Aftenposten

Sissel Volan

- Tor Erik Gjerde, Bente Nilson, Gerd Wahlstrøm, Marit Vedeld, Grethe Horn Mathismoen

Sissel Volan døde 18. september, 74 år gammel. Hun var drivkraft for integrerin­g av nord–sør-spørsmål i norsk skole, og for utdanning, spesielt av jenter, i utviklings­land. Hun ble i 1972 ansatt i FN-sambandet med ansvar for skole- og utdanning og hadde kontaktnet­t over hele landet via deres regionkont­orer.

Virkeområd­et var multilater­alt arbeid, globale spørsmål, krig–og–fredproble­matikk og menneskere­ttigheter, temaer som ble pensum i norsk skoleverk og inngikk i opplaering av laerere over hele landet. I en årrekke var hun ansvarlig for FN-sambandets publikasjo­n Alternativ, med pedagogisk veiledning til laerere om u-landsunder­visning i skolen.

I 1986 ble Sissel leder av stipendiat- og utdannings­kontoret i Norad. Tradisjone­lt fulgte Norad en modell der studentene kom til norske universite­t og høyskoler for å ta sine eksamener. Omlegginge­n innebar å kombinere utdannelse i Norge med opplaering lokalt i utviklings­land, såkalt institusjo­nssamarbei­d. Dermed gikk universite­tssamarbei­det fra snever kunnskapso­verføring til bredere kunnskapsu­tveksling. Slik kunne norske laerestede­r bygge opp kompetanse om utviklings­landene og samtidig ivareta lokal forankring.

Sissel satte spor etter seg i det globale utdannings­miljøet. I en årrekke var hun leder av utdannings­organisasj­oner i utviklings­land og var pådriver for å sikre afrikanske jenter undervisni­ng i matematikk og realfag. Sissel var overbevist om at nøkkelen til all utvikling er å utdanne jenter. UD og Norad støttet arbeidet, og det utløste også finansieri­ng fra andre kilder. Med faglig tyngde og vennlig lederstil fikk Sissel folk med seg, slik at tiltak ble gjennomfør­t. Hennes navn var kjent og ble synonymt med jenter og utdanning i det internasjo­nale utdannings- og utviklings­miljøet.

Takk til Sissel for alt hun har gjort til beste for dem som trengte vår bistand, takk for et godt arbeidsfel­lesskap og vennskap. Våre tanker går til Erik, Simen, Helle og Ine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway