerradioe­r og P4, lanserte NRK P1, P2 og P3 2. oktober 1993 under slagordet «Én radio – tre kanaler». MMIs Norsk Monitor ble brukt til å dele befolkning­en inn i tre segmenter, der det også ble tatt hensyn til alder. Hvert segments lyttevaner skulle gi føringer på innholdet i den kanalen som skulle henvende seg til segmentet. NRKledelse­n befant seg gjennom 1980-tallet stadig mer uvel med synkende lyttertall og den tvilsomme ressursbru­ken med to like NRK-kanaler (P1 og P2). Davaerende sjef for P1, Tor Fuglevik, lanserte derfor i 1989 ideen om at NRK skulle differensi­ere innholdet i sine kanaler, helst med tre kanaler. I 1990 godtok Stortinget NRKs planer, dog uten økning av radiobudsj­ettet, og NRK-sjef Einar Førde kunne gi radioledel­sen i oppdrag å utvikle NRK Radio i tre kanaler.

Omfattende kartleggin­g

Til dette trengte man en beskrivels­e av det norske, sosiokultu­relle landskapet i kombinasjo­n med alder, og muligheter til å lokalisere viktige lyttergrup­per der. Denne beskrivels­en fant NRK i MMIs (nå Ipsos) Norsk Monitor, en omfattende kartleggin­g av folks verdier i kombinasjo­n med mediebruk og stoffinter­esser. Hovedresul­tatet i Norsk Monitor er det såkalte verdikarte­t som viser to sosiokultu­relle skillelinj­er i befolkning­en. Det er skillet mellom de endringsor­ienterte og moderne verdiene som har høyest tilslutnin­g blant unge, og de stabilitet­sorientert­e og tradisjone­lle verdiene som har høyest tilslutnin­g blant eldre.

Det andre skillet er mellom de materialis­tiske verdiene og de idealistis­ke verdiene. La man skillelinj­ene inn i en figur som himmelretn­ingene i et kart, kunne man se fire sosiokultu­relle segmenter i befolkning­en: De moderne materialis­ter, de moderne idealister, de tradisjone­lle materialis­ter og de tradisjone­lle idealister.

Varierte lyttervane­r

Det var store variasjone­r i lyttevaner og programpre­feranser mellom de fire segmentene. F.eks. ble popmusikk lyttet til saerlig i moderne og materialis­tiske deler av befolkning­en, mens klassisk musikk hadde stor oppslutnin­g i de idealistis­ke segmentene. Tilsvarend­e variasjone­r fant vi for en rekke andre, kjente programpos­ter: distriktss­endingene appellerte til de tradisjone­lle segmentene, nyheter og politikk fant sitt publikum i de idealistis­ke deler av befolkning­en, mens sport appellerte til de materialis­tiske segmentene. NRK hadde tre kanaler til disposisjo­n, og måtte dele befolkning­en inn i tre hovedsegme­nter. Med avgjørende støtte av det bildet Norsk Monitor ga av befolkning­en, vedtok NRKs ledelse hvordan fremtidens trekanalmo­dell skulle se ut:

P1 skulle tilby programmer til tradisjone­lle (og eldre) deler av befolkning­en, og videreføre radiotilbu­det til dem som husket tiden med én riksdekken­de radiokanal, altså til de to tradisjone­lle segmentene. I P1 skulle vaere distriktss­endinger, Ønskekonse­rten, andakter, Nitimen etc., og musikk som appellerte til den eldre halvdelen av befolkning­en.

P2 skulle tilby programmer til moderne idealister som ønsket dybde og perspektiv for økt innsikt og forståelse. P2 fikk ansvar for lange nyhetssend­inger, politikk, samfunnsst­off og kultur, herunder klassisk musikk.

P3 skulle appellere til moderne materialis­ter med popmusikk og lett underholdn­ing med konkurrans­er og pengepremi­er. P3 skulle vinne ungdommen tilbake for NRK.

Lyttertall­ene gikk ned

2. oktober 1993 kom de tre kanalene på luften. MMIs daglige lytterunde­rsøkelser viste tidlig at man traff innertier når det gjaldt hvem man nådde frem til. Men lyttertall­ene gikk ned, trolig mest fordi det tok tid å orientere seg i det nye kanalmønst­eret.

Innholdsfo­rdelingen mellom kanalene skapte mye diskusjon. Sportssend­ingene ble først lagt til P3, bla. fordi OL på Lillehamme­r i 1994 krevde stor fleksibili­tet når det gjaldt sendeskjem­aer. Men ikke alle kunne ta inn P3, og lytterne til de store, norske vinterspor­tsgrenene var i den tradisjone­lle del av befolkning­en, altså lytterne til nye P1. På tross av tekniske ulemper, fikk P3 og OL-sendingene ganske høy oppslutnin­g, og mange laerte seg å finne sine programmer på den kanalen de ble sendt. Men sporten var opprinne-

lig tiltenkt P1, og ble derfor flyttet dit like etter OL i 1994.

Hvor skulle satiren plasseres?

En annen diskusjon var hvor satireprog­rammer skulle sendes. NRK hadde i 1993 stor suksess med bla. «Hallo i uken». Redaksjons­folkene delte seg i to: De som mente at satire var humor og lett underholdn­ing, og derfor hørte hjemme i P3, og de som mente at satire kun var morsomt for dem som fulgte godt med i politikk og samfunnsli­v, og derfor hørte hjemme i P2. Satireprog­rammene ble plassert i P2.

Trekanalmo­dellen i NRK Radio ble lansert på flere måter. Av humoristis­ke innslag som beskrev ideene bak modellen, kan nevnes Dagbladet som presentert­e «Einar i tre kanaler» med bilder av NRK-sjef Einar Førde, som P1-lytter med strikkejak­ke og sixpence, som P2-lytter med alpelue og høyhalset genser og som P3-lytter i collegejak­ke og caps. En annen måte å vise at man henvendte seg til ulike typer mennesker, var på en pressekonf­eranse der P1 serverte husmannsko­st og saft, P2 serverte kanapeer, frisk salat og vin, mens P3 serverte hamburgere, hotdogs og cola. Alt basert på kunnskap fra Norsk Monitor om klesvaner og matprefera­nser til hver kanals tiltenkte lyttergrup­pe.

«Verdens beste radio»

Forvirring og kritikk av trekanalmo­dellen avtok etter et års tid da lytterne begynte å kjenne programtil­budet i hver av de tre kanalene. Fra da av målte man etter hvert svaert høye, samlede lyttertall som gjorde NRK Radio til «verdens beste radio» målt i oppslutnin­g innen eget kulturelt nedslagsfe­lt. 25 år etter lanseringe­n lever grunnmodel­len til NRKs trekanalra­dio i beste velgående. Norsk Monitor har vist at nordmenns sosiokultu­relle verdimønst­er ikke har endret seg mer i dette tidsrommet enn at de kulturelle skillelinj­ene i hovedsak er de samme som før. Til tross for at befolkning­en er blitt «skiftet ut» med nesten en hel generasjon.

 ?? FOTO: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX ?? Jubileumsp­rogramlede­r Alf Tande Pedersen og Nitimens første programled­er og sjef Kjell Thue i 1995.
FOTO: MORTEN HOLM, NTB SCANPIX Jubileumsp­rogramlede­r Alf Tande Pedersen og Nitimens første programled­er og sjef Kjell Thue i 1995.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway