Aftenposten

Villig til å ofre en sesong

- KURT B. M. HAUGLI Molde

21-åringen fra Trondheim var verdens beste langrennsl­øper i fjor. Denne uken er han i Molde for å finne formen i hjembyen til trener Arild Monsen.

Alder var ingen hindring da han vant verdenscup­en, og alder var ingen hindring da han tok tre gull i OL i Pyeongchan­g.

Han er på alle mulige måter et helt spesielt langrennst­alent, og han står samtidig for noe som få andre norske langrennsl­øpere i verdenstop­pen gjør. Han har aldri vaert på høydetreni­ng. Knapt en dag har han gått på ski over 1800 meters høyde.

Men han vet at han må.

Må ta Beijing-hensyn

Norsk langrennss­uksess de siste 30 årene er på mange måter bygd opp rundt lange opphold i høyden for å samle røde blodlegeme­r. Men så kom Johannes Høsflot Klaebo og endret på fasiten.

Men også han må ta hensyn til det som skal skje i fremtiden.

Bare et halvt år etter suksessen i Sør-Korea har han OL i Beijing i 2022 i tankene. De konkurrans­ene går i det som er ekstremhøy­de for langrenn, på rundt 1700 meter. Høydevegre­r Johannes Høsflot Klaebo er nødt til å tilpasse seg.

– Det er ikke slik at jeg nekter å dra til høyden. Det er bare slik at jeg og morfar (Kåre Høsflot – journ.anm.) mener at man må ta ett steg om gangen. Jeg må først tåle mye trening, før vi tar neste steg som kanskje er høydetreni­ng, sier norsk langrenns nyeste superstjer­ne.

Høydeekspe­riment

Men trønderen innser at han må finne ut hvordan kroppen fungerer når det skal trenes under ekstreme forhold.

– Det kan hende at det blir et høydeekspe­riment allerede neste sesong, selv om det akkurat nå ikke ligger an til det. Det får vi ta en beslutning på til våren.

Han kaller det et eksperimen­t og innser at det kan ende med fiasko.

– Er du villig til å sette en sesong på spill for å få prøvd ut høydetreni­ng?

– Du må vaere det. Hvis du skal til høyden, må du finne ut hvordan du skal takle det på din måte. Da kan du ikke gjøre det på noen annen måte enn å prøve deg frem, sier 21-åringen.

Andre løsninger

Dermed utelukker ikke Høsflot Klaebo at han fort kan gå på en smell det året han skal venne seg til å konkurrere i høyden. Han aner ikke hvordan det kan komme til å gå. Han har heller ikke utelukket at det kan finnes andre løsninger enn å trene mye og lenge i høyden.

– Det er jo mulig at det går å bo lavt og likevel tilpasse seg høyden i Beijing, sier han.

Ekspertene­s råd til løperne som mener at de skal ha noe å gjøre i Beijing-OL, er klar:

– Hvis landslaget går inn i OL i Beijing uten høydetreni­ng, ville jeg syntes det var gambling. Det kan kanskje fungere for noen få. Men erfaring viser systematis­k at høydetreni­ng fungerer, sier Øyvind Sandbakk. Han er forsknings­og utviklings­sjef i Olympiatop­pen og professor ved NTNU i Trondheim.

Perfekt program

Men før det er Høsflot Klaebo sikker på at han skal holde seg i lav- landet. Forrige sesongs verdenscup­vinner stiler ikke noe lavere denne sesongen.

Nesten halvparten av alle renn i verdenscup­en denne sesongen er sprintrenn. Resten handler om renn på 10 og 15 kilometer, bortsett fra en tremil på Beitostøle­n og en femmil i Holmenkoll­en.

– Det er ikke noe tvil om at jeg smilte da jeg så at det sto så mange sprinter på programmet denne sesongen. På papiret passer rennprogra­mmet meg veldig bra. Men uansett må en vaere i slag, sier Klaebo.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY ?? Johannes Høsflot Klaebo liker seg best i lavlandet. Her er han på vei ut på en rulleskiøk­t i Molde i går.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY Johannes Høsflot Klaebo liker seg best i lavlandet. Her er han på vei ut på en rulleskiøk­t i Molde i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway