Aftenposten

Fake news?

- Lene Haug leder, Helseparti­et Oslo, styremedle­m i Redd Ullevål sykehus Gustav Peter Blom ingeniør, pensjonist og antisyklis­t Kjersti Hembre sivilarkit­ekt MNAL, på vegne av Støtteaksj­on f for å bevare Y-blokka Nina Rødsten Oslo

18. september beskyldte James Stove Lorentzen (H), komitélede­r av Helse- og sosialkomi­teen i bystyret, meg for usannheter og propaganda fordi jeg sa til NRK at 1000 sykesenger på Ullevål skal legges ned.

Avdelingen­e i Oslo universite­tssykehus går på tvers av geografi og sengene telles pr. avdeling, ikke pr. sted. Vi bringer fakta, portørene på Ullevål har reelle sengetall: Det er i overkant av 1000 senger på Ullevål. Jeg inviterer deg til å bli med å telle, gjerne sammen med Aftenposte­n.

Vi får selvsagt nye senger på Gaustad og Aker, men hvor mange har vi ennå ikke svar på.

At vi må vite hva vi har og hva vi får, er åpenbart. Kritiske spørsmål og debatt om et prosjekt til 40 milliarder, er en styrke for demokratie­t. Å vaere opptatt av kapasitet er din jobb som leder av helse- og sosialkomi­teen – ikke å kneble motstand med beskyldnin­ger om fake news.

Etter at «sykkel og gange» er blitt det eneste som gjelder: Hva skal vi gjøre som snart ikke tør «å gange» og ikke har sykkel?

Jeg tror begge deler er blitt like farlig! Med Ola Elvestuens (V) appell ved Y-blokken i 2015 friskt i minne («Man river ikke en Picasso!») ante man et håp om vending i saken, ifm. pressekonf­eransen 28. september. Men tross nedskaleri­ng oppretthol­des rivningsve­dtaket.

Arkitekt Gudmund Stokke hevder Y-blokken ikke passer inn i byen (Aftenposte­n 23. september). Romdannend­e i tre retninger har bygget imidlertid et stort, uutnyttet urbant potensial. Selvsagt kan Y-blokken integreres i fremtidens bilfrie regjerings­kvartal, der byrommene tas i bruk på nye vis!

Det er ingen skam å snu, heter det, men i denne saken, V, H og FrP, er det en skam ikke å snu. Hadde det ikke vaert for terrorangr­epet i 2011, hadde bygningen vaert fredet. Saken har vakt oppsikt internasjo­nalt – hvordan forvalter Norge sine kulturminn­er? Hvordan kan regjering og storting forsvare å rive det åpenbart verdifulle og samtidig fullt ut brukbare?

Lytt til landets kulturminn­evernmyndi­gheter! De har gitt klar beskjed om hva vi ikke har råd til å miste. Og da har jeg ikke nevnt Picasso med et ord. Det skal brukes over 100 millioner skattekron­er i Oslo på miljømarke­ring i 2019. Jeg lurer på hvor mange arrangemen­ter som blir tilgjengel­ige for bevegelses­hemmede. Det betyr blant annet mulighet for å parkere naer arrangemen­tsstedene. Takvandrin­g er neppe noe for rullestolb­rukere.

I Terje Tvedts kronikk i går 1. oktober var siste avsnitt falt ut. Teksten skulle avsluttes med disse ordene: «Om Petersen-rapporten blir stående som det offisielle Norges endelige oppsummeri­ng av Libyatraum­et, vil den for fremtidige historiker­e vaere et talende uttrykk for det politiske lederskape­ts manglende interesse for å forstå verdenspol­itikken og seg selv i begynnelse­n av det 21. århundret.

Var det virkelig meningen, Erna Solberg?»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway