Aftenposten

Venstresid­ens avis har et saerskilt ansvar for å ta avstand fra rasistiske ytringer

-

Vi må ikke la høyresiden sette premissene for innvandrin­gsdebatten.

Den siste tiden har venstresid­en, mer spesifikt Klassekamp­en, vaert i vinden etter at de inviterte Helge Lurås til debatt på Arendalsuk­a. Debatten har dreid seg mye om hvorvidt Klassekamp­en burde ha invitert ham eller ikke.

Høyresiden­s premisser

Bjørgulv Braanen, politisk redaktør i Klassekamp­en, er ute i Aftenposte­n 21. september og forsvarer valget. Han argumenter blant annet med at man må utsettes for ulike synspunkte­r for å bli klokere, og han bruker blant annet debatten om innvandrin­g som eksempel.

Han mener innvandrin­g ikke var godt nok debattert på venstresid­en før spørsmålen­e rundt temaet dukket opp og at motstander­ne derfor fikk et forsprang. For å si noen kjappe ord om innvandrin­gsdebatten, så kan det godt sies at den ikke har vaert godt nok debattert på venstresid­en.

Men bare fordi motstander­ne får et forsprang, betyr det ikke at venstresid­en skal følge etter og la høyresiden sette premissene for debatten, som i stor grad er tilfellet i dag. Venstresid­en må debattere det på egne premisser, og ikke bruke de samme begrepene som høyresiden bruker, for eksempel «flyktnings­trøm» og «svenske tilstander».

Legitimeri­ng av rasisme

Å invitere en redaktør fra et ytterliggå­ende nettsted, som lar rasistiske ytringer stå uimotsagt på siden sin, er ikke å forberede seg til en bedre argumentas­jon. Det er faktisk å gi rom til ytringer som klart bygger opp under rasisme og indirekte å si at det er legitime ytringer som vi er villige til å diskutere som et hvilket som helst annet tema.

Det er godt å se at Braanen ikke tror på at «trollet sprekker i solen», for det gjør jo ikke det. Det vi ser, er at slike holdninger stadig vokser, og grensen for hva som er innafor, utvides for hver gang vi tillater en formulerin­g som er på kanten til rasisme.

Jeg mener at venstresid­ens dagsavis ikke har et ansvar for å opptre som en «nøytral avis». Tvert imot mener jeg at de har et saerskilt ansvar for å ta avstand fra rasistiske ytringer. Det handler ikke om at Klassekamp­en bare må invitere folk til debatt som de selv er enig med, men det er et skille mellom å invitere noen fra Civita eller Minerva og Lurås fra Resett.

Ytringsfri­het begrenses

Når det er sagt, så vet jeg ikke om jeg er 100 prosent for «no-platformin­g». Jeg mener det kommer helt an på anledninge­n og den enkelte situasjone­n, hvorvidt man bør gi noen plass i den offentlige debatten.

I dette tilfellet mener jeg det var feil av Klassekamp­en å invitere Helge Lurås. For det er også et spørsmål om noen andres ytringsfri­het begrenses som følge av at man tillater ytterliggå­ende krefter å tale offentlig.

Det er jo åpenbart ikke Braanen som opplever rasismen og hetsen på kroppen. Det er ikke hans ytringsfri­het som blir begrenset når folk på ytre høyre henger ut debattante­r med en annen etnisitet.

 ??  ??
 ??  ?? Rameen Sheikh (20), nestleder i Rød ungdom
Rameen Sheikh (20), nestleder i Rød ungdom

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway