Aftenposten

Egil Spangen

- Svein Sjøberg

Fakultetsd­irektør Egil Kjell Spangen gikk bort 4. september, 87 år gammel. Han var født 1931, og vokste opp midt i Oslo. Han gikk på Sagene folkeskole, og som eneste elev i klassen tok han utdanning utover disse syv årene. Etter reallinje på Foss skole studerte han realfag på Universite­tet i Oslo, der han ble cand.real. i 1958. Etter en stipendiat­periode i Tyskland ble han i 1961 universite­tslektor, senere førsteaman­uensis, i fysikk ved Universite­tet i Oslo, der han ble en høyt verdsatt laerer og foreleser.

Han ble raskt involvert i fagforenin­gsarbeid. I 1969– 71 var han leder av Forskerfor­bundet. I 1971 ble han fakultetsd­irektør ved det matematisk naturviten­skapelige fakultet, en stilling han hadde i 25 år. Etter at han gikk i pensjon i 1996, fortsatte han med arbeid for fellesskap­et, nå som pensjonsrå­dgiver og veileder for kolleger. Han dro til Blindern på sin lille motorsykke­l i mange, mange år ut i pensjonist­tilvaerels­en.

Egil var utadvendt i sin stil og vaeremåte. Han brukte sjelden innestemme og kunne på mange virke noe barsk og bastant. Men etter hvert som folk laerte ham å kjenne, fikk de oppleve en leder som var genuint vennligsin­net, kreativ og positiv.

Som direktør ved landets største fakultet hadde Egil en åpen dør for alle – og enda viktigere: Han beveget seg rundt i kontorer og laboratori­er, traff folk hjemme – helt bokstaveli­g. Han var interesser­t både i det faglige og hvordan folk hadde det på jobben – og med hverandre. Han løste floker med kløkt og omsorg, om enn ikke alltid etter formelle regler. Da virksomhet­splaner og målstyring gradvis ble innført fra sentralt hold, klarte han å dempe dette, til beste for både forskning og undervisni­ng.

Egil ville at universite­tet skulle vaere utadvendt, og at fakultetet skulle ta mer ansvar for realfagene også i skolen. Han var pådriver for at det ble etablert egne «skolelabor­atorier» i fysikk, kjemi og biologi. Senere var han sentral i å få opprettet et eget forsknings­miljø og et studietilb­ud i realfagdid­aktikk (science education) som det første i Norden – nå finnes dette ved alle universite­ter.

Egil vil bli savnet av oss alle. Våre tanker går til hans Anne-Lise og øvrige familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway