Aftenposten

Med din hvite hud og mariusgens­er, hvordan kan du dømme min situasjon?

- Jessie Kong (17)

Vi liker å skryte på oss at vi er verdens beste land å bo i. Men siden den dagen jeg klarte å stå på egne ben og se verden med egne øynene, skjønte jeg at nordmenn egentlig er veldig naive. Jeg hører folk si at rasisme ikke er et stort problem i Norge. Hvordan kan du dømme min situasjon, med din hvite hud og mariusgens­er? Man trenger ikke å få ordet «neger» slengt i trynet for at det skal kalles rasisme. Jeg føler meg for kinesisk til å bli kalt norsk og for norsk til å kalle meg selv kineser.

La meg gi deg et eksempel. Det var en gang mamma, pappa, broren min og jeg dro på en litt sånn fancy restaurant hvor man trenger forstørrel­sesglass for å se matbiten på den altfor store tallerkene­n. Vi skulle feire pappas bursdag, og alle var kledd for anledninge­n. Vi kastet et blikk rundt om i restaurant­en. Et tomt lokale, skinnende glass og servitører som kikket ned på telefonen. «Hei, har dere et bord ledig for fire?». Servitøren analyserte oss før hun avviste oss og viste oss mot døren. Jeg var kanskje for liten til å skjønne at det var fordi vi var utlendinge­r, men mamma og pappa som drev restaurant, skjønte veldig godt hva hun mente. Nå har jeg vokst opp. Jeg føler og ser elendighet­en rundt meg. Jeg ser hvordan rase splitter oss, religion separerer oss og inntekt klassifise­rer oss.

På mange måter er dette grusomt, men det motiverer meg også. Nå er det min tur til å vise dere at til tross for de nedverdige­nde kommentare­ne, blikkene og handlingen­e deres, skal jeg vokse opp til å bli forbildet barna deres skal se opp til. Min stillhet gjennom alle disse årene, det er ikke en svakhet. Det er bare begynnelse­n på at dere tok feil om meg. Suksess tilhører ingen farge.

 ??  ?? Nordmenn er naive, mener Jessie Kong (17).
Nordmenn er naive, mener Jessie Kong (17).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway